Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΠτΔ: Προτεραιότητα η ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας

Η ενίσχυση της κυπριακής ναυτιλίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην έναρξη του Συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2019", στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο, αφού συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματα της κυπριακής ναυτιλίας, αφού η Κύπρος αποδεικνύεται ως ένα από τα πλέον ποιοτικά, σύγχρονα και πλήρη διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, ευρισκόμενη στην 11η θέση παγκοσμίως και στην 3η στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα νηολόγια», ενώ ως κέντρο διαχείρισης, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και ένα από τα πρώτα παγκοσμίως.  

Σημείωσε ότι η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως τα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντική προστασίας στα θέματα ναυτιλίας, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον προς τις ναυτιλιακές εταιρείες.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον θετικό ρόλο της κυπριακής ναυτιλίας στην οικονομία της χώρας και την ανάκαμψη της, σημειώνοντας ότι η ενίσχυση της ναυτιλίας αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Επεσήμανε ότι προς τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας το οποίο έχει καταρτίσει, μεταξύ άλλων, μια συνολική και εντατική στρατηγική προς ενίσχυση της ναυτιλίας, που περιλαμβάνει και νέα τέλη για την εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο.

Πρόσθεσε ότι τα έσοδα από τις εταιρίες διαχείρισης πλοίων το 2018 έχουν φτάσει περίπου στο 1. δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 9% σε σύγκριση με το 2017, ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι αναμένεται να υιοθετηθούν και άλλα μέτρα στο μέλλον προς ενίσχυση του τομέα της κυπριακής ναυτιλίας και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της.

Επεσήμανε εξάλλου ότι η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου διανοίγει νέες ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.  

Αναφέρθηκε επίσης στις Σχολές που έχουν συσταθεί για ναυτιλιακά επαγγέλματα καθώς και στην πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο αριστείας για την έρευνα και την τεχνολογία στο Ναυτιλιακό Ινστιτούτο.  

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ