Χ. Αναγιωτός: «Success stories» ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Στο «success stories» επιχειρήσεων, οι οποίες επέλεξαν την Κύπρο ως πλατφόρμα επενδύσεων για ανάπτυξη των εργασιών τους ή ως προορισμό για να εγκαταστήσουν την έδρα τους θα επικεντρωθεί η παρουσίαση του Χριστόφορου Αναγιωτού, Board Member και Head of Deal Advisory της KPMG, στο 4ο Cyprus International Investors Summit που είναι προγραμματισμένο για τις 27-29 Ιουνίου 2019, στο Parklane Spa & Resort, στη Λεμεσό.
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o κ. Αναγιωτός αναφέρεται στις εθνικότητες επενδυτών που προσελκύονται από την Κύπρο ενώ απαριθμεί τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional Headquartering center και ως προορισμός για Fund Management and Fund Administration Services.

Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλώνει η αγορά του ICT στην Κύπρο
  
Πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά φέτος τον The 4th Cyprus International Investors Summit. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας  και ποια η σημασία του συνεδρίου; 
Θεωρώ ότι το Investor Summit έχει πλέον καθιερωθεί ως η σημαντικότερη ίσως συνάθροιση επενδυτών και παρόχων παρεμφερών υπηρεσιών στην Κύπρο κάτι για το οποίο πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές. Το φετινό συνέδριο εστιάζεται στους τομείς των headquartering και funds τα οποία συνιστούν δύο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας. Συνεπώς, η συγκέντρωση επενδυτών και επαγγελματιών από μεγάλο αριθμό χωρών αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία δικτύωσης και προώθησης των συγκεκριμένων δράσεων προς στις στοχευόμενες αγορές.
 
Πού θα εστιάσει η δική σας παρουσίαση;
Η παρουσίαση μου στη διάρκεια του συνεδρίου θα αναφέρεται σε «success stories» επιχειρήσεων, οι οποίες επέλεξαν την Κύπρο ως πλατφόρμα επενδύσεων για ανάπτυξη των εργασιών τους ή ως προορισμό για να εγκαταστήσουν την έδρα τους. Κατά την παρουσίαση μου, θα επιδιώξω να αναδείξω επίσης υφιστάμενες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως αυτούς της τεχνολογίας και της έρευνας οι οποίοι αναδεικνύουν την πρόοδο ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο, με σκοπό να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας και των ταμείων και σε αυτό τον ανερχόμενο τομέα.
 
Ποιες οι εθνικότητες επενδυτών που προσελκύονται από την Κύπρο και σε ποιους τομείς της οικονομίας εστιάζεται το επενδυτικό τους ενδιαφέρον;
Το γεγονός ότι βλέπουμε επενδυτές από διάφορες χώρες να αξιολογούν ευκαιρίες στην Κύπρο αποτελεί ένδειξη ότι οι προσπάθειες τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της Κυβέρνησης για απεξάρτηση από επενδυτές οι οποίοι προέρχονταν από λίγες και συγκριμένες χώρες, αποδίδει. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ, από το οποίο, παρά τη γεωγραφική εγγύτητα ως επίσης τον πλούτο και την αξιοζήλευτη επενδυτική κοινότητα που διαθέτει, δεν είχαμε δει οποιαδήποτε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα προς την Κύπρο, για πολλά χρόνια. Σήμερα είναι πλέον δεδομένη η παρουσία ισραηλινών επενδυτών αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον από τη γειτονική μας χώρα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή Ισραηλινών στο συνέδριο.
Επιπρόσθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί για εμάς μια στοχευόμενη πηγή πελατών για παροχή υπηρεσιών λόγω φυσικά του επικείμενου(;) Brexit ή, έστω, της αβεβαιότητας γύρω από αυτό και θεωρώ ότι αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο αναμένεται αυξημένη συμμετοχή στο συνέδριο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρ’ όλα ταύτα, βασικός στόχος του συνεδρίου παραμένει η προσέλκυση επενδυτών από διάφορες χώρες κάτι το οποίο υλοποιείται, κρίνοντας και από το ενδιαφέρον που έχει ήδη καταγραφεί για συμμετοχή.
 
Ποια τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως regional Headquartering center;
Η Κύπρος παρέχει ποικίλα πλεονεκτήματα για εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν την έδρα τους στην Κύπρο. Πρώτιστα, η στρατηγική της θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Ασία, Ευρώπη, Αφρική), την καθιστά εξαιρετικό μέρος για την δραστηριοποίηση των εταιρειών. Aκόμη, το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου, καθώς και οι διάφορες υποδομές που υπάρχουν στην Κύπρο αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα. Επίσης, η γκάμα των επαγγελματικών υπηρεσιών που προφέρονται στην Κύπρο από εξειδικευμένους επαγγελματίες και τα χαμηλά κόστη λειτουργίας των εταιρειών, είναι ακόμη κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ούτως ώστε να καταστεί ένα ανταγωνιστικό «Headquartering center». Τέλος, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, καθώς και τα φορολογικά κίνητρα που είναι διαθέσιμα σε υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών για μετακίνηση τους εδώ, καθιστούν την Κύπρο ιδανικό προορισμό για «Headquartering».
 
Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αναδεικνύεται και ως προορισμός για Fund Management and Fund Administration Services. Ποιες υπηρεσίες και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση;
Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και εξυπηρετεί ως μια «γέφυρα», η οποία προσφέρει ανταγωνιστική πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Αυτό ενισχύεται από την γεωγραφική μας θέση, αλλά και την υψηλή ποιότητα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προσφέρονται σε συνδυασμό με την ευελιξία του σχετικού νομοθετικού πλαισίου το οποίο έχει εκσυγχρονίστει με την ψήφιση του νόμου Περί Εναλλακτικών Επενδύσεων. Το ευρωπαϊκό διαβατήριο προσφέρει στη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων εξαιρετικές δυνατότητες διασυνοριακής και παγκόσμιας διανομής κεφαλαίων, προσελκύοντας τόσο επιχειρήσεις από την ΕΕ όσο και εταιρείες εκτός της ΕΕ που επιθυμούν να εγκατασταθούν ως διαχειριστές επενδύσεων που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ και έχουν πρόσβαση σε Ευρωπαίους επενδυτές.
Ο τομέας των υπηρεσιών που αφορούν στα επενδυτικά ταμεία εμπεριέχει όλα όσα σχετίζονται με τη λειτουργία ενός επενδυτικού ταμείου και τα εμπλεκόμενα μέρη, από την διαμόρφωση της ιδέας για εγκαθίδρυση ενός επενδυτικού ταμείου μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του και στη συνέχεια την καθημερινή διοίκηση, και επίβλεψή του. Αυτό περιλαμβάνει πληθώρα διαφορετικών δεξιοτήτων και επιπέδων εμπειρογνωμοσύνης. Με την ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας των αμοιβαίων κεφαλαίων, ήταν αναπόφευκτο να αυξηθεί και ο αριθμός των σχετικών παρόχων υπηρεσιών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρατηρήθει σημαντική αύξηση στον αριθμό των παρόχων υπηρεσιών διοίκησης (fund administration services) και θεματοφυλάκων (depositaries) που προσφέρουν συμπαντική  υποστήριξη στα επενδυτικά ταμεία. Στα θετικά σημειώνεται επίσης η προέλκυση παρόχων διεθνούς αναγνωρισιμότητας.
 
 

Δειτε Επισης

Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY