Πλεονεκτήματα για επενδυτικά ταμεία από Ινδία

Η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) στην Κύπρο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος αναπτύχθηκαν ενώπιον του The Cyprus Headquartering and Funds Summit που πραγματοποιείται στη Mumbai της Ινδίας.

Στο φάσμα επενδυτικών προϊόντων που προσφέρει η Κύπρος κάτι το οποίο την έχει εδραιώσει τα τελευταία χρόνια ως έναν ελκυστικό προορισμό για εγγραφή και δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων αλλά και των διαχειριστών αυτών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Partner, In charge of Fund Services της PwC Κύπρου, Ανδρέας Γιασεμίδης. Συγκεκριμένα σημείωσε πως τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν σημαντικά από το 2014 και τριπλασιάστηκαν από το 2008 δείχνει την αυξανόμενη δυναμική του κλάδου.
 
Παράλληλα, ο κ. Γιασεμίδης υπογράμμισε πως ως κράτος-μέλος της ΕΕ η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος προορισμός που παρέχει ασφάλεια στα κεφάλαια που τηρούν οι ευρωπαίοι πολίτες, καθώς και την κατάλληλη χρηματοοικονομική υποδομή για διαχειριστές κεφαλαίων που επιθυμούν να διαμένουν στην Κύπρο ή να δραστηριοποιούνται μέσω της χώρας. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών αξιοποιώντας ένα ιδιαιτέρως εξειδικευμένο, πολυεθνικό και πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό, με την αγγλική γλώσσα να είναι η κύρια γλώσσα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Από την πλευρά της η Άντρη Μιχαήλ, Partner - Financial Services and Funds Department του δικηγορικού γραφείου Kinanis LLC αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο της Κύπρου για επενδυτικά ταμεία, καθώς επίσης και στους τύπους Ταμείων Εναλλακτικών Επενδύσεων που μπορούν να δημιουργηθούν στην Κύπρο.

Στις τάσεις που επικρατούν σε ό,τι αφορά την διαχείριση περιουσιακών στοιχειών και παραδείγματα από την Κύπρο, αναφέρθηκε ο Αντώνης Ρούβας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Asset Management, Advisory Services, KPMG Ltd. Συγκεκριμένα σημείωσε πως μέσα από τη δομή ενός Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) που αδειοδοτείται στην Κύπρο, οι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση σε ένα ποικίλο φάσμα επενδυτικών στρατηγικών κατά τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή και σύμφωνα με τα πλαίσια κανονιστικής συμμόρφωσης. Η ευελιξία που παρέχεται διευκολύνει την αποτελεσματική και προσαρμοσμένη πρόσβαση σε νέους τύπους επενδύσεων. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην Κύπρο αλλά και για επενδύσεις διαμέσου Κύπρου, εφόσον η χώρα μπορεί να δώσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων τόσο στα ταμεία τα ίδια όσο και στους διαχειριστές στην ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων.

Σε χαρτογράφηση του κυπριακού τραπεζικού τομέα προέβη από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ξάνθης, Head Wealth Management Operations της Eurobank Κύπρου. Εστιάστηκε επίσης στις υπηρεσίες Depositary και Custody για Επενδυτικά Ταμεία. Παρουσίασε το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, βέλτιστες πρακτικές παροχής των υπηρεσιών αυτών, όπως έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, καθώς και τον ανεξάρτητο και εποπτικό ρόλο της Τράπεζας στα εγκεκριμένα, από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, Επενδυτικά Ταμεία.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως τα επενδυτικά ταμεία και επιχειρήσεις επιλέγοντας ως βάση την Κύπρο, δύναται να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στην Κυπριακή οικονομία  ή/και διαμέσου της Κύπρου σε όλο τον κόσμο, σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια), σε Real Estate, σε μετοχές εταιρειών Private Equity, Venture Capital κ.α. που με την σειρά τους επενδύουν σε πολλούς τομείς όπως είναι εμπορικές επιχειρήσεις, ενέργεια, ναυτιλία, μεγάλα έργα υποδομής, τηλεπικοινωνίες και πολλούς άλλους τομείς της πραγματικής οικονομίας.  
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»