Τρία νέα Κέντρα Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία στην Κύπρο

Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) ως οι αρμόδιοι εθνικοί φορείς για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» ανακοινώνουν την επιλογή τριών κυπριακών προτάσεων, ανάμεσα στις συνολικά 208 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της Δράσης «Teaming», του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».  

Οι προτάσεις, οι οποίες επιλέγηκαν μέσα από μία εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, αφορούν στη δημιουργία νέων Κέντρων Αριστείας με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε €90 εκατομμύρια.

Οι τρεις προτάσεις που επιλέγηκαν είναι: 
•    “Marine and Maritime Research, Innovation, Technology Centre of Excellence” 
Με συντονιστή το Δήμο Λάρνακας, έχει στόχο τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού και επιχειρηματικού Κέντρου Αριστείας στους τομείς της ναυτιλίας και της θαλάσσιας έρευνας. 

•    “Eastern Mediterranean and Middle East - Climate and Atmosphere Research Centre” 
Με συντονιστή το Ινστιτούτο Κύπρου, στοχεύει στην αναβάθμιση και επέκταση της υφιστάμενης υποδομής του Ινστιτούτου που δραστηριοποιείται στα θέματα της ατμόσφαιρας και του κλίματος, σε Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας παγκόσμιας εμβέλειας, επικεντρωμένου στο περιβάλλον. 

•    “Biobanking and the Cyprus Human Genome Project” 
Με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στοχεύει στην αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής σε μια σύγχρονη Βιοτράπεζα και Ερευνητική Υποδομή για το ανθρώπινο γονιδίωμα με πολλαπλές εφαρμογές στον τομέα της υγείας. 

Για τη δημιουργία του κάθε ενός από τα πιο πάνω Κέντρα Αριστείας θα διατεθεί συνολικά το ποσό των €30 εκατ. Συγκεκριμένα, €15 εκατ. θα διατεθούν από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και €15 εκατ. από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του  Κρατικού Προϋπολογισμού. 

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της Κύπρου εξέφρασε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κόκκινος. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως «η επιτυχία αυτή αντανακλά το υψηλότατο επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο», σημειώνοντας πως είναι επίσης αποτέλεσμα της πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης των κυπριακών προτάσεων από την Κυβέρνηση, μέσω της ΓΔ ΕΠΣΑ και των υπηρεσιών υποστήριξης που προσφέρθηκαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας των προτάσεων από το ΙΠΕ. Ο κ. Κόκκινος υπογράμμισε παράλληλα, πως η επιτυχία της Κύπρου «αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη όπως η άμεση εισροή σημαντικών ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών κονδυλίων, την ενίσχυση της κυπριακής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας». «Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης και την προοπτική επαναπατρισμού διακεκριμένων επιστημόνων. Την ίδια ώρα, συμβάλλει στην προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αυτής της εξέλιξης είχε προηγηθεί το 2017 η επιτυχία των Κέντρων Αριστείας ΚΟΙΟΣ και RISE με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Δήμο Λευκωσίας αντίστοιχα τα οποία βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. 

Δειτε Επισης

Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης