Moneyval: Υπό αξιολόγηση οι λογιστές

Στην Κύπρο αναμένεται τον προσεχή Μάιο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των μέτρων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - MONEYVAL – που είναι το μόνιμο όργανο εποπτείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει αναλάβει το έργο αξιολόγησης της τήρησης των κύριων διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Με εγκύκλιο του ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) αναφέρει πως όλες οι σχετικές αρμόδιες αρχές και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας ετοιμάζονται εδώ και λίγους μήνες για την αξιολόγηση αυτή.

«Ο ΣΕΛΚ συμμετέχει ενεργά σε αυτή την διαδικασία προετοιμασίας, αφιερώνοντας πόρους και σημαντικό χρόνο.

Επιπρόσθετα, ο ΣΕΛΚ έχει ήδη υιοθετήσει διάφορα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του περιβάλλοντος συμμόρφωσης και την ενίσχυση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Moneyval αναμένεται να αξιολογήσει όχι μόνο την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τις υπόχρεες οντότητες (αδειοδοτημένους επαγγελματίες/Οίκους), συμπεριλαμβανομένων λογιστικά και ελεγκτικά γραφεία, καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες.

Σκοπός αυτής της γενικής εγκυκλίου είναι να ειδοποιήσει όλα τα μέλη και τους οίκους για την αξιολόγηση αυτή και να τους παροτρύνει να προετοιμαστούν αναλόγως.

Ο ΣΕΛΚ, ως ρυθμιστική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα, θα εξακολουθήσει να απαιτεί εντατικά από τους οίκους να ετοιμάζουν αναφορά ως προς το επίπεδο τήρησης των προνοιών της Οδηγίας ΞΠΧ του ΣΕΛΚ και της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να εξακριβωθεί το επίπεδο συμμόρφωσης. Ο ΣΕΛΚ ολοκλήρωσε επίσης το σχέδιο εποπτικής παρακολούθησής του για το έτος με βάση την αξιολόγηση κινδύνου και θα εκτελέσει προγραμματισμένες, καθώς και αιφνιδιαστικές επιτόπιες επισκέψεις, στο πλαίσιο του μηχανισμού παρακολούθησης ‘Ξέπλυμα Παράνομου Χρήματος / Κανόνες και Κανονισμούς του ΣΕΛΚ’ (AML / Rules and Regulations Review).

Με την παρούσα δηλώνεται σαφώς ότι η επικείμενη αξιολόγηση της Moneyval είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα, την οικονομία και το επάγγελμά μας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνεχίσουμε να τηρούμε τους σχετικούς Νόμους, Κανονισμούς και Οδηγίες, ενισχύοντας παράλληλα τη συνολική συμμόρφωση των οίκων σας και των υπαλλήλων σας».

 

Δειτε Επισης

Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Με επικρίσεις και τροπολογίες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
Το πρώτο Nissan X-Trail e-POWER από το MyPetrolina app στον μεγάλο νικητή
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους