ΕΥ: Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη, απειλή για τη μελλοντική ανάπτυξη

Οι ελλείψεις δεξιοτήτων στην Ευρώπη επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας της ηπείρου, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της ΕΥ, Building a Better Working Europe, η οποία εντάσσεται στη σειρά ερευνών EY Attractiveness. Οι πιο ανησυχητικές ελλείψεις σε ταλέντα αφορούν στις ψηφιακές δεξιότητες, με την κυβερνοασφάλεια (48%), την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και τη ρομποτική (48% και οι δύο) να αναγνωρίζονται από τους ερωτηθέντες ως οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες. 

Το να είσαι ψηφιακά ώριμος έχει πολλά οφέλη
Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 60% έχει συμπεριλάβει στο πλαίσιο της στρατηγικής του τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το 57% έχει συμπεριλάβει τη στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό στο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ το 54% έχει στο οργανόγραμμά του έναν chief digital officer (CDO) ή chief information technology officer (CITO). Αυτά τα τρία στοιχεία, ωστόσο, συνυπάρχουν μόνο στο 17% των επιχειρήσεων που έχουν ταξινομηθεί στην έρευνα ως «ψηφιακά ώριμες» και έχουν έναν ειδικό σε θέματα τεχνολογίας στο διοικητικό τους συμβούλιο, αλλά και μια στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό ενσωματωμένη στο πρόγραμμα μετασχηματισμού τους.

Οι ψηφιακά ώριμες επιχειρήσεις, οι οποίες διαχειρίζονται τη στρατηγική του ανθρωπίνου δυναμικού σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, τείνουν να έχουν υψηλότερη παραγωγικότητα (76%), σε σχέση με αυτές που τους ακολουθούν (73%) και με αυτές που μένουν πίσω (65%). Επιπρόσθετα, ο ρυθμός εναλλαγής του προσωπικού είναι πολύ χαμηλότερος στις τεχνολογικά ώριμες επιχειρήσεις, σε σχέση με τις άλλες δύο προαναφερθείσες κατηγορίες (71% και 74%, αντίστοιχα). 

Επενδύοντας στο ταλέντο και επαναπροσδιορίζοντας τη λειτουργία του ανθρωπίνου δυναμικού
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη δεξιοτήτων, ενώ το 89% αναφέρει ότι επενδύουν στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων καινούριων και παλαιών εργαζομένων. Ωστόσο, μόνο το 43% των επιχειρήσεων έχει μια στρατηγική ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εκτείνεται σε βάθος μεγαλύτερο της τριετίας. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Σταύρος Παντζαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Κύπρου, δήλωσε: «Ο ραγδαίος ρυθμός των τεχνολογικών αλλαγών και της καινοτομίας μετασχηματίζει δραστικά την αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες στις νέες κρίσιμες δεξιότητες. Για να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτή θα πρέπει να εστιάσουν στην προσέλκυση, τη διατήρηση και την επανειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του ανθρώπινου δυναμικού τους».

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού