Ηλίας Νεοκλέους: Πώς θα αντιμετωπιστεί η χίμαιρα του Brexit

Χίμαιρα που δημιουργεί πολλά ερωτήματα και δεν επιτρέπει καμία εύκολη απάντηση χαρακτηρίζει το Brexit ο Managing Partner, Elias Neocleous & Co LLC, Ηλίας Νεοκλέους, αναλύοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νεοκλέους, αν και σίγουρα υπάρχει κόστος, εντούτοις προκύπτουν και σημαντικές ευκαιρίες για την Κύπρο.

Πώς περιμένετε να αναπτυχθεί ο νομικός τομέας τα επόμενα χρόνια;
Έχοντας κατά νου το αυξημένο κόστος που οφείλεται στις ολοένα αυξανόμενες παγκόσμιες κανονιστικές ρυθμίσεις και πολυπλοκότητες όπως η απελευθέρωση και η διάσπαση της νομικής αγοράς που αυξάνουν τον ανταγωνισμό, ο νομικός τομέας είναι ώριμος για να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί ώστε να προσφέρει νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες, προς όφελος του πελάτη. Ο τομέας των νομικών υπηρεσιών ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον ευρύτερο οικονομικό, νομικό και εμπορικό τομέα. Ο δικηγόρος του αύριο θα πρέπει να επιδείξει άριστες εμπορικές γνώσεις, διότι οι πελάτες αναζητούν πλέον κάτι περισσότερο από νομική βοήθεια. Ταυτόχρονα, ζητούν κρίση, συμβουλές και βοήθεια σχετικά με τους κινδύνους και τις επενδύσεις τους. Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν τη δυνατότητα τόσο στους δικηγόρους όσο και στα δικαστήρια να εκσυγχρονίζουν, να προσωποποιούν και να μετασχηματίζουν την παροχή νομικών υπηρεσιών χωρίς, βεβαίως, να επηρεάζουν την ουσία της απονομής της δικαιοσύνης.

Οι επιπτώσεις και τα οφέλη του Brexit

Αναμένετε ότι το Brexit θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία των δικηγορικών γραφείων στην Κύπρο;

Το Brexit είναι μια χίμαιρα που δημιουργεί πολλά ερωτήματα και δεν επιτρέπει καμία εύκολη απάντηση. Μετά την πρόσφατη αλλαγή στο Υπουργικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πραγματικότητες ενός «σκληρού» Brexit είναι πιο πραγματικές από ποτέ και αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την περιοχή στο σύνολό της, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο άμεσος κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία είναι ότι θα άφηνε τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια εμπορική συμφωνία, αναγκάζοντάς τους να μην τηρήσουν τις διατιμήσεις που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου και οποιαδήποτε διαταραχή στις εμπορικές ροές θα έχει αναμφισβήτητα αρνητικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και τους καταναλωτές. Επιπλέον, ο κερδοφόρος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, τραπεζικών συναλλαγών, συναλλαγών νομισμάτων, ασφαλιστηρίων συμβολαίων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα απωλέσει τα δικαιώματα "διαβατηρίου" που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις με έδρα τη Βρετανία να δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, αν και σίγουρα υπάρχει κόστος, εντούτοις προκύπτουν και σημαντικές ευκαιρίες για την Κύπρο. Η αβεβαιότητα και η έλλειψη σαφήνειας αποδεικνύονται γόνιμες αιτίες για προσέλκυση πελατών που ζητούν νομική συνδρομή, κυρίως με τη μορφή κανονιστικών συμβουλών. Επιπλέον, η Κύπρος παρέχει μια ελκυστική τοποθεσία για όσους ψάχνουν να μετακομίσουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στο φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται για εταιρείες και ιδιώτες, είναι, μεταξύ άλλων, το κυπριακό δικαστικό σύστημα, το οποίο συνδέεται στενά με το αγγλικό κοινό δίκαιο, ο χαμηλός εταιρικός φόρος, η γεωγραφική τοποθεσία και φυσικά η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ και του ΕΟΧ. Συνεπάγεται λοιπόν ότι η Κύπρος είναι πολύ ευνοϊκή στους νόμους της για τους Βρετανούς εκπατρισμένους, γεγονός που καθιστά το νησί μία δελεαστική πιθανότητα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο τεύχος του περιοδικού GOLD που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Αυγούστου.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;