Γ. Μούντης: Πρόκληση η ομαλή διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις

Πέραν των 90% οικογενειακών επιχειρήσεων δεν πρόκειται να επιβιώσουν πέραν της τρίτης γενιάς ανέφερε ο Γιώργος Μούντης Partner της Chrysostomides Advocates and Legal Consultants. Μιλώντας ενώπιον του The Family Business Conference ο κ. Μούντης επισήμανε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ομαλή διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Η κάθε οικογενειακή επιχείρηση τόνισε ο κ. Μούντης έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψην κατά τον σχεδιασμό και προετοιμασία για αλλαγή σκυτάλης. Πρόσθεσε πως η προετοιμασία για την διαδοχή θα πρέπει να αρχίσει πέντε χρόνια πριν.

Ο κ. Μούντης ανέφερε πως αναμένεται να υπάρχει ομαλή διαδοχή όταν στην οικογενειακή επιχείρηση υπάρχει καλά οργανωμένη εταιρική διακυβέρνηση και ακολουθώντας τα παραδείγματα μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Υπογράμμισε πως δεν αποτελεί καλό παράδειγμα όταν ο επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης παραμένει ως ιδρυτής της επιχείρησης και μετά τον θάνατο του μεταφέρονται τα περιουσιακά στοιχεία στους δικαιούχους μέσω ενός foundation. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως μέσω διαθηκών υπάρχουν περιορισμοί ως προς του τι μπορεί να διανεμηθεί στους δικαιούχους.

Οι συγκρούσεις στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες μεταξύ των μελών της οικογένειες υπογράμμισε ο κ. Μούντης για να προσθέσεις πως θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφορών που θα ενσωματωθούν στο καταστατικό των εταιρειών.

Τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρχουν ανεξάρτητοι διοικητικοί σύμβουλοι και ξεχωριστοί οι ρόλοι του προέδρου και του γενικού διευθυντή. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων στα οποία θα περάσει η σκυτάλη της διαχείρισης των οικογενειακών επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;