Χ. Γεωργίου: Θέμα ταμπού το ζήτημα διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Η διαδοχή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των οικογενειακών επιχειρήσεων ανέφερε ο Δρ. Χρήστος Ε. Γεωργίου, Σύμβουλος Διαδοχής Οικογενειακών Επιχειρήσεων, 4 DELTA ADVISORS. Μιλώντας ενώπιον του The Family Business Conference ο κ. Γεωργίου επισήμανε πως η διαδοχή αποτελεί και θέμα ταμπού καθώς θα πρέπει να αναλυθούν και να επιλυθούν δύσκολα οικογενειακά ζητήματα ώστε να υπάρξει ομαλή διαδοχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις οικογενειακές επιχειρήσεις ανέφερε ο κ. Γεωργίου είναι οι ασάφειες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την δομή και διαχείριση στην επιχείρηση. Παράλληλα υπάρχει αναβλητικότητα από τον ιδρυτή για να μεταφέρει την διαχείριση της επιχείρησης στα νεότερα μέλη της οικογένειας.

Αναφορικά με τις στρατηγικές διαδοχής ο κ. Γεωργίου είναι η μεταβίβαση στους διαδόχους, η μεταβίβαση της επιχείρησης στους εργαζομένους και η συγχώνευση με μια μεγαλύτερη επιχείρηση. Πρόσθεσε πως χρειάζεται πάντοτε εξωτερική βοήθεια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, βάζοντας σωστούς κανόνες για την διαχείριση και λειτουργικότητα της οικογενειακής επιχείρησης.

Το μεγαλύτερο ζήτημα, σημείωσε, που καλείται ο ιδρυτής να αντιμετωπίσει είναι η επιθυμία να είναι δίκαιος με τα μέλη της οικογένειας και ποιο είναι το κατάλληλο μέλος της οικογένειας για να τον διαδεχθεί.
Μια επιτυχημένη διαδοχή ανέφερε ο κ. Γεωργίου εξαρτάται πρώτον από τον καταρτισμό θεσμικού πλαισίου διακυβέρνησης, δεύτερον την βελτίωση της υγείας της οικογενειακής επιχείρησης και τρίτον η υλοποίηση της διαδοχής της οικογενειακής επιχείρησης.
 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα