Γ. Λακκοτρύπης: Η Κύπρος εδραιώνεται ως πρωταγωνιστής ναυτιλιακών υπηρεσιών

Με τη διοργάνωση της 56ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του European Tugowners Association (E.T.A) στην Κύπρο, το νησί εδραιώνεται ως πρωταγωνιστής ναυτιλιακών και άλλων υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή, τονίζει ο CEO της Vassiliko Terminal Services Group, Γιάννος Λακκοκτρύπης.


Μιλώντας στο InBusinessNews ο εκπρόσωπος της Κύπρου στον οργανισμό, αναφέρει ότι η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται στη Λεμεσό, παρά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τουρκικής πλευράς. Ο κύριος Λακκοτρύπης επισήμανε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κύπρο, γι αυτό και κέρδισε τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Διαβάστε ακόμα: Ο κολοσσός Sonae Sierra επεκτείνεται στην Κύπρο

 

Ποια η σημασία της διοργάνωσης της 56ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του E.T.A στην Κύπρο;
To E.T.A είναι ο οργανισμός, στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ρυμουλκών και παροχείς θαλάσσιων υπηρεσιών, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σκοπός να ενώσει και να προωθήσει τα συμφέροντα αυτής της βιομηχανίας στις διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές και όχι μόνο. Στο συνέδριο συμμετέχουν 120 υψηλοί προσκεκλημένοι από 25 χώρες, που διαχειρίζονται στόλους με περισσότερα από 800 ρυμουλκά σε ευρωπαϊκούς λιμένες. 

Ποια η συμμετοχή της Κύπρου στον οργανισμό;
Πριν από δύο χρόνια, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως CEO της Vassiliko Terminal Services Group, υποβάλαμε αίτηση για συμμετοχή σε αυτό τον οργανισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι η VTS Vasiliko Terminal Services, η οποία ανήκει στους ομίλους RPT Group και Hadjihannas Group, είναι η μοναδική κυπριακή εταιρεία με συμμετοχή στο E.T.A. Ο Όμιλος RPT, με ιστορία από το 1965, προσφέρει υπηρεσίες σε πέντε αλληλένδετους κλάδους: ναυτιλία, επιχειρήσεις, ταξίδια, ακίνητα και περιβάλλον.

Η VTS συμμετέχει επίσης στην εκτελεστική επιτροπή (executive committee) του οργανισμού, στην οποία κάθε χώρα συμμετέχει με ένα μέλος.

Κάθε χρόνο, στην ετήσια γενική συνέλευση του οργανισμού E.T.A. που διοργανώνεται σε μία χώρα μέλος, συμμετέχει η ελίτ της βιομηχανίας και οι πιο σημαντικοί εταίροι του τομέα. 

Όταν είχαμε εισηγηθεί πέρσι στην εκτελεστική επιτροπή του E.T.A, στην οποία συμμετέχω ως εκπρόσωπος της Κύπρου, τη διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης στην Κύπρο, προέκυψαν τεράστιες αντιδράσεις από πλευράς των Τούρκων εκπροσώπων, οι οποίοι πρότειναν εναλλακτικά το annual meeting να γίνει στην Τουρκία και όχι την Κύπρο. Μετά από την έντονη αντίδραση και συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα από τη δική μας πλευρά, καταφέραμε η διοργάνωση τελικά να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για την Κύπρο;

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι εμπιστεύονται την Κύπρο παρά το μικρό της μέγεθος για οποιεσδήποτε υποστηρικτικές υπηρεσίες και ότι το νησί εδραιώνεται σαν ένας πρωταγωνιστής υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τι περιλαμβάνει το 56ο E.T.A annual meeting, που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό;
Το συνέδριο συμπεριλαμβάνει το executive committee meeting που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Four Seasons, το οποίο ολοκληρώθηκε με δείπνο, το βράδυ στο Columbia Beach. Την Πέμπτη 6 Ιούνιου, λαμβάνει χώρα το συνέδριο “Challenges and trends in European Shipping and Ports”, στην παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας. Μετά το συνέδριο θα ακολουθήσει το επίσημο δείπνο, στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων της βιομηχανίας. Παράλληλα, διευθετήθηκε πρόγραμμα και για τους συνοδούς των αποστολών. Την Παρασκευή 7 Ιουνίου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις ομορφιές του νησιού σε ένα boat trip με σημείο αφετηρίας το παλιό λιμάνι Λεμεσού. 

Διαβάστε ακόμα: Προωθούνται τα νομοσχέδια του Fund Industry

 

Ποιες προοπτικές διανοίγονται για την Κύπρο από αυτή τη διοργάνωση;
Με την παρουσία αυτών των σημαντικών εταιρειών που διαχειρίζονται πολλά εκατ. ευρώ, εδραιώνεται η Κύπρος, μέσω της VTS, ως προορισμός παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλα αυτά καταδεικνύουν και τη σημασία του να διοργανώνονται ανάλογα συνέδρια στην Κύπρο, η οποία καθίσταται ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή. 
Τέτοιες φιλοξενίες μόνο αξία προσδίδουν, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και το ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών για γεωτρήσεις και εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.
Κάτι που υπόσχεται να δώσει ανάσα στην οικονομία, δημιουργεί νέους κλάδους εργασίας, περισσότερες θέσεις εργασίας με εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη, θέτει τις βάσεις για περισσότερες προοπτικές στο ανεξάντλητο κεφάλαιο της ναυτιλίας. 

Η Κύπρος με τέτοιους συμμάχους μόνο μπροστά μπορεί να πάει και να ατενίζει στο υποσχόμενο μέλλον, χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει ή να αισθάνεται μειονεκτικά, έναντι άλλων αναπτυγμένων χωρών. Τέτοιες συνεργασίες ισχυροποιούν αφενός το ρόλο των εταιρειών που παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες στην Κύπρο, αφετέρου εξυπηρετούν και τους στόχους της ΕΕ σχετικά με τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett