Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Χορηγίες σε 181 νέους για το Σχέδιο Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τα σχέδια επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 όπως ανέφερε ο Υπουργός  Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης στην εκδήλωση για την παράδοση εγκριτικών επιστολών της 2ης Προκήρυξης του Σχεδίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
 
Όπως είπε στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης λήφθηκαν συνολικά 831 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν 286 προτάσεις για το Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας και 119 για το Σχέδιο της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Πρόσθεσε, ενώ αρχικά ο προϋπολογισμός για τα δύο Σχέδια ήταν στα €11 εκατομμύρια, τελικά δόθηκαν εγκρίσεις σχεδόν €14 εκατομμυρίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερόμενων.
 
Το ίδιο επιτυχημένη, πρόσθεσε, υπήρξε και η 2η Προκήρυξη των Σχεδίων, κατά την οποία υποβλήθηκαν συνολικά 819 αιτήσεις. Ο προϋπολογισμός της εν λόγω Προκήρυξης ανέρχεται στα €8 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €6 εκατομμύρια αφορούν στη Νεανική και τα €2 εκατομμύρια στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.
 
Τον Μάιο που μας πέρασε, λοιπόν, εγκρίθηκαν 86 αιτήσεις στο πλαίσιο του Σχεδίου της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για χορηγίες ύψους €3.3 εκατομμυρίων μετά από εξοικονομήσεις που προέκυψαν από έργα που δεν υλοποιήθηκαν την 1η Προκήρυξη.
 
«Σήμερα, είμαστε εδώ για να δώσουμε 181 εγκριτικές επιστολές σε νέους και νέες που εντάσσονται για πρώτη φορά στο Σχέδιο της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, για χορηγίες που φθάνουν τα €6.5 εκατομμύρια. Είχαν προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2018 οι πρώτες εγκρίσεις, οι οποίες  αφορούσαν σε 54 επιχειρηματικές προτάσεις και ποσό ύψους €2 εκατομμυρίων», είπε.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι είναι  μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου, η πλήρης απορρόφηση των κονδυλίων που προϋπολογίστηκαν για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων Σχεδίων Χορηγιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες.
 
«Συγκεκριμένα, από τα €120 εκατομμύρια που εξασφαλίσαμε, πετύχαμε να δεσμεύσουμε ήδη τα €113.5 εκατομμύρια για εγκρίσεις που δόθηκαν σε σχεδόν 3.300 δικαιούχους – 1.400 επιχειρήσεις και 1.900 κατοικίες. Τα υπόλοιπα €6.5 εκατομμύρια προορίζονται για δύο νέα Σχέδια που ετοιμάσαμε και θα προκηρύξουμε, το πρώτο για την Ψηφιακή Αναβάθμιση των Επιχειρήσεων και, το δεύτερο, για τις Συστάδες Επιχειρήσεων», είπε.
 
Σημείωσε επίσης ότι προχωρούν  με την ετοιμασία των προτάσεών για τα νέα Σχέδια Χορηγιών της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, τις οποίες και θα υποβάλουν στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.
 
Ανέφερε ακόμα ότι με γνώμονα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση των διαδικασιών και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, για όλα τα Σχέδια που εφαρμόζονται, προχώρησαν ήδη σε ριζική αντικατάσταση του συστήματος υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων.
 
«Έχοντας, λοιπόν, υλοποιήσει τη 2η Προκήρυξη των Σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που μας δόθηκε δωρεάν από την Ελληνική Κυβέρνηση και παραμετροποιήθηκε στα δεδομένα της Κύπρου, πλέον έχουμε δημιουργήσει το δικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και ιδιωτική εταιρεία που κέρδισε σχετικό διαγωνισμό, δημιουργήσαμε μια εθνική πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των Σχεδίων Χορηγιών», είπε.

Μέσω της νέας μας πλατφόρμας, πρόσθεσε,προσδοκούμε να πετύχουμε σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αφού, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την άντληση σημαντικών πληροφοριών κι από άλλα συστήματα του Κράτους για διευκόλυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων.

Ανέφερε τέλος ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ως το κατεξοχήν αρμόδιο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, έχει βασικές προτεραιότητες τη στήριξη, τον εκσυγχρονισμό και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των κυπριακών επιχειρήσεων, καθώς και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου