Τους νεοεισερχόμενους φοιτητές καλωσόρισε ο Νομπελίστας Πισσαρίδης

Θερμό καλωσόρισμα επιφύλαξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στους νεοεισερχόμενους φοιτητές,  σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν τους την Πέμπτη, 1η Αυγούστου 2019 στην Πανεπιστημιούπολη, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τις σπουδές τους και  συναφείς υπηρεσίες που παρέχονται.

Σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και  υπερηφάνειας, φοιτητές, γονείς και φίλοι, παρακολούθησαν την ομιλία  του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κατόχου Νόμπελ Οικονομίας (2010), Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος συνεχάρη τους νέους προπτυχιακούς φοιτητές για την επιτυχία τους. Μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα 400 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, στα 64 καλύτερα νέα πανεπιστήμια κάτω των 50 ετών, και στα 3 κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της «Νέας Ευρώπης», των 13 δηλαδή κρατών που εντάχθηκαν στην Ε.E. από το 2004 και έπειτα, σύμφωνα  με το βρετανικό περιοδικό για θέματα εκπαίδευσης «Times Higher Education».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα κορυφαία 601- 700 πανεπιστήμια σύμφωνα με τη λίστα της Σανγκάης (ARWU). Αναφορικά με την παραγωγή ερευνητικού έργου που, μεταξύ άλλων, καταξιώνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Κατατασσόμαστε, πρόσθεσε ο κ. Πισσαρίδης, στην 158η θέση ως προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης ανάμεσα στους 27.000 οργανισμούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Συμμετέχουμε, είπε, σε 164 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνολική χρηματοδότηση που εισέρρευσε στα ταμεία του Πανεπιστημίου κατά το 2018 να φθάνει τα 13,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κάτοχος Νόμπελ Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης στις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπογραμμίζοντας εξίσου τις πλούσιες δραστηριότητες των Φοιτητικών Ομίλων, αλλά και των πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων ως μέρος της φοιτητικής ζωής. Στην ομιλία του, σημείωσε και τη στενή σχέση  του Πανεπιστημίου Κύπρου με άλλα πανεπιστήμια της διεθνούς κοινότητας, τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν εξασφαλισθεί από δικούς του ακαδημαϊκούς  και στις προοπτικές που διασφαλίζει  για  ένταξη στην αγορά εργασίας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ότι το Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κύπρου, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης νέων ερευνητών στην Κύπρο, με περισσότερους από 500 νέους να εργοδοτούνται στα ερευνητικά του κέντρα και εργαστήρια, προσελκύοντας σημαντικά κονδύλια από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, ο κ. Πισσαρίδης, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελέσει για αυτούς τον ιδανικό χώρο γνώσης που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, με την αρωγή αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών δασκάλων στο πλάι τους. Το όραμά μας για  θεμελίωση της «Πόλης της Γνώσης», είπε, ενισχύεται επιπλέον από μια μοντέρνα πανεπιστημιούπολη με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και επενδύσεις, άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από τη φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είμαι βέβαιος, κατέληξε ο κ. Πισσαρίδης, ότι θα σας δοθούν όλα τα εφόδια για ακαδημαϊκή καταξίωση, προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, και επαγγελματική αποκατάσταση.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, επικεντρώθηκε στο «ταξίδι» των νέων φοιτητών, την αξία των σπουδών, τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν και τις δεξιότητες που θα αποκτήσουν, αλλά και τις ευκαιρίες μάθησης μέσα από τη διασύνδεση της διδασκαλίας και της μάθησης με την έρευνα. Εστίασε επίσης στη βαρύτητα που δίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην προετοιμασία των φοιτητών του για την αγορά εργασίας. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, σύμφωνα με πρόσφατη, ανεξάρτητη δημοσκόπηση, οι απόφοιτοι του Πανεπιστήμιου Κύπρου βρίσκονται πρώτοι στις προτιμήσεις των Κυπρίων εργοδοτών με το 40% να κατέχει μάλιστα διευθυντική θέση.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κλεάνθης Πισσαρίδης. Ανέφερε ότι η αρμόδια υπηρεσία θα βρίσκεται δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, παρέχοντας την απαιτούμενη στήριξη και υποστήριξη, ενισχύοντας παράλληλα τη φοιτητική εμπειρία που θα βιώσουν. Σας καλωσορίζουμε στο ταξίδι γνώσης και εμπειρίας που ξεκινάτε, θα είμαστε δίπλα σας για θέματα σπουδών, προσωπικής και επαγγελματικής καθοδήγησης, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, στέγασης, φοιτητικών δραστηριοτήτων, και φοιτητικής ζωής, ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης.

Προνόμιο για τους φοιτητές του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 κατά την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κα Ελενα Διομήδη-Παρπούνα, η οποία χαιρέτισε επίσης την εκδήλωση, θεωρείται, όπως ανέφερε, το γεγονός πως από την πρώτη μέρα της φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα έχουν στη διάθεσή τους το εμβληματικό αρχιτεκτονικό έργο, το μεγαλύτερο ναό γνώσης που κτίστηκε ποτέ στην Κύπρο, το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».
Μετά το πέρας των χαιρετισμών, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των φοιτητών και του Νομπελίστα Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Χριστόφορο Πισσαρίδη. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μεταξύ τους, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης και να ενημερωθούν από ακαδημαϊκούς για τον κλάδο σπουδών τους.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης