30οι Παγκύπριοι Σχολικοί Αγώνες Θεάτρου

Η ενασχόληση των εκπαιδευτικών και των μαθητών με το θέατρο προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Με την μελέτη και την επεξεργασία ενός θεατρικού κειμένου ενισχύεται η κριτική σκέψη, η αισθητική και η γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Εκπαιδευτικοί και μαθητές καλλιεργούν τον αλληλοσεβασμό και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης, χαρακτηριστικά απαραίτητα για το άτομο και την κοινωνία. 

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Μαΐου στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ, απονεμήθηκαν τα βραβεία στις θεατρικές ομάδες των σχολείων που διακρίθηκαν στους 30ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου,  που συνδιοργάνωσαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στα πλαίσια των φετινών αγώνων δόθηκαν περίπου 1200 παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχαν 65 θεατρικές ομάδες, 24 χιλιάδες μαθητές και περισσότεροι από 6 χιλιάδες εκπαιδευτικοί.  27 θεατρικές ομάδες διακρίθηκαν και τιμήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου.

Στις βραβευμένες ομάδες με πρώτο βραβείο δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν αποσπάσματα από τις παραστάσεις τους και να καταχειροκροτηθούν από το κοινό.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ανέφερε στον χαιρετισμό του πως οι βραβεύσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός, αλλά πρωταρχικός σκοπός των αγώνων είναι πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μέσα από την ενασχόληση τους με το θέατρο.
 


Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη αφού τόνισε την στήριξη του οργανισμού στου Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, ανέφερε πως το θέατρο προάγει την ομαδικότητα, το δόσιμο και την υποστήριξη του άλλου για ένα κοινό όραμα, για ένα κοινό σκοπό.


Το επιστέγασμα των βραβεύσεων για τα τριαντάχρονα του θεσμού, ήταν η προσφορά της εταιρείας Carbo One για ένα τριήμερο ταξίδι μίας θεατρικής ομάδας Γυμνασίων και μίας θεατρικής ομάδας Λυκείων, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να παρακολουθήσουν τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, μια συμπαραγωγή του ΘΟΚ και του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου προσέφερε ένα πολυτελή τόμο της έκδοσης «Επίδαυρος» σε κάθε βραβευμένη ομάδα, ενώ ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου προσέφεραν για ένα χρόνο δωρεάν είσοδο, στο Μουσείο και στις παραστάσεις του ΘΟΚ αντίστοιχα σε όλους τους συμμετέχοντες.

Συνδιοργανωτές των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου ήταν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Χορηγός τελετής λήξης ήταν Chelko VAT Ltd και Μέγας Χορηγός-Δωροθέτης ήταν η Carbo One Ltd.
 
 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»