DP World Limassol: Η δραστηριότητά της σε αριθμούς

Σε 300.000 τ.μ. εκτείνονται τα τερματικά που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της DP World Limassol, με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του τερματικού να καταλαμβάνουν συνολική έκταση πέραν των 7.000 τ.μ.

Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως (Oasis class), διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, σύγχρονες διαδικασίες ελέγχου check-in, διαχείριση αποσκευών, ζώνες αναμονής, χώρο στάθμευσης 300 οχημάτων και χώρους στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), καθώς επίσης και υπηρεσίες λεωφορείων/ταξί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Διαβάστε ακόμα: Λούκας Ζουρίδης: Στόχος ο τζίρος €130 εκατ. για τα MAS το 2019

Ευρύ φάσμα σκαφών
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στα 1,600 μέτρα κρηπιδώματος/μόλου, υπάρχουν τρεις αποβάθρες με μήκος πέραν των 430 μέτρων. Πιο αναλυτικά, Η ανατολική αποβάθρα έχει μήκος 480 μέτρων, η βόρεια αποβάθρα 430 μέτρα και η δυτική αποβάθρα 450 μέτρα και 320 μέτρα, ενώ το βύθισμα φτάνει από 12-16 μέτρα.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του τερματικού πολλαπλών χρήσεων, εξυπηρετείται ένα ευρύ φάσμα σκαφών όπως τροχοφόρα φορτία/αυτοκίνητα, γενικού/χύδην φορτίου, σκάφη πετρελαίου και φυσικού αερίου,  ναυτικά, κρουαζιερόπλοια, εμπορευματοκιβώτια.

Διαβάστε ακόμα: Χ. ΤΣΕΒΗΣ: Όταν το πινέλο συναντά το διαδίκτυο

Υπηρεσίες εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου
Όσον αφορά τις υπηρεσίες εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχεται υποστήριξη ανάπτυξης κινητοποίησης/ακινητοποίησης για διαχείριση γεωτρήσεων, υπαίθριοι και στεγασμένοι χώροι ειδικά σχεδιασμένοι για παροχή υπηρεσιών του τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό είναι διαθέσιμο 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, αναλόγως της ζήτησης.

Ο υφιστάμενος μέσος χρόνος διακίνησης είναι 45 λεπτά.

Η DP World Limassol επενδύει ιδιαίτερα και στην ασφάλεια, με 24ωρη φρούρηση και κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Διαχείριση σκαφών
Από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 το νέο επιβατικό τερματικό διαχειρίστηκε 1,426 σκάφη, δηλαδή γύρω στο 35% του συνόλου των σκαφών που χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού, από τα οποία 50,649 τροχοφόρα φορτία/αυτοκίνητα (RORO cars), με συνολικά 1,104,174 τόνους φορτίου.

Πάνω από 130,000 επιβάτες
Τη συγκεκριμένη περίοδο (Φεβρουάριος 2017 – Οκτώβριος 2018) εξυπηρετήθηκαν πέραν των 130,000 επιβατών.

Πέραν του 90% του προσωπικού της εταιρείας (σύνολο 85 ατόμων) είναι Κύπριοι, ενώ με την πλήρη ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της DP World Limassol πρόκειται να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίες, διαμορφώνοντας επιπρόσθετες άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Η αποδοτικότητα 
Η DP World Limassol διασφάλισε τον έγκαιρο ελλιμενισμό πέραν του 86% των σκαφών το τελευταίο τετράμηνο του 2018. 

Τα σκάφη που διαχειρίστηκε ανήλθαν στα 215, με το 98% ή 211 να έχουν ελλιμενιστεί εγκαίρως.
 
Το 2017 το σύνολο των σκαφών ανήλθε σε 410, εκ των οποίων το 86% ή 363 ελλιμενίστηκαν εγκαίρως.

Έγκαιρη είναι η ανταπόκριση με ποσοστό επιτυχίας 98% για το 2017 και το 2018, σε λιγότερο από 60 λεπτά μετά την εκκαθάριση των σκαφών για εκφόρτωση.

 

Ο νέος εξοπλισμός
Σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα τεθεί ο εξοπλισμός που αγοράστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018, όπως ένα πολυεργαλείο 300 Ε με δύο διασκορπιστές τύπου HKS 165/12 και βοηθητικούς άξονες, ένα νέο κινητό λιμενικό γερανό τύπου Liebherr – χωρητικότητας 144 τόνους με ακτίνα 54 μέτρων, καθώς επίσης και ένας τροχοφόρος φορτωτής Liebherr.  

Επενδύει στην κρουαζιέρα
Επενδύοντας σε ανθρώπινο δυναμικό, βέλτιστες πρακτικές, συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, στοχευμένες εκστρατείες και σημαντικές συνεργασίες με αρμόδιους φορείς του κλάδου της κρουαζιέρας, η DP World Limassol κατάφερε να εξασφαλίσει νέα επιβατική κίνηση από εταιρείες κρουαζιέρας, παρά τον μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης της μεσογειακής κρουαζιέρας

Το 2018 οι σταθμοί αρχικής επιβίβασης/αποβίβασης και διαμετακομιστικοί ανήλθαν τους 68.

Η εμπλοκή της DP World Limassol αρχίζει μετά το 2018, καθώς τα δρομολόγια των κρουαζιέρων είναι προγραμματισμένα από δύο χρόνια πριν. 


Ωστόσο, για το 2019 προβλέπεται αύξηση πέραν του 30%, με 93 σταθμούς αρχικής επιβίβασης/ αποβίβασης και διαμετακομιστικούς, ενώ για το 2020 αναμένεται να συνεχιστεί η ίδια αυξητική τάση.

Σημειώνεται ότι η  Celestyal Cruises βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δοκιμής δρομολογίων σε τρεις ηπείρους, ενώ η Marella Cruises ανακοίνωσε 13 νέα δρομολόγια από τη Λεμεσό για τη χειμερινή περίοδο 2019/ 2020. 

Η λειτουργία του νέου επιβατικού τερματικού, σηματοδότησε μια καινούρια εποχή για τον τομέα της κρουαζιέρας στην Κύπρο και ειδικότερα για τη Λεμεσό, παρέχοντας περισσότερες επιλογές στην τουριστική βιομηχανία και διασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία. 

Ο τομέας των κρουαζιέρων αποτελεί προτεραιότητα για την DP World Limassol και με τη λειτουργία του νέου επιβατικού τερματικού επιδιώκει να μετατρέψει το λιμάνι Λεμεσού σε λιμένα βάσης για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας. Το τερματικό αντικατοπτρίζει τη μεγάλη βελτίωση που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του λιμανιού και τις υπηρεσίες που προσφέρονται, αναβαθμίζοντας την εμπειρία τόσο των εταιρειών κρουαζιέρας, όσο και των πελατών τους. Επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού. Το νέο τερματικό, έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια μήκους πέραν των 400 μέτρων.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού