Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσκεκλημένος στη Λέσχη Phoenix Leaders, στη Λευκωσία

H Λέσχη Phoenix Leaders καλωσόρισε πρόσφατα στους χώρους της στη Λευκωσία, τον κ. Herman Van Rompuy, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου.
 
Στην παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών και προσκεκλημένων της Λέσχης, ο κ. Van Rompuy παρουσίασε τις απόψεις του για το μέλλον της Ευρώπης μετά από το Brexit, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από εντεινόμενη πολιτική αστάθεια.
 

Ο κ. Van Rompuy ανέδειξε στην τοποθέτησή του ότι παρά το αυξανόμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού, η υποστήριξη της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. «Μια διαρκώς  αυξανόμενη πλειοψηφία Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι είναι θετικό που οι χώρες τους είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 92% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι θα βρίσκονταν σε δυσμενέστερη θέση αν η ΕΕ κατέρρεε. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται την κατάρρευση της ΕΕ, αλλά δεν την ελπίζουν. Ο φόβος δεν είναι το ίδιο με την ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.   
 
Ο κ. Van Rompuy εκτιμά ότι πιθανόν η υποστήριξη για φιλοευρωπαϊκές πολιτικές να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο πιστεύεται. «Ένας από τους παράγοντες που εξηγούν την επιφυλακτικότητα των εθνικών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων να ακολουθήσουν μια φιλοευρωπαϊκή πορεία, είναι η πολιτική αστάθεια σε εθνικό επίπεδο. Ο κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου σε εθνικό επίπεδο, η αστάθεια των ψηφοφόρων και η εξτρεμιστική εκτροπή έχουν καταστήσει την διακυβέρνηση δυσκολότερη στα περισσότερα Κράτη Μέλη. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 κυβερνήσεις μειοψηφίας στην ΕΕ-28, εντός και εκτός της ευρωζώνης. Πως μπορεί να καταστεί η Ευρώπη δυνατή όταν τόσα πολλά Κράτη Μέλη είναι αδύναμα;», έθεσε το ερώτημα.

Ο Βέλγος πολιτικός στάθηκε επίσης στο ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης για τη δημιουργία ενός κλίματος πολιτικής αστάθειας. «Δεν υπάρχουν μόνο fake news και εξωτερικές παρεμβάσεις, αλλά καταγράφεται και μια τάση προς την εξατομίκευση. Οι άνθρωποι μπορούν να προσεγγιστούν απευθείας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ενδιάμεσους φορείς και φίλτρα, όπως για παράδειγμα είναι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς και τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση μόνο σε μονόπλευρα μηνύματα και σταδιακά, μόνο σ’ αυτά που επιθυμούν να ακούσουν. Όλα αυτά συνδράμουν στην σκλήρυνση των θέσεων και την πόλωση της κοινωνίας. Με τη σειρά του αυτό, μπορεί να μπλοκάρει την κοινωνία αλλά και τη δημοκρατία.» 
 

Παρά την υφιστάμενη αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Westminster, ο κ. Van Rompuy επεσήμανε ότι το Brexit έχει καταστήσει τις ΕΕ-27 πιο ενωμένες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενισχύουν περαιτέρω την Ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν. «Μπορεί οι εξελίξεις να είναι πολύ αργές, αλλά κανείς δεν θέλει να πάει πίσω. Θα συνεχίσουμε να συνάπτουμε Συμβάσεις Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) με ολόκληρο τον κόσμο. Οι ΕΕ-27 υποστηρίζουν επίσης ένα σύστημα εμπορίου που θα βασίζεται σε διεθνείς κανόνες, δεδομένου ότι το ΗΒ δεν θα είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά  και την Ενεργειακή Ένωση. Η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής είναι σαφώς σε εξέλιξη, δεδομένου ότι όλοι υστερούμε σε αυτούς τους τομείς παγκοσμίως. Είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια κλιματική πολιτική στη απουσία ενός Ευρωπαϊκού πλαισίου με εφικτούς στόχους και εργαλεία», παρατήρησε.
 
Ο κ. Van Rompuy υπογράμμισε ακόμη ότι ανέκαθεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούσε μια περίπτωση επιτυχίας, πλην όμως η ιστορία δεν έχει καταγράψει κανένα μακροχρόνιο επίτευγμα. Πρέπει να εργαστούμε πολύ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει. Πρέπει να το πετύχουμε εμείς οι ίδιοι. Πολλοί θέλουν να υπονομεύσουν ή να διαλύσουν την Ένωση και την κυριαρχία της. Για μια ακόμη φορά, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Αυτό για εμένα, δεν είναι απλά μια μάταια ελπίδα».
Μετά από την παρουσίαση τα μέλη και οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις δικές τους απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης με τον κ. Van Rompuy σε προσωπικό επίπεδο, στο πλαίσιο δεξίωσης που διοργανώθηκε στους χώρους της Λέσχης στη Λευκωσία.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας