Ενδυναμώνοντας τη συνεργασία Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου σε έρευνα και καινοτομία

Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία φιλοξένησε στο Λονδίνο τον νεοδιορισθέντα Επικεφαλής Επιστήμονα, Κυριάκο Κόκκινο, στις 6-7 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των συνεργειών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου στην έρευνα και την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις με τον General Chief Scientific Adviser της Βρετανικής Κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς, ενώ μετέβησαν στο Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας & Βιομηχανικής Στρατηγικής, στον οργανισμό Έρευνας και Καινοτομίας Η.Β. όπου συνομίλησαν με εκπρόσωπους του Δικτύου Επιστημών και Καινοτομίας, περιλαμβανομένης της Καθηγήτριας Κάρολ Μάντελ, Ανώτερης Επιστημονικής Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκαν το Imperial College, το Κοινοβουλευτικό Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπως επίσης και το Κυβερνητικό Γραφείο Ψηφιακής Υπηρεσίας το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Η.Β.

Κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που θα αναπτυχθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα για τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών συνεργασιών οι οποίες θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης του οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας.
 

 

Η επίσκεψη έδωσε επίσης, την ευκαιρία στην κυπριακή αποστολή να κατανοήσει βαθύτερα τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης έρευνας και καινοτομίας του Η.Β. έτσι ώστε να αντλήσει πληροφόρηση και να εξοικοιωθεί με τις βέλτιστες πρακτικές στη Βρετανία, η οποία πρωτοπορεί διεθνώς στον χώρο.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι είχε διττό στόχο. «Αφενός να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε έρευνα και καινοτομία, χτίζοντας πάνω στις πολυεπίπεδες υπάρχουσες συνεργασίες σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο και αφετέρου, να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες οι οποίες θα εστιάζουν σε κοινές σύγχρονες προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή κ.α.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν πεδία ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων βασισμένων πάνω σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
 

 

Ο κ. Κόκκινος πρόσθεσε πως «παρά το μικρό της γεωγραφικό μέγεθος, στα θέματα επιστήμης, έρευνας και καινοτομίας η Κύπρος δεν αποτελεί ‘νησί’ αλλά γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής». Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο η πραγματοποίηση των συναντήσεων έθεσε τις βάσεις για πολυεπίπεδη συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία, με στόχο να συνεχιστεί η ανταλλαγή γνώσεων και να ενδυναμωθούν οι υφιστάμενες συνεργασίες με πιο δομημένο και αποφασιστικό τρόπο. 

Από πλευράς του, ο  Ύπατος Αρμοστής, Στίβεν Λίλι, είπε πως «Αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ενδυνάμωση των δεσμών που έχουμε με την Κύπρο στην έρευνα και την καινοτομία, τομείς στους οποίους είμαστε ήδη ισχυροί εταίροι, αλλά και στη δόμησή τους με πιο αποφασιστικό τρόπο. Τα δύο μεγαλύτερα έργα έρευνας στην Κύπρο (KIOS και RISE) εκτελούνται σε συνεργασία με Βρετανικά ινστιτούτα, ενώ τρέχουν πάνω από 500 προγράμματα μεταξύ των χωρών μας μέσω του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Με δεδομένους τους ισχυρούς δεσμούς μας στην εκπαίδευση, είμαστε παραδοσιακοί εταίροι σε έρευνα και καινοτομία και είμαστε πρόθυμοι να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτούς τους δεσμούς στο μέλλον».
 

 

Αξίζει να σημειωθεί πως το έργο για ανάπτυξη του κέντρου αριστείας KIOS υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος “TEAMING” του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Imperial College και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης στην ιστορία της Κύπρου. Αναπτύσσει τελευταίας τεχνολογίας διεπιστημονική έρευνα και καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας με έμφαση στην παρακολούθηση, τον έλεγχο, την ασφάλεια και τη διαχείριση Συστημάτων Σημαντικών Υποδομών.

Παράλληλα, το University College του Λονδίνου είναι βασικός εταίρος στο πρόγραμμα RISE (ερευνητικό κέντρο στα διαδραστικά μέσα, τα εξυπνα συστήματα και τις ανερχόμενες τεχνολογίες) που υλοποιείται στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος και αφορά στην ανάπτυξη ενός κέντρου αριστείας στην Κύπρο, με στόχο να μετατρέψει την καινοτομία σε ατμομηχανή της εγχώριας οικονομίας και να μετατρέψει την Κύπρο σε περιφερειακό κόμβο καινοτομίας.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett