CYTA: Υπηρεσίες για Wi-Fi σε Δήμους και κοινότητες

Την ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει για την εγκατάσταση, λειτουργία και διαχείριση του δικτύου Wi-Fi για ανάπτυξη και τεχνολογική αναβάθμιση Δήμων και κοινοτήτων παρουσίασε ενώπιον ενδιαφερομένων ο CYTA.
 
Στο πλαίσιο διάσκεψής τύπου, παρουσιάστηκε το WiFi4EU, ένα νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει να προωθήσει τη δωρεάν πρόσβαση μέσω WiFi στο διαδίκτυο, επισκεπτών σε δημόσιους και άλλους χώρους. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε Δήμους, Κοινότητες και φορείς της τοπική διοίκησης, οι οποίοι θα μπορέσουν να το αξιοποιήσουν, μέσω της CYTA.
 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Cyta, Αντρέας Νεοκλέους, η πρωτοβουλία WiFi4EU, βασίζεται στην ανάγκη που έχουν οι Δήμοι/Κοινότητες για παροχή ψηλής ποιότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες και επισκέπτες μέσω σημείων δωρεάν ασύρματης διαδικτυακής πρόσβασης (Wi-Fi) σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτήρια, βιβλιοθήκες και κέντρα υγείας. Αναμένεται να συμβάλει στη αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται από ένα Δήμο ή μια Κοινότητα και παράλληλα να μειώσει το ψηφιακό χάσμα των αγροτικών κοινοτήτων και απομακρυσμένων περιοχών με τα αστικά κέντρα.
 
Αποτελεί επίσης, πρόσθεσε ο κ. Νεοκλέους, ευκαιρία, για τους Δήμους και τις Κοινότητες, να ενισχύσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής στις τοπικές κοινότητες. Παραδείγματα είναι η είναι ο έξυπνος φωτισμός, η έξυπνη στάθμευση, σύστημα για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς και η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων.. Να δημιουργήσετε νέες ευκαιρίες ψηφιακής εκπαίδευσης, π.χ. μαθήματα χρήσης υπολογιστών και διαδικτύου, και να προωθήσετε την ανάπτυξη τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Οι υποδομές αυτές είναι και η βάση για την ψηφιακή εποχή όπου όλα θα γίνονται ταχύτερα, αποδοτικότερα και φθηνότερα. Η σημασία των εξελιγμένων τεχνολογιών θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη στη ζωή μας και η δυνατότητα για αξιόπιστη σύνδεση από παντού θα θεωρείται δεδομένη σε όλους τους τομείς της.
 
Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρηματικής Αγοράς της CYTA, Μαρία Δάμαλου Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενός Δήμου στην εποχή μας δεν είναι επιλογή αλλά επιτακτική ανάγκη. «Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καθημερινά Social media και mobile apps . Οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα κανάλια αυτά ώστε να ενημερώνουν άμεσα τους δημότες για τα όσα συμβαίνουν, να λαμβάνουν βελτιωτικές εισηγήσεις για να τα χειρίζονται άμεσα και να ζητούν απόψεις ώστε κάθε πολίτης να νοιώθει ότι είναι συμμέτοχος στις εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούν μια αμφίδρομη σχέση με τους δημότες και έχουν σε πραγματικό χρόνο τον παλμό της κοινότητας τους», πρόσθεσε η κ. Δάμαλου.
 
 Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους Δήμους και τις Κοινότητες να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών, διευκολύνουν την άμεση επικοινωνία, επηρεάζουν θετικά την εικόνα του δήμου και αναβαθμίζουν την εμπιστοσύνη των δημοτών. Σε οικονομικό επίπεδο μειώνουν το κόστος παροχής των υπηρεσιών εξοικονομώντας πόρους,
 
Το πρόγραμμα WiFi4EU
Όπως αναφέρθηκε, το WiFi4EU έχει συνολικό προϋπολογισμό τα €120 εκατομμύρια μέχρι το 2020 και καταβάλλονται €15.000 ανά κουπόνι. Θα ανοιχθούν πέντε προσκλήσεις στην Κύπρο για υποβολή αίτησης, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη ανοιχθεί. Το κουπόνι καλύπτει τον εξοπλισμό και το κόστος  εγκατάστασης των σημείων Wi-Fi, δηλαδή τα σημεία πρόσβασης, άδειες λογισμικού, ρύθμισης Wi-Fi, μεταγωγέα, καλώδια κτλ.
Απαιτήσεις του WiFi4EU για τον κάθε Δήμο – κοινότητα που θα ενδιαφερθεί να αξιοποιήσει το πρόγραμμα μέσω της CYTA, είναι να επιλέξει τουλάχιστον 10 σημεία πρόσβασης, να προσφέρεται ψηλή
ευζωνική ταχύτητα το ελάχιστο με 30 Mbps. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δωρεάν πρόσβαση και η ύπαρξη οπτικής σήμανσης.
 
H Επικεφαλής Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Προϊόντων της CYTA, Νίκη Ιωάννου, ανέλυσε το πρόγραμμα και εξήγησε τις υπηρεσίες, οι οποίες θα παρέχονται μέσω της CYTA (εγκατάσταση, διαχείριση κ.α.) στους Δήμους και στις κοινότητες που θα επιλέξουν να το αξιοποιήσουν. Σημειώνεται ότι η όλη υπηρεσία προσφέρεται σε μια συνεργασία με την Logicom Solutions, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό Cisco Meraki.  
ενώ παράλληλα δημιουργούν πρόσθετα έσοδα, κατέληξε η η Διευθύντρια Επιχειρηματικής Αγοράς της CYTA.
 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»