Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Αναστασιάδης: Ακρογωνιαίος λίθος για ανάπτυξη η σωστή εποπτεία

Τη σαφή δέσμευση της κυβέρνησης για την ισχυρή υποστήριξη στη δημιουργία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετίζοντας το Cysec Conference Dinner 2019, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η αξιόπιστη και αποτελεσματική ρύθμιση και αποτελεσματική εποπτεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη μελλοντική ανάπτυξη της βιομηχανίας, δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες δεν θα επενδύσουν εάν υπάρχει κακοί οιωνοί στην αγορά και αδύναμη εποπτεία.

«Για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πλήρως την ενίσχυση της εθνικής μας ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού όσο και με κάθε άλλο τρόπο που κρίνεται απαραίτητο, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική πρόοδος», επεσήμανε σχετικά ο Πρόεδρος.
Εξήρε επίσης το έργο της Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής, του ESMA, αναφερόμενος στον σημαντικό ρόλο που έχει όσον αφορά στην αξιολόγηση των κινδύνων για τους επενδυτές, τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την προώθηση της σύγκλισης των εποπτικών αρχών και των κατευθυντήριων γραμμών για τις βέλτιστες πρακτικές, που αποτελεί, όπως είπε, ζωτικής σημασία παράγοντα για την αειφόρο ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Σταθερή ανάπτυξη
Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την κυπριακή οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι επί του παρόντος, υπάρχει ρυθμός ανάπτυξης περίπου 4%, ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ, ενώ οι μακροοικονομικές προβλέψεις προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη άνω του 3% τα επόμενα χρόνια.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το φετινό έτος είναι για 5η συνεχή χρονιά με ισορροπημένο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η ανεργία, η οποία το 2013 ανήλθε στο 16%, μειώθηκε σε λιγότερο από 7,5%(και αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Από το junk στη βαθμίδα
Αναφερόμενος στον επαναπροσδιορισμό των δραστηριοτήτων του τραπεζικού συστήματος και την πλήρη συμμόρφωση με τους αυστηρότερους διεθνείς κανόνες διαφάνειας, εξήγησε ότι ο τραπεζικός τομέας βασίζεται τώρα σε μια ισχυρότερη και υγιέστερη βάση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, ρευστότητας και κερδοφορίας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ΠτΔ, «έχουν προωθηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στη δημόσια διοίκηση, στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ έχει ενισχυθεί η θέση της Κύπρου ως ανταγωνιστικού, σταθερού και πλήρως διαφανή επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού, ενισχύοντας τα φορολογικά και νομικά πλαίσια και παρέχοντας κίνητρα για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος, από την κατηγορία "junk" που βρισκόταν το 2012, πλέον απολαμβάνει διαδοχικές αναβαθμίσεις από διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης και βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και επιτρέποντας στην Κύπρο να δανειστεί από τις αγορές με πολύ ανταγωνιστικές τιμές .

Οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις
Εξηγώντας ότι το πλάνο της κυβέρνησης είναι να παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, στην ενίσχυση του συστήματος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στην ενίσχυση του ήδη ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε τις φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες .

Ανάμεσά τους η μεταρρύθμιση του συνόλου του δικαστικού συστήματος, με στόχο να καταστεί το πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δικαστηρίου εμπορικής διαιτησίας, η δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τα Ταμεία Πρόνοιας και Ασφαλίσεων με στόχο την ενίσχυση της ρύθμισης και της εποπτείας, η έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των επενδυτικών ταμείων, καθώς και η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Blockchain τεχνολογία, αλλά και η βελτίωση της διακυβέρνησης στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. 

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ