Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Ενέργειες για περαιτέρω ενδυνάμωση της ναυτιλίας

Με στόχο η Κύπρος να καθιερωθεί ως ναυτιλιακό κέντρο, η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου προβαίνει σε σειρά ενεργειών και δράσεων για τις οποίες ενημέρωσε την Παρασκευή την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. 
 
Η Υφυπουργός τόσο κατά την ενημέρωση της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρία, αναφέρθηκε στην προωθούμενη μείωση και απλοποίηση τελών που θα οδηγήσουν σε αύξηση του νηολογίου, στις προσπάθειες για «άνοιγμα» του κυπριακού νηολογίου στις ασιατικές ναυτιλιακές εταιρείες, την πρωτιά της Κύπρου σε συστήματα προστασίας του περιβάλλοντος και την προσπάθεια προσέλκυσης Κυπρίων στα επαγγέλματα της ναυτιλίας.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση, που εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και σε επίπεδο ΕΕ, για μείωση των ρύπων από πλοία τόσο σε ό,τι αφορά το θείο (S), όσο και σε σχέση με άλλα υλικά ρύπανσης.
 
Η κ. Πηλείδου πρόσθεσε πως αναφορικά με το θείο (S)  την 1η Ιανουαρίου 2020 τίθεται σε εφαρμογή κανονισμός, ο οποίος αλλάζει τα δεδομένα στη ναυτιλία επειδή θα πρέπει τα πλοία να χρησιμοποιούν άλλο είδος καυσίμου ή εναλλακτικές λύσεις, όπως μηχανήματα τα οποία να μειώνουν τους ρύπους.
 
Πρόσθεσε πως η εφαρμογή του κανονισμού επηρεάζει πάρα πολύ όλες τις χώρες που έχουν μεγάλο στόλο, καθώς οι πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες υποχρεούνται να λάβουν τα μέτρα, με ενδεχόμενο να επηρεαστεί η βιωσιμότητα της ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο.
 
Ερωτηθείσα για τα νέα δεδομένα στα λιμάνια, η Υφυπουργός διευκρίνισε πως τα λιμάνια και οι υποδομές τελούν υπό τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταφορών, προσθέτοντας ότι υπάρχει καλή συνεργασία σε ό,τι αφορά το ναυτιλιακό κομμάτι.
 
Είπε πως υπάρχει αρκετά μεγάλη αύξηση 40% στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία θα χρησιμοποιούν το λιμάνι της Λεμεσού και επομένως η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα όπως και στον τομέα της ασφάλειας των λιμανιών στον οποίο έχει αρμοδιότητες το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, είναι πάρα πολύ καλή.
 
Η κ. Πηλείδου είπε επίσης πως ετοιμάζονται νομοσχέδιο και κανονισμοί για την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Κύπρο  σε παράκτιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί στήριξη της Βουλής και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία για το καλό της ακτοπλοΐας, του τουρισμού και κυρίως της ασφάλειας.
 
Κατά την ενημέρωση  της Επιτροπής Μεταφορών, η Υφυπουργός αναφέρθηκε σε εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται  στην Κύπρο, εντός του ναυτιλιακού κυπριακού κόμβου εκ των οποίων η μια παράγει σε εργοστάσιο μηχανισμούς, οι οποίοι εγκαθίστανται σε πλοία για την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Πρόσθεσε πως αυτά τα συστήματα είναι πάρα πολύ καινοτόμα και εγκεκριμένα από τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό και υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick. Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως είναι η πρώτη συνεργασία παγκοσμίως για την παροχή εκπαίδευσης που αφορά τα συστήματα αυτά και τη μείωση των ρύπων.
 
Ερωτηθείσα για την προσέλκυση νέων στα ναυτιλιακά επαγγέλματα, η κ. Πηλείδου είπε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές σε ναυτιλιακά επαγγέλματα και ενθάρρυνε τους νέους να σκεφτούν και να λάβουν υπόψη αυτές τις ευκαιρίες όταν επιλέγουν τις επιλογές σπουδών για την επαγγελματική τους κατεύθυνση.
 
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν ανάγκες σε τεχνικά επαγγέλματα που προαπαιτούν σπουδές σε ναυτικές ακαδημίες, όπως είναι το επάγγελμα του πλοιάρχου και το επάγγελμα του μηχανικού.
 
Τόνισε πως μετά από μερικά χρόνια απόκτηση εμπειριών στα καράβια διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για εργοδότηση στην ξηρά με ψηλές αμοιβές και οφέλη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κατευθυνθούν περισσότεροι Κύπριοι σε αυτά τα επαγγέλματα.
 
Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως γίνεται προεργασία με το Υπουργείο Παιδείας που έχει στόχο μέχρι τον Σεπτέμβρη να εισαχθούν στις τεχνικές σχολές προγράμματα για την ναυτιλία.
 
Διευκρίνισε ακόμα πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, 3 σχολές.
 
Επιδοτείται μέχρι 7000 ευρώ επιδότηση για πρακτική άσκηση, έχουμε 3 σχολές, οι εταιρείες βοηθούν, ανέφερε.
 
Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Μεταφορών, η κ. Πηλείδου, είπε ότι το νηολόγιο αποδίδει κάποια εκατομμύρια το χρόνο και ότι οι ναυπλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο απασχολούν περίπου 9,000 άτομα.

Ανέφερε πως η δημιουργία του Υφυπουργείου έδωσε τρομερή ώθηση στη ναυτιλία και ειδικά σε περιοχές όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και έκανε πιο έντονη την παρουσία της Κύπρου σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα.
 
«Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά και πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί οι ανταγωνιστές μας κινούνται γρήγορα», συνέχισε.
 
Η κ. Πηλείδου είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα μεταβούν στη Σιγκαπούρη και ακολούθως στη Σανγκάη και στο Τόκυο, όπου θα επισκεφθούν κάποια κινέζικα ναυπηγεία.
 
Μεταξύ των στόχων η Υφυπουργός έθεσε τη διατήρηση και διασφάλιση του σταθερού προς τις επιχειρήσεις πλαισίου για τους ξένους επενδυτές, την απλοποίηση των ναυτιλιακών τελών και εξήγησε ότι υπάρχει το τέλος εγγραφής και επιπλέον τέλη ραντάρ και άλλα και αυτά εξαρτώνται από το είδος του πλοίου, που πρέπει να αλλάξουν, για αυτό και προωθείται άμεσα εξορθολογισμός και απλοποίηση των τελών.
 
Η Υφυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη διαφοροποίηση των τελών θα υπάρξει αύξηση του νηολογίου.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε σε δήλωση μετά τη συνεδρία ότι από την ανασκόπηση του έργου του Υφυπουργείου στον ένα χρόνο από τη θεσμοθέτηση του  και του έργου που επιτελέστηκε, αποδεικνύεται στην πράξη πως ήταν σοφή απόφαση η δημιουργία του Υφυπουργείου.
 
Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή του Υπουργείου και τους στόχους για μείωση της γραφειοκρατίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως η δομή , ο μηχανισμός και οι διαδικασίες θα λειτουργήσουν ως πιλοτικό παράδειγμα μείωσης της γραφειοκρατίας σε όλες τις υπηρεσίες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου