KPMG Cyprus Credit Institute: Δίαυλος επικοινωνίας επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικού τομέα

Τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στοχεύει να φέρει πιο κοντά το KPMG Cyprus Credit Institute, το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές Μαΐου, ως το επιστέγασμα πολλών ετών τοπικής και διεθνούς εμπειρίας της KPMG.

Το KPMG Cyprus Credit Institute απευθύνεται σε στελέχη από τον χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες, διαχειριστές δανείων, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, επενδυτικά ταμεία), επικεφαλής της επιχειρηματικής κοινότητας (ιδιοκτήτες, διευθύνοντες συμβούλους, οικονομικούς διευθυντές και λοιπά στελέχη), όπως επίσης και επαγγελματίες, όπως συμβούλους αφερεγγυότητας, λογιστές, δικηγόρους, ειδικούς σε θέματα ακινήτων, κλπ.

Οι ειδικοί αναλύουν
Στο πλαίσιο παρουσίασης για το λανσάρισμα του ινστιτούτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Royal Hall στη Λευκωσία, ο Managing Director της KPMG, Χρίστος Βασιλείου ανέφερε ότι το KPMG Cyprus Credit Institute αποσκοπεί στη δημιουργία συνεργασίας και συγκλίσεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό και στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Σημειώνοντας ότι ο τομέας της δανειοδότησης έχει αλλάξει δραματικά, ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2013 και των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο, ο κ. Βασιλείου τόνισε τη σημασία εγκατάστασης τεχνολογικών συστημάτων και εργαλείων που θα φέρουν κοντά επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εξάλλου, επεσήμανε ότι τα ενημερωτικά δελτία Credit Insights, που μέχρι στιγμής μετρούν δύο δημοσιεύσεις, περιλαμβάνουν μία σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα με νέα και εξειδικευμένες αναλύσεις επί θεμάτων της επικαιρότητας και ειδικού ενδιαφέροντος, όπου οι επαγγελματίες του τομέα εκφράζουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Συνεργασία επιχειρηματικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας
Από την πλευρά του ο Principal, Deal Advisory της KPMG, Ρένος Ιωαννίδης, τόνισε ότι η αναμόρφωση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα για την Κύπρο,  με παράλληλη ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας. 

Επισημαίνοντας ότι τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου και του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι κοινά και συνδέονται μεταξύ τους, ανέφερε ότι η βιώσιμη εταιρική αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση χρέους εντάσσονται στις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι με φόντο ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό ρυθμιστικό και θεσμικό πλαίσιο, ένας υγιής επιχειρηματικός τομέας οδηγεί σε έναν εύρωστο χρηματοπιστωτικό τομέα και οι δύο μαζί συμβάλουν στην επίτευξη υγιών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα NPLs και το υψηλό ιδιωτικό χρέος
Αναλύοντας τα δεδομένα σε επιχειρήσεις και τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο φτάνει το 293%, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται στο 30,3%. Παράλληλα, ανέφερε ότι η συμβολή του τομέα NFC στην απασχόληση στην Κύπρο διαμορφώνεται στο 74%, ενώ ο τομέας συνεισφέρει κατά 71% στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, εξηγώντας ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Αναγνωρίζοντας ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καταγράφουν πτωτικές τάσεις ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, εξήγησε, ωστόσο, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες και κινδύνους που προκύπτουν από τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού και NPLs.

Εταιρική διάσωση
Στο πλαίσιο της σημασίας της εταιρικής διάσωσης αλλά και της προετοιμασίας για το μέλλον, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στα βασικά ζητήματα και στα συγκλίνοντα κίνητρα, δηλαδή δράσεις βάσει συγκεκριμένου πλάνου, διαχείριση από τους βασικούς εμπλεκομένους, ισχυρή διαχείριση έργου, χρηματοοικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση, αξιοπιστία, συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Τα αναμενόμενη οφέλη από την εταιρική διάσωση είναι η διασφάλιση του μέλλοντος και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η αύξηση της ελαστικότητας, η μεγιστοποίηση της αξίας των επιχειρήσεων, η διατήρηση της αξιοπιστίας και της φήμης στην αγορά, η αποφυγή του κόστους εκκαθάρισης, καθώς και η απελευθέρωση του χρόνου με στόχο στην επικέντρωση στις βασικές δραστηριότητες της εταιρείας, την ώρα που οι έγκαιρες δράσεις διευκολύνουν τη λήψη ευρέων και πιο αποτελεσματικών αποφάσεων, όπως αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση.

Εθνικό σχέδιο για διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
Την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού επιχειρηματικού σχεδίου για τη διαχείριση του υψηλού ιδιωτικού χρέους εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση του ο Principal, Deal Advisory της KPMG, Ρένος Ιωαννίδης, σημειώνοντας ότι απαιτείται μία συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης χρέους, με διεπιστημονική τεχνοκρατική συμμετοχή (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, παράγοντες της αγοράς). Όπως είπε, τη στρατηγική και την υλοποίησή της θα πρέπει να αναλάβουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, ενώ δεν θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε χροιά πολιτικοποίησης του έργου.

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»