Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΠτΔ: Σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος το λιμάνι Λεμεσού

Το λιμάνι Λεμεσού είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Κύπρο, τόνισε σε εκδήλωση της Eurogate, το Σάββατο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της 1ης φάσης επενδύσεων του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η εταιρεία δεν παρέχουν μόνο μια σημαντική πηγή εσόδων για την Κύπρο, αλλά «αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά έργα στη χώρα που στοχεύουν στην αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, τη ναυτιλία και το εμπόριο».

Πρόσθεσε ότι η 1η φάση επενδύσεων της Eurogate ανήλθε σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ο εκσυγχρονισμός του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων σε ό,τι αφορά τα συστήματα λειτουργίας, την υποδομή και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές «έχουν καταστήσει το λιμάνι της Λεμεσού ένα από τα πλέον σύγχρονα λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους πελάτες του λιμένος να εξυπηρετούνται έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Είπε ακόμα ότι κατά το έτος 2017 η εταιρεία εξυπηρέτησε συνολικά 547 πλοία με σύνολο 210 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, ενώ το 2018 εξυπηρετήθηκαν 639 πλοία με σύνολο 235 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 17% και 14%, αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η 2η φάση επενδύσεων θα στοιχίσει 32 εκ. ευρώ και θα οδηγήσει στην αύξηση της χωρητικότητας εμπορευματοκιβωτίων στο τερματικό από 450 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια σε ένα εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια για το λιμάνι της Λεμεσού.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Ομίλου Eurogate, Thomas H. Eckelmann, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους υψηλούς στόχους που έχει θέσει η εταιρεία αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του τερματικού τον Ιανουάριο του 2017 για αύξηση της παραγωγικότητας, ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής των πλοίων στο λιμάνι και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Στόχοι που, όπως είπε, έχουν επιτευχθεί, έτσι πλέον η εταιρεία στοχεύει στην προώθηση του διαμετακομιστικού εμπορίου και προγραμματίζεται η β’ φάση επενδύσεων που αναμένεται να αναβαθμίσει το λιμάνι Λεμεσού σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Υπουργός Συγκοινωνιών Βασιλική Αναστασιάδου, ο τέως Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης, ο δήμαρχος Λεμεσού και άλλοι επίσημοι. Στη διάρκεια της τελετής, έγινε παρουσίαση των δύο υπερσύγχρονων γερανογεφυρών που αγοράστηκαν πρόσφατα από την εταιρεία και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα όπως εξυπηρετούνται τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ