Γιατί αισιοδοξούν και γιατί ανησυχούν οι επιχειρήσεις της Λεμεσού

Αισιόδοξες αλλά και ανήσυχες εξακολουθούν να είναι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού, όπως προκύπτει από τα ευρήματα του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (Άνοιξη 2019).

Ενώ έξι στις δέκα δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις και σε νέες επενδύσεις, την ίδια ώρα τα διαχρονικά προβλήματα της συνεργασίας με κυβερνητικά τμήματα και της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού παραμένουν.

Διαβάστε ακόμα: 39 διαμερίσματα και κατοικίες στο σφυρί

Για πρώτη φορά τόσες προσλήψεις
Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά κατά την υπό εξέταση δωδεκάμηνη περίοδο, πάνω από το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι θα απασχολήσουν νέο προσωπικό, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών από τότε που ξεκίνησε το Επιχειρηματικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΛ. Έμφαση δίνεται στις προσλήψεις για ειδικευμένη και ανειδίκευτη εργασία, επιστήμονες και προσωπικό γραφείου.

Διαβάστε ακόμα: Χ. Ξενοφώντος: Τα ψηφιακά προϊόντα της RCB Bank

Προχωρούν σε νέες επενδύσεις
Διαπιστώνοντας μια σταθερά θετική προοπτική όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις αυξήθηκε από 60% την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2018 σε 63% την άνοιξη του 2019. 

Οι επενδύσεις σε κτήρια συνεχίζουν να κατατάσσονται στην κορυφή του καταλόγου, ακολουθούμενες από επενδύσεις σε εξοπλισμό, λογισμικό, καθώς και εξοπλισμό κατασκευής.

Εξάλλου, όσον αφορά την άνοιξη του 2019 το 63% εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόδοση των επενδύσεων τους του τελευταίου χρόνου σε σχέση με 57% την άνοιξη του 2018.
 

 

Λιγότερο αισιόδοξες είναι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού σε σχέση με τις εκτιμήσεις για την πορεία των πωλήσεών τους στο επόμενο διάστημα, καθώς μπορεί τρεις στις δέκα να προβλέπουν αύξηση, εντούτοις έξη μήνες νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 37%. 

Πιο εμφανής είναι η ανησυχία στο μέγεθος της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αφού μόλις το 17% μιλούν για αυξημένη εμπιστοσύνη, την ώρα που το 21% δηλώνουν απαισιόδοξες.

Πολλά και τα προβλήματα
Διαχρονικά παραμένουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Λεμεσού. Ανάμεσά τους, πρώτα απ' όλα η δύσκολη συνεργασία με κυβερνητικά τμήματα, η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και επιστημόνων.

Προβλήματα παραμένουν επίσης για τις επιχειρήσεις το υψηλό εργατικό κόστος, η συνεργασία με τις τράπεζες, οι χαμηλές ή πτωτικές πωλήσεις, όπως επίσης η έλλειψη χρηματοδότησης.  
 



Φοβίζει μια περαιτέρω τραπεζική κρίση
Σε σχέση με τους παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, ξεχωρίζει, για μία ακόμη φορά, το ενδεχόμενο περαιτέρω τραπεζικής κρίσης.

Η πλήρης αναλυτική αποτύπωση και ανάλυση του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου του ΕΒΕΛ, τόσο γενικά όσο και σε κλαδικό επίπεδο, με συγκρίσεις και ανάλογες γραφικές παραστάσεις, είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου (www.limassolchamber.eu)

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά