H PwC Κύπρου έθεσε στο επίκεντρο τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον τομέα της ναυτιλίας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου στη Λεμεσό, η PwC Κύπρου έθεσε στο επίκεντρο τις εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ανώτερα στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο και η Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νατάσα Πηλείδου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά από την εξειδικευμένη ομάδα της PwC τόσο για την υφιστάμενη εικόνα του τομέα, όσο και για τις προκλήσεις, τις απειλές και τις προοπτικές του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρουσιάσεις από την ομάδα συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της ψηφιακής στρατηγικής και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της PwC για τη χρήση της τεχνολογίας και τις αλλαγές που αυτή αναμένεται να επιφέρει στον κλάδο. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη νέα τάξη πραγμάτων ώστε να μπορούν οι εταιρείες να καταρτίσουν ένα νέο στρατηγικό πλάνο για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Η εκδήλωση εστίασε στην ανάγκη χρήσης της τεχνολογίας και στα συστήματα των πλοίων. Τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι διαχειριστές των πλοίων θέλουν να καινοτομούν, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες και ξεπερνώντας τις παραδοσιακές λύσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν πλοία με βελτιωμένες δυνατότητες παρακολούθησης, επικοινωνίας και σύνδεσης, πλοία τα οποία μπορούν να προσεγγιστούν από απομακρυσμένες χερσαίες υπηρεσίες, οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε μέρος. 

 

Όλα τα παραπάνω, όπως ανέπτυξαν οι παρουσιαστές, θα πρέπει να γίνουν λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την κυβερνο-ασφάλεια σε συνάρτηση με τις επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες οι οποίες εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προετοιμαστούν οι εταιρίες και να εντάξουν στο πλάνο τους την σημαντικότητα της ασφάλειας ενώ παράλληλα θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η κ. Κλειώ Παπαδοπούλου, Συνέταιρος, Υπεύθυνη του Τομέα Μεταφορών στην PwC Κύπρου, αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτιλίας για την κυπριακή οικονομία η οποία συνεισφέρει περίπου 7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας και στις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνές φορολογικό πλαίσιο. «Η πίεση του ΟΟΣΑ στις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, δημιουργεί τεράστια προοπτική για την Κύπρο και το νηολόγιο της, αφού η δραστηριοποίηση σε αυτές τις χώρες προϋποθέτει την φυσική παρουσία (substance) ενώ επικείμενες νομοθεσίες από την οδηγία κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής (Anti Tax Avoidance Directive), θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την δραστηριοποίηση εταιρειών στις χώρες αυτές όσον αφορά την ιδιοκτησία των πλοίων» ανάφερε.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά