Στην Κύπρο ο CEO του Israel Innovation Authority, Aharon Aharon

Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου επίσκεψη του CEO του Israel Innovation Authority κ. Aharon Aharon στην Κύπρο. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, τον κ. Aharon συνόδευσαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ.  Shmuel Revel, εκπρόσωποι της Ισραηλινής Πρεσβείας, καθώς και η κα Nili Shalev του Israel Innovation Authority.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Aharon Aharon είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) Καθ. Φίλιππο Πατσαλή και τον Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Κόκκινο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τα δύο μέρη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίξουν έμπρακτα την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας των δύο χωρών.

Ακολούθησε η διεξαγωγή Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με εκπροσώπους από αρμόδιους Φορείς της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών, της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.  Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο πλευρές συζήτησαν στη βάση ενός  Σχεδίου Δράσης, με ενέργειες που αφορούν, μεταξύ  άλλων, στην επικαιροποίηση και διεύρυνση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε θέματα εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης που υφίσταται από το 2011 μεταξύ των δύο χωρών, στην υποστήριξη της υλοποίησης κοινών έργων σε επιλεγμένα θεματικά πεδία και στην ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Οι ενέργειες που συζητήθηκαν αφορούσαν, επίσης, στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων καινοτομίας των δύο χωρών, με δράσεις όπως η ανταλλαγή επισκέψεων και αποστολών από την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα, η εκπαίδευση και καθοδήγηση (mentoring) κυπριακών startup επιχειρήσεων στο Ισραήλ, καθώς και η ενδυνάμωση της δικτύωσης και των εργαλείων αναζήτησης συνεργατών. Τέλος, στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο Κρατών, για τη χρηματοδότηση κοινού ερευνητικού έργου που επιλέγηκε στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης για Διακρατική Συνεργασία, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάιο.
 


Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων και των συζητήσεων αναδείχθηκαν οι ομοιότητες που παρουσιάζει το σύστημα διακυβέρνησης για έρευνα και καινοτομία, το οποίο υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Κυπριακή Κυβέρνηση, με το αντίστοιχο σύστημα του Ισραήλ. Σημειώθηκε, επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει πηγή γνώσης και εμπειρίας για την ανάπτυξη του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας. Το Israel Innovation Authority είναι πρόθυμο να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας για Ε&Κ με την Κύπρο, κτίζοντας πάνω σε υφιστάμενες πλατφόρμες συνεργασίας όπως το Πρόγραμμα HORIZON 2020 της ΕΕ, αλλά και σε καινούργια εργαλεία προσαρμοσμένα στις εξειδικευμένες ανάγκες των δύο μερών.  

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κόκκινος, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση. Βασική διαπίστωσή του, όπως ανέφερε, είναι ότι στην παρούσα φάση υφίσταται σε ένα βαθμό συνεργασία μεταξύ ομάδων της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο Κρατών, ενώ από πλευράς Κυβερνήσεων δρομολογούνται ενέργειες για υποστήριξη στο πεδίο Ε&Κ.  Στόχος θα πρέπει να είναι η οργάνωση και ο συντονισμός των εν λόγω ενεργειών, κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω τα πεδία όπου εντοπίζονται συγκεκριμένες ανάγκες. 

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την οριστικοποίηση του πλάνου ενεργειών και την ανάθεση της υλοποίησής του στις αρμόδιες υπηρεσίες, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Δειτε Επισης

Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC