Συνέδριο Συνθετικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η Συνθετική Βιολογία και οι εφαρμογές της συμβάλουν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων σε όλους τους τομείς της Υγείας, στην παραγωγή βιοκαυσίμων, την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων, την παραγωγή φαρμάκων κλπ. Αυτές οι εφαρμογές εξετάστηκαν και αναλύθηκαν σε βάθος στη διάρκεια των εργασιών του πρώτου Synbio Συνεδρίου στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ήταν μια συνεργασία, του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού iGEM (international Genetically Engineered Machine), με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στόχος ήταν να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι ακαδημαϊκοί για τις ευκαιρίες που παρέχονται, μέσω του iGEM, για την υλοποίηση μικρών, αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο, ερευνητικών προγραμμάτων , μέσα από χρηματοδότηση.

«Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί ως ένα μεγάλο εκκολαπτήριο νέας γνώσης, ενώ χρησιμοποιεί τη συνθετική βιολογία ως εργαλείο», τόνισε ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και πρώην Υπουργός Υγείας Δρ. Σταύρος Μαλάς. Υπέδειξε πως η σύγχρονη ιστορία της Επιστήμης, τα πενήντα τελευταία χρόνια, μας έχει διδάξει ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις έγιναν με «εργαλεία» που βρίσκουμε ελεύθερα στη φύση, όπως για παράδειγμα η καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος η οποία έγινε εφικτή μέσω της χρήσης μικροοργανισμών (βακτηριδίων). Άλλο παράδειγμα, όπως εξήγησε, είναι η παραγωγή βιοσυνθετικών προϊόντων ή ορμονών, που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ. ινσουλίνη), με την αξιοποίηση της μαγειρικής ζύμης. «Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όχι μόνο φροντίζει για τη γνωσιολογική κατάρτιση των φοιτητών του, αλλά παράλληλα τους παρέχει τη δυνατότητα να εκτεθούν σε σύγχρονες μεθόδους διερευνητικής εκπαίδευσης», κατέληξε.
 


Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, η Δρ. Μαρκέλλα Μάρκου, μικροβιολόγος στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ Λευκωσίας, επισήμανε πως η Συνθετική Βιολογία είναι κάτι το καινούργιο, που αφορά την εφαρμογή των μεθόδων μηχανικής στη Βιολογία, με σκοπό να δημιουργηθούν βιολογικά συστήματα που ακόμα δεν υφίστανται στον φυσικό κόσμο». 

Στο Συνέδριο πήραν μέρος ακαδημαϊκοί, καθηγητές και ομάδες καθηγητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, συμμετέχοντας σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν σε αυτές και τις εμπειρίες τους από την προώθηση και ανάπτυξη της Συνθετικής Βιολογίας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett