Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Πρακτική άσκηση για φοιτητές ναυτιλιακών στην DP World Limassol

H διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σημερινής εποχής, δεδομένων των αυξημένων απαιτήσεων που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικότερα, το ζήτημα της σωστής εκπαίδευσης των νεοεισερχόμενων στελεχών στην αγορά εργασίας, δεν αφορά μόνο τους κρατικούς φορείς αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο και θέτοντας στο επίκεντρο τη νέα γενιά επαγγελματιών στους τομείς της ναυτιλίας και των λιμενικών υπηρεσιών, η DP World Limassol συμμετείχε στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), δίνοντας την ευκαιρία σε δύο τελειόφοιτους φοιτητές του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας για πέντε εβδομάδες να πάρουν μία γεύση από την καθημερινότητα στο λιμάνι. Τους δύο φοιτητές καθοδήγησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης έμπειρα στελέχη της DP World Limassol, βοηθώντας τους να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια που θα συμβάλλουν μελλοντικά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
 
Διαβάστε ακόμα: Κωνσταντίνος Ηροδότου: Γεννημένος για Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας


Διαβάστε ακόμα: Π. Καλαμπόκας: Η καθημερινή έμπνευση ενός store manager


Βασικός στόχος της πρακτικής άσκησης ήταν να δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία ενός πραγματικού εργασιακού περιβάλλοντος, προετοιμάζοντας κατάλληλα την ένταξή τους στον κλάδο επιλογής τους, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
 
Από τη θεωρία στην πράξη
Μιλώντας για την εμπειρία τους στην DP World Limassol, οι φοιτητές Νέαρχος Νεάρχου και Χρίστος Αναστασίου, εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους καθώς, όπως είπαν, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν πλήρως όλα όσα έμαθαν στη θεωρία για τη λειτουργία ενός λιμανιού, να ενισχύσουν το βιογραφικό τους, να αποκτήσουν πολλές εμπειρίες και να διευρύνουν τις γνώσεις τους. 
 
«Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης μου έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσω πως λειτουργεί ένα λιμάνι. Πιο συγκεκριμένα, ήρθα σε επαφή με τη διαδικασία εξυπηρέτησης διάφορων ειδών πλοίων, από το στάδιο που εισέρχονται στο λιμάνι μέχρι την αναχώρησή τους καθώς και τους τρόπους διαχείρισης φορτίων κάθε τύπου», δήλωσε ο Νέαρχος προσθέτοντας πως «αντιλήφθηκα επίσης, τον τρόπο που λειτουργούν άλλα τμήματα όπως το λογιστήριο και το εμπορικό τμήμα, ενώ είχα τη δυνατότητα να μάθω χρήσιμες πληροφορίες από τα τμήματα υγείας και ασφάλειας, επικοινωνίας και ανθρώπινου δυναμικού. Είμαι βέβαιος πως η γνώση που αποκόμισα από την εμπειρία μου θα είναι καθοριστική για την επαγγελματική μου ανάπτυξη». 


Παράλληλα, ο Χρίστος ανέφερε πως «ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή μας στα απαραίτητα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ασφάλεια και την υγεία καθώς και για το ανθρώπινο δυναμικό από τα οποία όλα τα μέλη του προσωπικού πρέπει να περάσουν. Αναμφίβολα, η εμπειρία μου στην DP World Limassol ήταν εποικοδομητική και χρήσιμη για την επαγγελματική μου ανάπτυξη τόσο ως προς τις γνώσεις που απέκτησα όσο και για τις μελλοντικές προοπτικές που διανοίγονται».
 
 
«Κάθε φοιτητής πρέπει να συμμετέχει σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης»
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα ενθάρρυναν άλλους φοιτητές να κάνουν πρακτική άσκηση, η απάντηση και των δύο ήταν ομόφωνα καταφατική.
 
«Όπως είπα ήταν μία καταπληκτική εμπειρία. Πιστεύω πως κάθε φοιτητής πρέπει να συμμετέχει σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης καθώς μέσα από αυτό έχει την ευκαιρία να συνδέσει τη θεωρία με την πράξη», είπε ο Νέαρχος για να συμπληρώσει ο Χρίστος πως «μέσα από το πρόγραμμα μπορείς να δεις από κοντά ένα άλλο μέρος της ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα, η λειτουργία του λιμανιού και οι διαδικασίες που ακολουθούνται».  
 
Μεγάλες οι προοπτικές του ναυτιλιακού τομέα
Με στόχο μία επιτυχημένη πορεία στην ναυτιλιακή βιομηχανία, οι δύο νεαροί εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου στην Κύπρο. «Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ναυτιλιακός τομέας αναπτύσσεται συνεχώς στην Κύπρο και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται για την προώθησή του κλάδου, είμαι βέβαιος πως οι προοπτικές που διανοίγονται είναι ελπιδοφόρες», ανέφερε ο Νέαρχος.  
 
Αντίστοιχη άποψη είχε και ο Χρίστος, ο οποίος στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με τον κλάδο τον κρουαζιέρων: «Θα έλεγα πως η ναυτιλιακή και η λιμενική βιομηχανία φαίνονται πολύ υποσχόμενες και γεμάτες ευκαιρίες. Ειδικότερα, ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της πρακτικής μου άσκησης πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα στο Νέο Επιβατικό Τερματικό και στον σχεδιασμό της DP World Limassol για τις κρουαζιέρες του 2019», σημείωσε.
 
Στόχος η μακροπρόθεσμη συνεργασία
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την DP World Limassol, ο συντονιστής του προγράμματος πρακτικής άσκησης του ΤΕΠΑΚ, κ. Νικόλας Ασημένος ευχαρίστησε την εταιρεία εκ μέρους του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Πανεπιστημίου σημειώνοντας πως «θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην DP World Limassol που έδωσε την ευκαιρία στους φοιτητές μας να ζήσουν την εμπειρία της πρακτικής εξάσκησης των ακαδημαϊκών τους σπουδών, αναπτύσσοντας κάποιες από τις δεξιότητές τους και δημιουργώντας διασυνδέσεις σε επαγγελματικά πεδία που σχετίζονται με τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία». «Είναι τιμή μας και προνόμιο που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων παγκοσμίως και προσβλέπουμε στην επέκταση της συνεργασίας μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.
 
Από πλευράς της DP World Limassol, η Υπεύθυνη Ανθρωπίνου Δυναμικού, κ. Μαρίνα Χριστοφή, υπογράμμισε πως η επένδυση στη συνεχή εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του Ομίλου της DP World. «Σκοπός της DP World Limassol είναι να συμβάλλει έμπρακτα στις κοινότητες όπου δραστηριοποιείται και σημαντικό άξονα μίας ευημερούσας κοινότητας αποτελούν οι νέοι της. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες συνεργασίες με αξιόλογους φορείς».
 
«Στην DP World Limassol, πιστεύουμε στην εμπιστοσύνη, την έμπνευση και τη σκληρή δουλειά που μπορούν να φέρουν οι νέοι ασκούμενοι, για αυτό είναι πολύτιμα μέλη της ομάδας από την πρώτη μέρα. Κάθε ασκούμενός προσφέρει νέες ιδέες και είναι σε θέση να συνεισφέρει κάτι αποτελεσματικά στην καθημερινή τους εργασία. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι όλοι οι ασκούμενοι μας, θα βιώσουν κάθε τομέα της επιχείρησής μας, καθιστώντας την μια εξίσου ικανοποιητική εμπειρία για 'αυτούς και εμάς».

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου