Κ. Ιωάννου: Επενδυτικές ευκαιρίες μέσω της μεταρρύθμισης στην υγεία

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας ανέλυσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας τις προοπτικές επενδύσεων στην ιατρική κάνναβη και στον ιατρικό τουρισμό.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 9th Nicosia Economic Congress, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε στους πυλώνες της μεταρρύθμισης της υγείας, όπως το εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, η ηλεκτρονική υγεία, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και η ιατρική κάνναβη.

Σχετικά με τις προκλήσεις του νέου συστήματος υγείας, αναφέρθηκε στις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον με την αυξανόμενη ζήτηση για τον ιδιωτικό τομέα, την ίδρυση πολυκλινικών και νοσοκομείων, τη βελτίωση της ποιότητας στις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και της πρόσβασης των ασθενών σε αυτές τις υπηρεσίες, προκύπτουν ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας για τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό με ιδιωτικές συμβάσεις.

E-health
Αναφορικά με την ηλεκτρονική υγεία, ο αρμόδιος Υπουργός σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγεία σε όλες τις εγκαταστάσεις της δημόσιας υγείας έως το τέλος του 2021.

Ταυτόχρονα στόχος είναι προώθηση και ενίσχυση άλλων έργων ηλεκτρονικής υγείας υπέρ των παρόχων και των ασθενών, το νομικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υγεία, καθώς η σχετική νομοθεσία που έχει κατατεθεί στη Βουλή, εγκρίθηκε πρόσφατα.

Επίσης ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στην ανάγκη για προηγμένες λύσεις πληροφορικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως η τηλεϊατρική και η ρομποτική, οι διαλειτουργικές ιατρικές λύσεις, ειδικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, προσθέτοντας ακόμα ότι οι λύσεις πληροφορικής για το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό χρειάζονται πρόβλεψη και προγραμματισμό.

Πανεπιστημιακές κλινικές
Σημειώνοντας την ύπαρξη τριών ιατρικών σχολών στην Κύπρο, μίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δύο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα εγγραφής φοιτητών τόσο από την ΕΕ όσο και από άλλες χώρες της περιοχής.

«Η συνεργασία των κρατικών αρχών με τις Ιατρικές Σχολές του νησιού προσφέρει μεγάλη ευκαιρία για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων και κατά συνέπεια ενδυναμώνει τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, αναπτύσσει σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία διάγνωσης και θεραπείας προς όφελος των ασθενών», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Το Υπουργείο Υγείας προωθεί τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Κλινικών, μέσω των οποίων οι ακαδημαϊκοί ιατροί και οι φοιτητές ιατρικής επωφελούνται από την πρακτική της κλινικής ιατρικής, ενώ οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες και να ανταλλάξουν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές με τους συναδέλφους τους από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Ιατρική κάνναβη
Αναλύοντας τους λόγους για επένδυση στην ιατρική κάνναβη στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο καθιερωμένο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, το ελκυστικό σύστημα φορολόγησης εταιρειών, το βέλτιστο κλίμα καλλιέργειας και τη γεωγραφική τοποθεσίας.

Όπως είπε, υπάρχουν τρεις άδειες για τους παραγωγούς να καλύψουν την κυπριακή αγορά, να διανέμουν απευθείας στα φαρμακεία σε τοπικό επίπεδο και να έχουν αποκλειστικότητα στις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα, προκύπτουν ευκαιρίες στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης για star up και υφιστάμενους ερευνητές καινοτομίας, ευκαιρίες ανάπτυξης καινοτόμων μεθόδων χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης, όπως επίσης ευκαιρίες για τις φαρμακευτικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην έρευνα και ανάπτυξη και στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης.

Δειτε Επισης

Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»