Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η UNHCR υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)  συνάπτουν Μνημόνιο Συνεργασίας στοχεύοντας στην ενίσχυση των προσφύγων στην Κύπρο μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, καθιερώνει τη συνεργασία και προβλέπει την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των δύο ιδρυμάτων σε βασικούς τομείς όπως είναι το πρόγραμμα υποτροφιών για πρόσφυγες, προγράμματα έρευνας και ενημέρωσης καθώς και άλλες δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση των προσφύγων. 
 
"Η UNHCR καλωσορίζει και προωθεί τέτοιες συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα όπως αυτή που υπογράψαμε σήμερα με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ουσιαστικής σημασίας στις μέρες μας όπου οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την εξεύρεση προστασίας και την ένταξή τους στις νέες χώρες", δήλωσε η κα Katja Saha, Αντιπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο και τόνισε ότι "μεγαλύτερη πρόσβαση νεαρών προσφύγων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα βελτιώσει τις προοπτικές τους για να γίνουν αυτάρκεις και ανεξάρτητοι».
 
Ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου, ο οποίος υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας εκ μέρους του Πανεπιστημίου, τόνισε ότι με τη συμφωνία αυτή το Πανεπιστήμιο στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της UNHCR για την ενίσχυση των προοπτικών των νέων προσφύγων για την ένταξη και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς εκπληρώνει με τον τρόπο αυτό την αποστολή του για προσφορά στη κοινωνία. Σημείωσε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο σκοπεύει να διερευνήσει με την UNHCR ευκαιρίες για άλλα κοινά έργα.
 
Η επένδυση στην εκπαίδευση των προσφύγων είναι μια συλλογική προσπάθεια με συλλογικές ανταμοιβές, που απαιτεί τη συμμετοχή όλων των επιπέδων της κοινωνίας για να εξασφαλιστούν τα μεγαλύτερα κέρδη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ελπίζει ότι στο προσεχές Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και οι χορηγοί θα ενωθούν για να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία - στο πνεύμα της κοινής ευθύνης και της συνεργασίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, το οποίο συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο.
 
Το Μνημόνιο Συνεργασίας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένης και υποτροφίας για έναν πρόσφυγα στην Κύπρο για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα κάθε ακαδημαϊκό έτος, προώθηση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου μέσω διαλέξεων και εργαστηρίων, ανάπτυξη και εφαρμογή κοινοτικών δράσεων και κοινών ερευνητικών μελετών.
 
Πέρυσι, το Πρόγραμμα Εργοθεραπείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου υλοποίησε, με την υποστήριξη του γραφείου της UNHCR στην Κύπρο, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο με στόχο τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί φέτος.

https://www.unhcr.org/cy/2019/03/19/collaboration-of-the-occupational-therapy-program-of-the-european-university-of-cyprus-and-the-unhcr-office-in-cyprus/

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς