Stephen Lillie: Δεν θα επηρεαστούν οι Κύπριοι του ΗΒ και οι Βρετανοί στην Κύπρο

Στην αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί ότι με οποιαδήποτε τρόπο γίνει το Brexit οι σχέσεις της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν ισχυρές αναφέρθηκε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Stephen Lillie, διαβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας είναι μακροχρόνιες και πιο σημαντικές από το Brexit.

Ξεκαθαρίζοντας ότι στην περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα υπάρξουν διαταραχές, ο κ. Lillie τόνισε ότι «έχουμε παλέψει για Brexit με συμφωνία, ούτως ώστε 70,00 Βρετανοί που ζουν στην Κύπρο και 30,000 Κύπριοι που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι προστατευμένοι μετά το Brexit, να συνεχίσουν να εργάζονται και να σπουδάζουν κανονικά».

Τα μέχρι στιγμής βήματα
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο προτεινόμενο πλαίσιο κινητικότητας, το οποίο θα διασφαλίσει επίσης ότι οι Κύπριοι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς θεώρηση για τον τουρισμό και την προσωρινή επιχειρηματική δραστηριότητα και μελέτη.

Το εν λόγω πλαίσιο καθίσταται, όπως είπε, πολύ σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία, σημειώνοντας ότι η Βρετανία είναι η βασική τουριστική αγορά για την Κύπρο, την ώρα που ο βρετανικός τουρισμός στηρίζει 12,000 θέσεις εργασίας στο νησί. 

Στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης προβλέπεται επίσης ζώνη ελεύθερου εμπορίου, καθώς δεν θα πρέπει, σύμφωνα με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή να διασαλευθούν οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου στο εξωτερικό, ιδιαίτερα για το χαλλούμι, καθώς η βρετανική αγορά είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός του χαλλουμιού. Σημειώνεται Το 45% των κυπριακών εξαγωγών χαλούμι που αντιπροσωπεύουν το 6% του συνολικού εμπορίου της Κύπρου πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρο, σε οποιαδήποτε περίπτωση, επειδή, όπως είπε, «οι σχέσεις μεταξύ μας έχουν πολύ δυνατούς δεσμούς και βάσεις». 

Μιλώντας για τα βήματα που έχουν γίνει στην ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Βρετανίας αναφέρθηκε στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο, τη συνάντηση αντιπροσωπείας από τη Βρετανία για συνεργασία στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, καθώς και τη νέα αμυντική συνεργασία Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Δειτε Επισης

Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»