Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Οικονομική διπλωματία με τα μάτια 6 πρεσβευτών

Ο θεσμός του ξένου πρεσβευτή έχει καθιερωθεί εδώ και πεντακόσια χρόνια, σε διάφορες μορφές, αλλά χωρίς να έχει αλλάξει επί της ουσίας με το πέρασμα των αιώνων. Οι πρέσβεις σήμερα (ή στην περίπτωση των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας, Ύπατοι Αρμοστές) εξακολουθούν να είναι οι ανώτατοι εκπρόσωποι των κυβερνήσεών τους στις χώρες υποδοχής τους, από τους οποίους αναμένεται η προώθηση φιλικών και ειρηνικών σχέσεων, παρέχοντας παράλληλα βοήθεια και προστασία των πολιτών τους στο εξωτερικό. Σε πιο πρόσφατες περιόδους, οι ευθύνες τους επεκτάθηκαν στην ενθάρρυνση και προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της χώρας τους και της χώρας υποδοχής τους.

Στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερες από 40 Πρεσβείες / Ύπατες Αρμοστείες που εδρεύουν μόνιμα στη Λευκωσία. Στο νέο τεύχος του περιοδικού GOLD που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, τέσσερις Πρέσβεις και δύο Ύπατοι Αρμοστές στην Κύπρο μιλούν για τις σχέσεις τους με την χώρα μας.

ΚΙΝΑ
Στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Κύπρου-Κίνας αναφέρεται ο Πρέσβης της Κίνας, Huang Xingyuan, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τα στέρεα θεμέλια πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από κινέζικες εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο σε διάφορους τομείς της Οικονομίας, ο κ. Xingyuan τονίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. «Διαθέτει σταθερή και ασφαλή κοινωνία, πλήρες και διαφανές νομικό σύστημα, προηγμένους τομείς παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και μια σειρά Συνθηκών Διπλής Φορολογίας, που δίνουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την πραγματοποίηση διεθνών οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση 34% στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Κίνας, ενώ επισημαίνει πως με καλύτερη συνεργασία υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από Κίνας προς Κύπρο.

ΓΑΛΛΙΑ
Την παρουσία γαλλικών εταιρειών εταιρών στην Κύπρο αναφέρεται ο Γάλλος Πρέσβης, René Troccaz υπογραμμίζοντας ότι «η Γαλλία είναι παρούσα σε πολλούς οικονομικούς τομείς στην Κύπρο. Η Total, στον τομέα της ενέργειας, η Bouygues ως συνεργάτης στην ανέγερση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, όπως επίσης και η Accor Hotels, έναν παγκόσμιο ηγέτη στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος επενδύει στην Κύπρο. Θα μπορούσα να αναφέρω και την Monaco Telecom, η οποία εξαγόρασε την τοπική MTN και κατέχει πλέον ένα σημαντικό μερίδιο της κυπριακής αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Φυσικά, ο κατάλογος των μεγάλων Γάλλων επενδυτών δεν σταματά εδώ. Θα μπορούσα να προσθέσω, την CNP στην ασφαλιστική αγορά, την Leroy Merlin, την Société Générale στον τραπεζικό τομέα, το εκπαιδευτικό δίκτυο Galileo που έχει επενδύσει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και πολλά άλλα».

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Δεν διαβλέπει οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου από το Brexit o Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Stephen Lillie ο οποίος επισημαίνει ότι «ο αριθμός των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκέπτονται την Κύπρο αυξάνεται χρόνο με το χρόνο: δεν βλέπουμε κανένα σημάδι αλλαγής. Υπάρχουν περισσότερες πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Βρετανίας από την Κύπρο παρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ανεξάρτητα από τη μορφή του Brexit, είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η βαθιά σχέση μεταξύ μας, είτε σε κυβερνητικό, προσωπικό είτε εκπαιδευτικό επίπεδο, θα αντέξει και θα προσαρμοστεί στο Brexit. Αυτή η σχέση δεν δημιουργήθηκε σε μια μέρα και δεν θα τερματιστεί στις 30 Μαρτίου».

ΙΣΡΑΗΛ
Στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ την τελευταία δεκαετία αναφέρεται ο Πρέσβης του Ισραήλ, Shmuel Revel υπογραμμίζοντας ότι «τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν φέρει κοντά το Ισραήλ και την Κύπρο. Δυναμικές συνδέσεις υπάρχουν επίσης στον τομέα του τουρισμού. Δεκάδες απευθείας πτήσεις ανά εβδομάδα γεφυρώνουν τη μικρή απόσταση μεταξύ των δύο χωρών μας. Οι αυξανόμενες επενδύσεις και το διμερές εμπόριο - φθάνοντας τα €400 εκατομμύρια - προσφέρουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, ατενίζοντας το μέλλον πρόσφατα έχουμε θέσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην συνεργασία μας στους ζωτικούς τομείς του νερού, της προστασίας του περιβάλλοντος, των τηλεπικοινωνιών, της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και άλλους».

ΙΝΔΙΑ
Στην κοινή ιστορία μεταξύ των δύο χωρών ως πρώην βρετανικές αποικίες αναφέρεται ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας R.K. Raghavan επισημαίνοντας ότι «Η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει σε πολλούς τομείς. Το νησί αποτελεί ένα καλό κέντρο για ανέξοδη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, για παράδειγμα. Να θυμάστε ότι ο μέσος Ινδός φοιτητής βρίσκεται συνεχώς στην αναζήτηση νέων περιοχών όπου μπορεί να λάβει ποιοτική εκπαίδευση με το πιο οικονομικό κόστος. Πάνω απ 'όλα, ένας μεγάλος αριθμός Ινδών νεαρών έχει βρει σημαντική απασχόληση στην Κύπρο ως γεωργοί και οικιακοί βοηθοί. Έχουν λάβει ζεστασιά και καλή θέληση μέσω της σκληρής δουλειάς και των αποδεκτών προτύπων προσωπικής συμπεριφοράς».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας αναφέρεται η Πρέσβης της Ολλανδίας Nathalie Jaarsma  τονίζοντας ότι «η Κύπρος έχει σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η γεωγραφική της θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και θαλάσσιων οδών είναι ένα από αυτά. Αυτός είναι, για παράδειγμα, ο κύριος λόγος για τον οποίο η Vitol έχει πραγματοποιήσει τεράστια επένδυση στην Κύπρο με την VTTV. Ο ήλιος και η θάλασσα παρέχουν έναν τρόπο ζωής ελκυστικό για πολλούς διεθνείς υπαλλήλους. Επίσης, η παρουσία κεντρικών γραφείων εταιρειών σε μια χώρα που βρίσκεται στην ΕΕ και κοντά στη Μέση Ανατολή αποτελεί προστιθέμενη αξία για ορισμένες επιχειρήσεις».

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά