Πηλείδου: Εδραιώνεται η Κύπρος ως ναυτιλιακό κέντρο

Αναβαθμισμένη θέση διεθνώς αποκτά η Κύπρος στον τομέα της ναυτιλίας ένα χρόνο μετά την λειτουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, επιδιώκοντας παράλληλα με πελατοκεντρική προσέγγιση να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες προς τους πελάτες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα και τους στόχους του Υφυπουργείου, η Υφυπουργός Νατάσα Πηλείδου επισήμανε πως παρά τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει από νέα ναυτιλιακά κέντρα η Κύπρος, εν αντιθέσει με κάποια παραδοσιακά κέντρα, καταφέρνει να καταγράφει αύξηση στο νηολόγιο της, με τομέα της πλοιοδιαχείρισης να συμβάλλει περίπου στο 5,1% του ΑΕΠ.

Το Υφυπουργείο απασχολεί γύρω στα 160 άτομα ενώ διαθέτει παράλληλα 6 γραφεία στο εξωτερικό, ενώ όπως τόνισε η κ. Πηλείδου πολύ σύντομα αναμένεται να διοριστεί αντιπρόσωπος στην Ασία για προώθηση της κυπριακής σημαίας. Υπογράμμισε πως στην αγορά της Ασίας υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για την Κύπρο, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια αγορά που τώρα αρχίζει η Κύπρος να δραστηριοποιείται.

Αναφερόμενη στην γενικότερη αποστολή του Υφυπουργείου, η κ. Πηλείδου ανέφερε πως αποστολή είναι να εδραιωθεί η θέση της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας για το οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Στόχοι του Υφυπουργείου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Κυπριακού Νηολογίου και του Κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος, διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, σύσφιξη διεθνών σχέσεων, βελτίωση επιπέδων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και προστασία του περιβάλλοντος, στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη και αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά το Brexit η κ. Πηλείδου επισήμανε ότι επιδεικνύεται ενδιαφέρον για την Κύπρο από εταιρείες πλοιοδιαχείρισης και παροχής συναφών υπηρεσιών. Ήδη, πρόσθεσε, κάποιες εταιρείες έχουν επιλέξει την Κύπρο, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μπει στον χάρτη από εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολιστική προσέγγιση
Όπως επισήμανε η κ. Πηλείδου επιβάλλεται μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της Κύπρου ως κορυφαίου ναυτιλιακού κέντρου που συνδυάζει μια σημαία ποιότητας με ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα όπου παρέχεται όλο το φάσμα ναυτιλιακών και συναφών υπηρεσιών.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Υφυπουργείο τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτύξει διάφορες προωθητικές δράσεις, όπως έντονη παρουσία σε σημαντικά ναυτιλιακά κέντρα, αποστολές μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Λονδίνο, Αμβούργο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη. Παράλληλα το 2018 πραγματοποιήθηκαν πέραν των 5 “road shows” και 60 συναντήσεων με σημαντικές ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, επιδιώκεται η αναβαθμισμένη παρουσία της Κύπρου διεθνώς μέσω στρατηγικής διαχείρισης δημοσίων σχέσεων για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης τύπου και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια δημιουργήθηκε νέα εταιρική ταυτότητα και λογότυπο, ενώ εκδόθηκαν ανανεωμένα έντυπα και προωθητικό υλικό με σκοπό τόσο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αξίας που εναποτίθεται στην ταυτότητα «Maritime Cyprus», όσο και την παροχή συναφών και χρήσιμων πληροφοριών συνοπτικά και αποδοτικά.

Διασφάλιση ανταγωνιστικότητας
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε πως θα πρέπει να διατηρηθεί να διαφυλαχθεί το σταθερό, φιλικό προς τις επιχειρήσεις πλαίσιο που διατίθεται στους ξένους επενδυτές στη ναυτιλία. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ενέργειες που προβαίνει το Υφυπουργείο:
  • Ομαλή και επιτυχημένη παράταση του Κυπριακού Φόρου Χωρητικότητας.
  • Εξορθολογισμόςκαι απλοποίηση των ναυτιλιακών τελών.
  • Αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής για εγγραφή πλοίων στο Κυπριακό νηολόγιο.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας και δημιουργία ενιαίας θυρίδας εξυπηρέτησης.
 


Συμβολή και στην τεχνολογία
Η Κύπρος θα πρέπει να έχει συμβολή και στην τεχνολογία που σχετίζεται με την ναυτιλία, τόνισε η κ. Πηλείδου, υπογραμμίζοντας πως το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, ενώ βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για το block chain. Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως υπάρχουν καινοτόμες δράσεις από πολλές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να εντάξουν νέες τεχνολογίες στον τομέα της ναυτιλίας.
 
Στόχοι για την ασφάλεια στη θάλασσα:
  • Διατήρηση των εξαιρετικών επιπέδων ασφαλείας του κυπριακού στόλου.
  • Παραμονή στις λευκές λίστες των Μνημονίων του Παρισιού και του Τόκιο.
  • Αύξηση της ασφάλειας της παράκτιας ναυσιπλοΐας και μείωση των ατυχημάτων εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.

Δράσεις για την ασφάλεια στη θάλασσα:
  • Διαδικασία προσφορών για επανασχεδιασμό του δικτύου Ανεξάρτητων Επιθεωρητών σε παγκόσμια βάση.
  • Αναθεωρημένο πρότυπο συμφωνίας με αναγνωρισμένους οργανισμούς & υπογραφή νέων συμβάσεων σε εξέλιξη.
  • Εξέταση ενίσχυσης της παρουσίας μας στο γραφείο μας στις ΗΠΑ.
  • Αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα σκάφη αναψυχής και της νομοθεσίας για τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά σκάφη σε εξέλιξη.

Αναβάθμιση Υπηρεσιών
Μέσα στα πλαίσια να καταστεί η Κύπρος ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμια εμβέλειας το Υφυπουργείο προχωρεί και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει. Συγκεκριμένα, προχωρεί στην αναδιοργάνωση της δομής του Υφυπουργείου χρησιμοποιώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, πραγματοποιεί συχνή και ειλικρινή ανατροφοδότηση από τους πελάτες του για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ψηφιοποίηση και φύλαξη αρχείων, δημιούργησε νέα ιστοσελίδα φιλική προς τον χρήστη, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης ενιαίου χώρου για μεταστέγαση των υπηρεσιών του.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett