Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Πετρίδης: Λιγότερο ευάλωτος σε κομματικό παρεμβατισμό το ΡΙΚ

Στη διαπίστωση ότι το ΡΙΚ υποφέρει από διαχρονικές στρεβλώσεις προέβη ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του ΡΙΚ Ανδρέα Φράγκο και τον Διευθυντή του Μιχάλη Μαραθεύτη, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί μετά και την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως στην κατάθεση του προϋπολογισμού αυτή τη βδομάδα για το ΡΙΚ, συμφωνήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα αφορούν περεταίρω ενίσχυση της προαγωγής παραγωγών που αφορούν τον πολιτισμό, και εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι ήδη έχουν γίνει βήματα. «Οι εκπομπές που αφορούν τον πολιτισμό έχουν αυξηθεί από μία σε 6, υπάρχουν 3 τοπικές παραγωγές οι οποίες εργοδοτούν και Κύπριους ηθοποιούς και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής, ένας ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει αποκλειστικά κλασσική μουσική και είναι κι αυτό κάτι το οποίο έχει αγκαλιαστεί από το κοινό και καλύπτει ένα πολιτιστικό κενό το οποίο υπήρχε αλλά θα πρέπει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ειδικά όσον αφορά προγράμματα της νέας σεζόν να γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα δώσουν ακόμα περισσότερη ενίσχυση προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση συνεργασιών με την EBU Academy, το BBC Academy ή και με άλλους τοπικούς φορείς πολιτισμού όπως ο ΘΟΚ και η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου. Αυτά σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 και τα προγράμματα».

Λιγότερες κομματικές παρεμβάσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία ότι όντως χρειάζεται ενίσχυση στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών του το ΡΙΚ και «έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται και τροποποίηση του Νόμου που αφορά το ΡΙΚ, του Νόμου του 1985. Είναι μια τροποποίηση η οποία χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει λιγότερο αναμεταδότης κομματικών, συχνά επαναλαμβανόμενων ανακοινώσεων.  Είναι κάτι που θα θωρακίσει το ΡΙΚ και θα είναι και λιγότερο ευάλωτο στον κομματικό παρεμβατισμό. Παράλληλα, και ως θέμα πολιτικής, θα γίνουν προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ να ενισχυθεί το καθαρά ειδησεογραφικό μέρος».

Νέα δομή και νέο οργανόγραμμα
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι υπάρχουν άλλα χρόνια προβλήματα που αφορούν τα εργασιακά. «Έχω δώσει σαφείς οδηγίες στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε εντός ενός μηνός να μου παρουσιαστεί μια νέα δομή, ένα νέο οργανόγραμμα το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τηλεοπτικού σταθμού. Πρέπει να πούμε ότι πολλές από τις παρούσες δομές είναι  κενές, υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις οι οποίες δεν χρειάζονται σήμερα και πρέπει να καταργηθούν, υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά οργανογράμματα. Επίσης, το ΡΙΚ βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου και είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί. Εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν με το παρόν σύστημα, το οποίο είναι κατ’ αναλογία του τι ισχύει στη δημόσια υπηρεσία αλλά για άλλους σκοπούς, την προοπτική ανέλιξης, δεν έχουν την προοπτική σημαντικών μισθολογικών αναβαθμίσεων ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

Θα πρέπει να γίνουν νέα σχέδια υπηρεσίας, θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει αυτή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο ΡΙΚ και το νέο οργανόγραμμα μαζί με τις θέσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο οργανισμό να ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό. Με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού θα υπάρχει συγκεκριμένο σημείωμα στη Βουλή, με ένα σχέδιο δράσης με σαφή χρονοδιαγράμματα τα οποία θα αφορούν αυτά τα διαρθρωτικά θέματα στο ΡΙΚ που επιτέλους πρέπει να επιλυθούν. Νομίζω αυτό πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους μας.

Οι ενστάσεις οι οποίες υπήρχαν όσον αφορά τον προϋπολογισμό είχαν να κάνουν με ευρύτερα θέματα και όσον αφορά τα εργασιακά, και όσον αφορά τις δομές, και όσον αφορά το ενημερωτικό κομμάτι και είναι όλα αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει όχι ακροθιγώς αλλά επισταμένως με το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και θα περιληφθεί και σχέδιο δράσης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Ανδρέας Φράγκος ανέφερε στον υπουργό ότι «είμαστε τώρα στη θέση να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για το καλό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θα εργαστούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους πυλώνες τους έχετε θέσει σήμερα και να είστε σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε στις οδηγίες σας».
 

Δειτε Επισης

Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα