KEBE: Στήριξη στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στην Κύπρο οι ΜμΕ ανέρχονται στο 99.9% του συνόλου των επιχειρήσεων (ΕΕ: 99.8%), εργοδοτούν το 84.1% του εργατικού δυναμικού (ΕΕ: 66.4%) και εκπροσωπούν το 77.7% της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας (ΕΕ: 56.8%). Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ΜμΕ ξεπερνούν το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ αντιπροσωπεύουν το 60-70% της συνολικής εργοδότησης και το 50% του ΑΕΠ.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 27 Ιουνίου το ΚΕΒΕ τονίζει την ανάγκη στήριξης των ΜμΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και συμβάλλουν στη διατηρήσιμη ανάπτυξη και στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου.

Η σημασία των ΜμΕ για την Κυπριακή οικονομία είναι τεράστια και γι’ αυτό το ΚΕΒΕ καλεί διαχρονικά το κράτος να προβαίνει σε εκείνες τις ενέργειες και να λαμβάνει εκείνα τα μέτρα που συμβάλλουν στην βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ΜμΕ και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους.

Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, η βελτίωση της αποδοτικότητας και της ποιότητας εξυπηρέτησης του δημόσιου τομέα, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η ψηφιακή και τεχνολογική αναβάθμιση, η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία, η αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων, η εξάλειψη των καθυστερήσεων στις πληρωμές, η διευκόλυνση της συμμετοχής σε δημόσιες συμβάσεις, η αποδοτική χρήση των δημοσίων ενισχύσεων, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων, η ευκολότερη πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά και η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρονται, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ξένες αγορές, η μετατροπή των περιβαλλοντικών προκλήσεων σε ευκαιρίες, η εφαρμογή της αρχής «προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» και γενικά η προώθηση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Η σημασία των ΜμΕ αναγνωρίζεται ευρέως από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία τις στηρίζει με μια σειρά μέτρων και χρηματοδοτήσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη λειτουργία του δικτύου “Enterprise Europe”, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης “Your Europe Business”, τη λειτουργία των γραφείων υποβοήθησης για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την εκτέλεση των διασυνοριακών απαιτήσεων, την καταπολέμηση των καθυστερήσεων στις πληρωμές, τα χρηματοδοτικά εργαλεία του προγράμματος COSME, την προνομιακή μεταχείριση όσον αφορά τις δημόσιες ενισχύσεις κ.α.

Από τη μεριά του, το ΚΕΒΕ προσφέρει μια πλειάδα υπηρεσιών στις Κυπριακές ΜμΕ όπως οι υπηρεσίες διεθνοποίησης του Κέντρου “Enterprise Europe” που λειτουργεί στο Επιμελητήριο, η συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές, η πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων κατάρτισης, η συνεχής πληροφόρηση για θέματα και εξελίξεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την οικονομία, η επίλυση εμπορικών διαφορών, η διαχείριση εργασιακών θεμάτων, η υποβοήθηση στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, η πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων κ.α. Προτρέπουμε τις Κυπριακές ΜμΕ να χρησιμοποιούν και να επωφελούνται από τις πιο πάνω υπηρεσίες.
Το ΚΕΒΕ θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τις Κυπριακές ΜμΕ που αποτελούν την τεράστια πλειοψηφία των μελών του (99%) και καλεί τόσο την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία να ενισχύσουν έμπρακτα τη στήριξη που παρέχουν στις ΜμΕ του τόπου μας.

Δειτε Επισης

Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού