Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Χρίστος Καλογέρης: Υποσχόμενος τομέας τα επενδυτικά ταμεία UCITS & AIFs

Αρκετά υποσχόμενο χαρακτήρισε τον τομέα των επενδυτικών ταμείων UCITS & AIFs ο General Manager της BOC Asset Management Ltd, Χρίστος Καλογέρης.

Μιλώντας στο InBusinessNews για το 4th Cyprus International Investors Summit τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι από διαφορές χώρες με μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον από γειτονικές χώρες όπως Ελλάδα και Ισραήλ. 

Εξάλλου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Κύπρος προχώρησε με την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ που διέπει τα UCITS & AIFs, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να μπορεί να αναδεικνύεται ως προορισμός για Fund Management and Fund Administration Services.

Ποια η σημασία του The 4th Cyprus International Investors Summit, το οποίο πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος;
Το 4th Cyprus International Investors Summit στοχεύει στην προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ενός περιφερειακού κέντρου και μιας ελκυστικής λύσης για τη διαχείριση κεφαλαίων και τις υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Το συνέδριο αποσκοπεί στην ενημέρωση των συμμετεχόντων για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, καθώς και για τις εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς. 

Το συνέδριο αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό από  επαγγελματίες αντιπροσώπους από το εξωτερικό που εκπροσωπούν νομικές εταιρείες, λογιστικές εταιρίες, συμβουλευτικές εταιρείες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, διαχειριστές κεφαλαίων, και εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων.

Ως εκ τούτου, το συνέδριο αποκτά τεραστία σημασία μέσα στα πλαίσια προώθησης της χώρας μας ως ελκυστικού επιχειρηματικού προορισμού.

Πού θα εστιάσει η δική σας παρουσίαση;
Η παρουσίαση της Τράπεζας Κύπρου από τον συνάδελφο Αιμίλιο Ταννούση, Head Institutional Wealth Management, εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των επενδυτικών ταμείων UCITS & AIFs. Είναι ένας σχετικά νέος θεσμός στην Κύπρο ο οποίος διαφαίνεται αρκετά υποσχόμενος. Εξάλλου στην Ευρώπη αυτός ο θεσμός είναι αρκετά διαδεδομένος εδώ και αρκετά χρόνια με το μέγεθος της αγοράς των επενδυτικών ταμείων να ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των €16 τρισεκατομμυρίων. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό (τομέα των funds) με τον ένα τρόπο η το άλλο. H Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη κυπριακή τράπεζα, η οποία έχει ιδρύσει και λειτούργει με επιτυχία θυγατρική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (BOC Asset Management Ltd) που σήμερα διαχειρίζεται τρία επενδυτικά ταμεία UCITS και τα οποία είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Επιπρόσθετα η Τράπεζα Κύπρου έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο ακινήτων σε μορφή  AIF αξίας περίπου €200 εκατ. 

Κοιτάζοντας μπροστά και με μετρημένα βήματα επενδύουμε στον τομέα αυτό με σοβαρότητα και όραμα για αυτό και σήμερα είμαστε σε θέση να προφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον τομέα των επενδυτικών ταμείων UCITS & AIFs όπως, διαχείρισης κεφαλαίων, διαχείρισης κινδύνων, θεματοφυλακής, αδειοδοτήσεων, fund administration κλπ.

Επενδυτικό ενδιαφέρον από γειτονικές και άλλες χώρες

Ποιες οι εθνικότητες επενδυτών που προσελκύονται από την Κύπρο και σε ποιους τομείς της οικονομίας εστιάζεται το επενδυτικό τους ενδιαφέρον; 
Από όσο γνωρίζω τον ενδιαφέρον είναι από διαφορές χώρες με μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον από γειτονικές χώρες όπως Ελλάδα και Ισραήλ. Πρόσφατα είχαμε ένα παρόμοιο συνέδριο που έγινε στο Ισραήλ με μεγάλο ενδιαφέρον. Από προσωπικές επαφές στο εν λόγω συνέδριο, διαφάνηκε ότι ένας από τους κύριους τομείς ενδιαφέροντος των Ισραηλινών ήταν και ο τομέας των ακινήτων στη Κύπρο. Επίσης σημαντικό ενδιαφέρον υπήρξε για τα θέματα των επενδυτικών ταμείων AIFs.


Ποια τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional Headquartering center;
Η ελκυστικότητα της Κύπρου ως regional Headquartering center αυξάνεται χάρη στην έντονη επιχειρηματική της στάση, το χαμηλό λειτουργικό κόστος και τα φορολογικά της πλεονεκτήματα. Η χώρα προσφέρει μια ιδανική περιφερειακή βάση για διεθνή οργανισμούς με πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ καθώς και των αγορών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Σημαντικές πολυεθνικές από διαφορετικούς τομείς έχουν ήδη επιλέξει την Κύπρο όπως NCR, Kardex, Wargaming και AMDOCS οι οποίες είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες που έχουν εργασίες στο νησί.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Κύπρου είναι το ασφαλές και σταθερό της περιβάλλον εντός ΕΕ σε μια ταραχώδη περιοχή.

Η Κύπρος προσφέρει ασφάλεια, λειτουργική ζώνη ώρας, και αξιόπιστη τηλεπικοινωνιακή υποδομή. Ταυτόχρονα διαθέτει και πολύγλωσσο καταρτισμένο προσωπικό σε αρκετούς κλάδους. Η Κύπρος αποτελεί ιδανική βάση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.


Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναδεικνύεται και ως προορισμός για Fund Management and Fund Administration Services. Ποιες υπηρεσίες και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση; 
Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος προχώρησε με την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ που διέπει τα  UCITS & AIFs  με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να μπορεί Κύπρος να αναδεικνύεται ως προορισμός για Fund Management and Fund Administration Services. Φυσικά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Τα εύσημα πάνε στον Invest Cyprus και CIFA για τις τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουν ούτως ώστε να προωθήσουν τη χώρα μας και να μπορέσει να καταστεί Κύπρος ως ένα σημαντικό κέντρο επενδυτικών ταμείων. Στα πολύ θετικά σημειώνεται επίσης η όλη προσπάθεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Κυβέρνησης. 

Με αυτά τα δεδομένα υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από διάφορες εταιρείες για προσφορά υπηρεσιών στον τομέα αυτό. Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει και από ορισμένους διεθνείς παρόχους. Όπως ανάφερα και πριν, στην Τράπεζα Κύπρου ήδη προφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον τομέα των επενδυτικών ταμείων UCITS & AIFs όπως, διαχείρισης κεφαλαίων, διαχείρισης κινδύνων, θεματοφυλακής, αδειοδοτήσεων, fund administration κλπ.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι