ΕΥ: Η διεθνής κινητικότητα για δημόσιες εγγραφές επιβραδύνεται

InBusinessNews  18/04/2019 17:40
ΕΥ: Η διεθνής κινητικότητα για δημόσιες εγγραφές επιβραδύνεται

ΕΥ: Η διεθνής κινητικότητα για δημόσιες εγγραφές επιβραδύνεται

InBusinessNews  18/04/2019 17:40
Παρά τις θετικές επιδόσεις των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών και τη μείωση της μεταβλητότητας σε πολλές αγορές, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου εξακολουθούν να κάμπτουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2019 να περιορισθεί στις 199 και τα αντληθέντα κεφάλαια στα 13,1 δις δολάρια διεθνώς.

RELATED ARTICLES


Πρόκειται για μείωση κατά 41% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών και κατά 74% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οι τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της βιομηχανίας παρουσίασαν την πιο έντονη δραστηριότητα, αριθμώντας συνολικά 101 εγγραφές (το 51% του συνόλου παγκοσμίως) και συγκεντρώνοντας συνολικά 5,4 δις δολάρια (το 42% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων). Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, η τεχνολογία ήταν ο ισχυρότερος τομέας, έχοντας συγκεντρώσει 2,1 δις δολάρια, ή το 16% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων παγκοσμίως. Αυτά, αποτελούν μερικά από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ για τις δημόσιες εγγραφές, Global IPO trends: Q1 2019.

Η αβεβαιότητα για το Brexit, τροχοπέδη για τις δημόσιες εγγραφές στην ΕΜΕΙΑ
Στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών και τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018, με τα τοπικά χρηματιστήρια να δηλώνουν μόνο 42 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν 1,4 δις δολ. το α’ τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, παρότι το α’ τρίμηνο του 2019 ήταν ένα εξαιρετικά αργό τρίμηνο, οι δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν κατέγραψαν αποδόσεις πρώτης ημέρας περίπου 4%, και τρέχουσες αποδόσεις γύρω στο 46%, δίνοντας ώθηση στο επενδυτικό κλίμα. 

Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit εξακολουθεί να πλήττει τις αγορές δημοσίων εγγραφών, ενώ η προοπτική βραδείας ανάπτυξης των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών είχε ως αποτέλεσμα μόνο 23 εταιρείες να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή, αντλώντας κεφάλαια 0,4 δις δολάρια. 

Η διασυνοριακή δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το α’ τρίμηνο του 2019 παρέμεινε στα επίπεδα του 2018, αντιπροσωπεύοντας το 9% της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών της περιοχής. 

Κοιτώντας μπροστά, με δεδομένα τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι αγορές δημοσίων εγγραφών της ΕΜΕΙΑ αναμένεται να διατηρήσουν τον κυρίαρχο ρόλο τους παγκοσμίως το 2019. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, τα εμπορικά ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ευρώπης και, πιο κοντά σε εμάς, η επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών και η αυξανόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, έχουν οδηγήσει σε κάμψη τις Αρχικές Δημόσιες Προσφορές (ΑΔΠ) παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ανάκαμψης της δραστηριότητας για το 2019, ειδικά στην Ευρώπη, όπου όσες δημόσιες εγγραφές πραγματοποιήθηκαν σημείωσαν υψηλές αποδόσεις. Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εξακολουθεί να παρουσιάζει μειωμένη δραστηριότητα και ρευστότητα, με τις ΑΔΠ να μην αξιοποιούνται σαν μέσο χρηματοδότησης όπως συμβαίνει στις Ευρωπαϊκές αγορές. Το γεγονός αυτό αναπόφευκτα περιορίζει τις επιλογές άντλησης μετοχικού κεφαλαίου για τις εγχώριες επιχειρήσεις».

Η αγορά δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου υποχωρεί, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης
Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην Αμερικανική Ήπειρο σημείωσε δραματική κάμψη κατά το α’ τρίμηνο του έτους, με τα αντληθέντα κεφάλαια να μειώνονται κατά 83% στα 3,3 δις δολάρια και τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 44% στις 31, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Οι δημόσιες εγγραφές στις Ηνωμένες Πολιτείες (20) αντιπροσώπευσαν το 65% συνολικού αριθμού και το 92% των αντληθέντων κεφαλαίων (3 δις δολάρια). Ωστόσο, η μεταβλητότητα στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και η ασυμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης επάνω σε ένα νομοσχέδιο, η οποία προκάλεσε τη μακρύτερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, οδήγησε τους ξένους εκδότες να αναβάλουν της δημόσιες εγγραφές τους. Μόνο τέσσερις διασυνοριακές δημόσιες εγγραφές ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του 2019, έναντι 15 κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Οι δημόσιες εγγραφές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού επηρεάστηκαν από τις εμπορικές εντάσεις
Η κάμψη της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών επεκτάθηκε και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατά το α’ τρίμηνο του 2019, καθώς κυριάρχησαν η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και τα γεωπολιτικά προβλήματα. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, επιβάρυναν την ψυχολογία της αγοράς και η περιοχή κατέγραψε μείωση της τάξης του 24% ως προς τον αριθμό των εγγραφών (126) και 30% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια (8,4 δις δολάρια) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το α’ τρίμηνο του 2019, συγκεντρώνοντας το 63% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών και το 64% των αντληθέντων κεφαλαίων.
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας