Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Δεκάλογος ΣΕΛΚ για προκλήσεις κυπριακής οικονομίας

Τον δικό του δεκάλογο για τα μέτρα βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας και την θωράκισή της κυρίως από τους εξωγενείς κινδύνους θα παρουσιάσει στην Γενική του Συνέλευση ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ). 
 
«Προγραμματίζουμε να υποβάλουμε μετά από μία συγκροτημένη μελέτη που είχαμε, δέκα συγκεκριμένες προτάσεις. Για πρώτη φορά θα υποβάλουμε αυτές τις προτάσεις προς την κυβέρνηση, ούτως ώστε ο ρόλος της οικονομίας να ενδυναμωθεί και να έχουμε μια συμπαγή οικονομία που να αντέχει στις διάφορες προκλήσεις ιδίως τις εξωγενείς», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Μάριος Σκανδάλης, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Λευκωσία.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σκανδάλης είπε πως μέσα στις δέκα κύριες εισηγήσεις που θα υποβληθούν, οι οποίες θα αφορούν αναλυτικά διαρθρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις, περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, η προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, η απλοποίηση του οικοσυστήματος για προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και άλλα γενικότερα θέματα που αφορούν τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας.
 
Προς κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, αρχής γενομένης από τον ΣΕΛΚ

Ερωτηθείς για τις κινήσεις στις οποίες προέβη ο ΣΕΚΛ στο ζήτημα της προώθησης της διακυβέρνησης και της καταπολέμησης διαφθοράς, ο κ. Σκανδάλης, αφού είπε πως το θέμα του επιχειρηματικού ήθους και της διαφάνειας αποτελεί ένα από τα κύρια δέκα σημεία που θα προβληθούν, πρόσθεσε πως «σίγουρα τα τελευταία χρόνια δεν μπορούσαμε να καλούμε τα μέλη μας να προωθούν το θέμα της διαφάνειας και του επιχειρηματικού ήθους, αλλά έπρεπε να κάνουμε τα δικά μας βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Όπως είπε ο κ. Σκανδάλης, το Συμβούλιο έλαβε «μπορώ να πω μια επαναστατική απόφαση» και σήμερα ο ΣΕΛΚ εισέρχεται σε μία διαβούλευση με το αρμόδιο σώμα εταιρικής διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το International Compliance Association (ICSA), "με σκοπό να καταρτίσουμε και να σχεδιάσουμε το δικό μας εσωτερικό κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης".
 
«Δηλαδή θα στήσουμε εμείς ως οργανισμός ένα ορθολογιστικό πλαίσιο λειτουργίας μας και σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου και τα λοιπά, ούτως ώστε να δώσουμε το έναυσμα και προς τα μέλη μας ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν», πρόσθεσε.
 
Για τη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στα θέματα της οικονομικής διπλωματίας, ο κ. Σκανδάλης είπε πως όσο περνά ο καιρός γίνεται πιο αντιληπτό ότι μια πετυχημένη διπλωματία συνδέεται και με μια εύρωστη οικονομική πολιτική.
 
Ευχαριστώντας τον Υπουργό Εξωτερικών για το όραμά του και την υπογραφή του μνημονίου με τον ΣΕΛΚ, ο κ. Σκανδάλης σημείωσε ότι θα πρέπει οι δυνατοί οικονομικοί οργανισμοί να συνεργάζονται με τη διπλωματία του τόπου και τους πολιτικούς, «ώστε να περνούμε και πιο αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα μηνύματα».
 
Ειδικότερα για το μνημόνιο που υπεγράφη, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ είπε πως ο Σύνδεσμος επίσημα θα συμμετέχει στις διάφορες αποστολές του ΥΠΕΞ, θα προβαίνει σε εκπαιδεύσεις των ομάδων της οικονομικής διπλωματίας που συμμετέχουν στο εξωτερικό, ενώ ο Σύνδεσμος ήδη συμμετέχει στην Επιτροπή η οποία συστάθηκε κάτω από τμήμα οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ για προώθηση αυτού του στόχου.
 
Αλλάζει το επάγγελμα του λογιστή

Σε ερώτηση για τις διάφορες συνεργασίες που συνάπτει ο ΣΕΛΚ με σώματα του εξωτερικού, ο κ. Σκανδάλης είπε πως πρώτιστο μέλημα του ιδίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου, ήταν να υπάρξει μια εξωστρέφεια, τόσο όσον αφορά το πατροπαράδοτο λογιστικό επάγγελμα, όσον και την αναγνώριση των διαφόρων νέων αναγκών που εξελίσσονται με τη γενική εξέλιξη του λογιστικού επαγγέλματος.
 
Όπως είπε, μνημόνια συνεργασίας έχουν με τους τοπικούς οργανισμούς και ινστιτούτα λογιστών της Μάλτας, της Σερβίας και της Ρουμανίας, ενώ υπάρχει στενή σχέση με πολλά άλλα ινστιτούτα στο εξωτερικό.
 
«Αλλά το πιο σημαντικό που έγινε είναι να αναγνωρίσουμε πώς εξελίχθηκε το λογιστικό επάγγελμα αλλά και πώς εξελίχθηκαν οι ανάγκες των μελών μας», είπε και πρόσθεσε: «Σήμερα οι πλείστοι λογιστές δεν εξασκούν το πατροπαράδοτο λογιστικό επάγγελμα. Κάποιοι είναι εξεταστές οικονομικού εγκλήματος, κάποιοι είναι σύμβουλοι οικονομικής διακυβέρνησης, κάποιοι, όπως εγώ,  είμαστε λειτουργοί συμμόρφωσης. Συνεπώς θα πρέπει και είπαμε εμείς να αναλάβουμε την πρωτοβουλία, αφού ο ΣΕΛΚ είναι το σπίτι όλων των λογιστών ανεξάρτητα από το επάγγελμα που εξασκούν, να τους προσφέρουμε την ανάλογη υποστήριξη».
 
Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, έχουν συναφθεί συνεργασίες με τα ανάλογα διεθνή σώματα τόσο όσον αφορά πιστοποίησης και τεχνικής κατάρτισης, όπως το ΙCSA, και το Association of Certified Fraught Examiners των ΗΠΑ.
 
Μοντέλο συμπαγούς πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος
 
Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση που είχε από τους συνομιλητές του στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου για παρουσίαση των αλλαγών που έχουν επέλθει στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Σκανδάλης είπε πως το συγκεκριμένο road show έγινε για τον τραπεζικό τομέα, που  αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του τομέα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
 
Υπενθυμίζοντας πως το πρώτο ταξίδι στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε πέρσι στόχευε να περάσει το μήνυμα για τη νέα εικόνα της Κύπρου, ο κ. Σκανδάλης είπε στο φετινό ταξίδι έγινε μια επαναβεβαίωση αυτών που είπαμε πέρσι και με αδιαμφισβήτητα στατιστικά που να υποστηρίζουν τα λεγόμενα μας.
 
Παράλληλα, όπως είπε, έγιναν και δύο παρουσιάσεις στις δύο μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψεις των ΗΠΑ, το Atlantic Council και το Hudson Institute. «Πραγματικά όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν κατανοήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσω των αδιαμφισβήτητων στατιστικών ότι η Κύπρος, και μάλιστα αυτό μας είχαν πει, είναι σήμερα ίσως ένα μοντέλο ενός συμπαγούς πλαισίου καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος», τόνισε.
 
Ερωτηθείς για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού αλλά και τις αρνητικές αναφορές για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Σκανδάλης αναφέρθηκε σε έκθεση της Κομισιόν που αφορούσε τα κράτη – μέλη με χαλαρά πλαίσια πάταξης του οικονομικού εγκλήματος που ανέφεραν έξι κράτη – μέλη, τη Δανία, την Εσθονία, τη Σουηδία, τη Λετονία την Μάλτα και τη Βουλγαρία, αλλά όχι την Κύπρο.
 
«Συνεπώς, ναι, δόθηκε το πρώτο μήνυμα ότι πλέον υπάρχει αυτός ο προβληματισμός αλλά η Κύπρος άρχισε να διαχωρίζεται από τα κράτη τα οποία όντως χρειάζεται να έχουν αυτή την αναδιάρθρωση σε αυτό τον τομέα», πρόσθεσε.
 
Για το φορολογικό πλαίσιο, ο κ. Σκανδάλης είπε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ δεν καθίσταται φορολογικός παράδεισος, ενώ βρίσκεται στη λευκή λίστα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που είναι το σώμα που καθορίζει την ευρωστία και νομιμότητα ενός εθνικού φορολογικού πλαισίου ή όχι.
 
«Το μέλημα μας ως αξιόπιστο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι να συνεχίσουμε ακριβώς να έχουμε αυτό το στάτους, δηλαδή ενός εύρωστου και ενός συμπαγούς φορολογικού πλαισίου που είναι μεν ελκυστικό αλλά από την άλλη εύρωστο όσον αφορά την αξιοπιστία του», είπε.
 
Αναφορικά με τις επισημάνσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την απώλεια νομίμων συναλλαγών, λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Σκανδάλης είπε πως ο Διοικητής της ΚΤΚ είχε απόλυτο δίκαιο.
 
Εξήγησε ωστόσο πως το 2013 ή λήψη μιας σειράς «υπέρμετρων μέτρων που ακριβώς μας πήρανε στον άλλο άκρο» ήταν απόλυτα λογική και αναγκαία για να διαφοροποιηθεί η εντύπωση πως η Κύπρος ήταν φορολογικός παράδεισος ή ένα κέντρο ξεπλύματος χρήματος.
 
«Όμως», συνέχισε, «έφθασε τώρα η στιγμή, αφού αποδείξαμε και πείσαμε ότι η Κύπρος διαθέτει αυτό το συμπαγές πλαίσιο καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος, να αρχίσουμε την ίδια στιγμή χωρίς συμβιβασμούς στο πλαίσιο αυτό να δείχνουμε περισσότερη σημασία στην εξυπηρέτηση του πελάτη γιατί ακριβώς με το να έχεις κάποια επιπρόσθετα μέτρα όντως μπορεί να χάσεις και κάποιους πελάτες τους οποίους δεν έπρεπε να χάσεις».
 
Η υλοποίηση μέτρων συμμόρφωσης, είπε, «ήταν ένα αναγκαίο μέτρο που έπρεπε να γίνει και είμαστε πλέον στο τέλος αυτής της φάσης και πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση όπου πρέπει να δούμε πλέον εντός αυτούς του συμπαγούς φορολογικού πλαισίου, πώς μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες μας».
 
Ο κ. Σκανδάλης ανέδειξε τη βελτίωση του πλαισίου κατά του οικονομικού ξεπλύματος με την παρουσίαση της πρότασης νόμου από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο.
 
Όπως είπε, το πιο σημαντικό κριτήριο για να παρουσιαστεί η πρόταση νόμου ήταν «το γεγονός ότι η Κύπρος έλαβε τα ανάλογα, τα πιο σωστά μέτρα, για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, κάτι που είχε πει και τον περασμένο Μάιο ο Αμερικανός Υφυπουργός Οικονομικών Μάρσαλ Μπίλινγσκλι».

«Άρα βλέπετε με το να πάρουμε αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα, καταφέραμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις του παρελθόντος», πρόσθεσε.
 
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σκανδάλης είπε πως ο Σύνδεσμος συμφωνεί με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας που προτίθεται να παρουσιάσει σύσταση για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο.
 
«Έχουν γίνει συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας πλαισίου και να μας βρίσκουν σύμφωνους, πρέπει να προωθηθούν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις γιατί το όλο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Και το μόνο πράγμα που δεν άλλαξε είναι ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου», είπε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
MyPetrolina app: Δίνει την ευκαιρία διεκδίκησης δύο Nissan X-Trail e-POWER αξίας €46,100 το καθένα
Πώς μπορώ να πάρω Εγγυητική Επιστολή μέσω Ασφαλιστικής Εταιρείας;
Το έργο EU Heyday και Δήμος Πάφου σε καλούν στον γύρο της Πάφου
Όμιλος Εταιρειών UW Group: Πλέοντας προς το μέλλον
Kyriakides Mushrooms: Μια So Mush Better υποψηφιότητα στα In Business Awards
Ενδυνάμωση σχέσεων με Δήμο Τρίπολης συζήτησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
ΓΕΡΗΕΤ: Εννέα στους δέκα πολίτες χρησιμοποιούν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2024: Υγεία των νεφρών για όλους