Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υπουργών Νεολαίας ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ

Πραγματοποιήθηκε στις 21 – 23 Ιουνίου στη Λισαβόνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Υπουργών Νεολαίας, το οποίο διοργάνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Την Κυβέρνηση και την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας, κ. Παναγιώτης Σεντώνας.
 
Πρόκειται για ένα Συνέδριο σταθμό στα θέματα νεολαίας, το οποίο οδήγησε στην επικύρωση της Διακήρυξης της Λισαβόνας για τη Νεολαία. Η Διακήρυξη συνιστά ουσιαστικά ένα πλαίσιο πολιτικής για ανάληψη δράσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για τη βελτίωση της κατάστασης των νέων σε δεκαοκτώ τομείς προτεραιότητας. Η Διακήρυξη βρίσκεται σε συνάφεια με την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και υπογραμμίζει το πρωτεύον  καθήκον των κυβερνήσεων να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την ευημερία των νέων ανθρώπων.
 
Οι εκπρόσωποι των κρατών που συμμετείχαν στο Συνέδριο συζήτησαν τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν σε τομείς όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση, η ραγδαία ανάπτυξη νέων μορφών τεχνολογίας. Τα κράτη δεσμεύτηκαν μέσα από την υιοθέτηση της Διακήρυξης για την ανάληψη δράσης ως προς το σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών και προγραμμάτων που να επιφέρουν υψηλό θετικό αντίκτυπο στους νέους και τις νέες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες όπως είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια της διάσκεψης των Υπουργών, ο κ. Σεντώνας επεσήμανε ότι τους νέους ανθρώπους δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως «πρόβλημα» που πρέπει να λύσουμε αλλά ως το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο των χωρών μας, ως πηγή ενός μοναδικού δυναμισμού που μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής προόδου για τις κοινωνίες μας. Στη συνέχεια παρέθεσε την πρότασή του για την ανάπτυξη μηχανισμών και εφαρμογή συγκεκριμένων βημάτων προς την επιτυχή υλοποίηση νέων προγραμμάτων και πολιτικών νεολαίας, τα οποία πρέπει να είναι το απότοκο μιας συνεχούς διαβούλευσης με τους ίδιους τους νέους.
 

Δειτε Επισης

16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;
Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)