Cyprus Blockchain Summit: Προς Μια Νέα Ψηφιακή Οικονομία

Από τον τροχό μέχρι το ίντερνετ, η εμφάνιση νέων τεχνολογιών που αναδιαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε είναι μια σταθερή αξία στην ανθρώπινη ιστορία. Στο Cyprus Blockchain Summit, όπου διοργάνωσε η IMH την Τετάρτη 10 Ιουλίου στο Hilton Park Hotel, οι καταξιωμένοι ομιλητές παρέθεσαν το επιχείρημα ότι η τεχνολογία blockchain μέλλει να αναστατώσει θετικά τον τραπεζικό κόσμο και κατά συνέπεια τις κοινωνίες μας. 

Τι είναι το blockchain; Είναι ένα βιβλίο συναλλαγών που επιτρέπει σε διάφορα μέλη να καταλήξουν σε μια συναίνεση σχετικά με μια κοινή ψηφιακή ιστορία χωρίς να χρειάζεται ένας μεσάζοντα, στη προκυμμένη περίπτωση τις τράπεζες. Θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε την τεχνολογία ως ένα ισχυρά κρυπτογραφημένο και επαληθευμένο κοινό Google document, όπου κάθε καταχώρηση στη σελίδα εξαρτάται από μια λογική σχέση με όλους τους προκατόχους του. Λόγω του αποκεντρωμένου χαρακτήρα της τεχνολογίας, καθώς και του γεγονότος ότι είναι αμετάβλητη, την κάνει εξαιρετικά χρήσιμη στις επιχειρήσεις καθώς προσφέρει μια ασφαλή ψηφιακή εναλλακτική λύση στις τραπεζικές διαδικασίες, οι οποίες συχνά είναι γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και δαπανηρές. 

«Αν κάτι έχει εκτιμηθεί τόσο όσο το blockchain, τότε δείχνει πως έχει αξία, και όσοι αρνούνται να το δουν βρίσκονται στη μειοψηφία.» αναφέρει o Γιώργος Γιαγλής, γενικός διευθυντής του Institute for the Future, University of Nicosia.  Στο μέλλον, θα παρατηρήσουμε ότι οι εμπορικές τράπεζες, ως ο μεσάζοντας μεταξύ των καταναλωτών και των κεντρικών τραπεζών, θα είναι οι πρώτες που θα δεχτούν το χτύπημα της αλλαγής. Μάλιστα, προβλέπεται ότι οι κεντρικές τράπεζες θα δώσουν ξεχωριστή σημασία στη δημιουργία των δικών τους  digital currencies.
 



 «Όπως η τρίτη βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε την έννοια των εταιρειών, το blockchain μέσα από την τέταρτη επανάσταση θα αναδημιουργήσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε.» σημειώνει ο ίδιος.   

 

Παρόλα αυτά, για να καθιερωθεί η τεχνολογία ως ο νέος τρόπος με τον οποίο κάνουμε συναλλαγές, θα πρέπει να θέσουμε πρότυπα που θα ρυθμίζουν τη λειτουργία της, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα κλιμάκωσης της αλλά και την ασφάλεια που παρέχει στους χρήστες, επισημάνει ο κ. Joseph Karis, IT Standards Officer, Cyprus Organisation for Standardisation. Χρειαζόμαστε, επίσης, ισχυρούς μηχανισμούς διακυβέρνησης και συμψηφισμού, διαφορετικά η νέα αγορά κινδυνεύει από στρεβλώσεις και συμπαιγνία.
 

 

Η Κύπρος αναγνωρίζει τις δυνατότητες της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης και τα οφέλη που θα φέρει η καθιέρωση της, τόσο για την οικονομία όσο και στο κοινωνικό στερέωμα. «Πιστεύω ότι είναι επιτακτικής σημασίας να κάνουμε ένα διάλογο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις της νέας τεχνολογίας ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης και σωστή υιοθέτησή της.» σημειώνει ο Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών.  Ο κ. Γεωργιάδης επεκτάθηκε, επίσης, στις ενέργειες που γίνονται από την κυπριακή κυβέρνηση για να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας του νησιού. Η βουλή έχει ήδη περάσει την πρώτη blockchain πρωτοβουλία, με το πρώτο Υφυπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας να είναι προ των πυλών, ενώ το κράτος έχει επενδύσει εκατομμύρια σε ψηφιακά έργα στη προσπάθεια να επιτρέψει σε ταλαντούχους entrepreneurs να έρθουν στο νησί και να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Ο στόχος είναι η Κύπρος να γίνει η πρώτη χώρα που θα ρυθμίσει την νέα τεχνολογία, έτσι ώστε να μετατραπεί σε ένα κόμβο για επενδυτικές δραστηριότητες.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port