Το πρώτο TechCamp Cyprus πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Η εδραίωση της Δημοκρατίας πρέπει να βασίζεται στη σωστή και έντιμη πληροφόρηση και όχι στην παραπληροφόρηση. Η τεχνολογική ανάπτυξη στην εποχή μας, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, θα ενισχύσει τη Δημοκρατία, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις κοινωνίες.

Αυτά ήταν μερικά από τα όσα επισημάνθηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια της διεθνούς σειράς εργαστηρίων TechCamp του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Κύπρο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με περισσότερους από 80 συμμετέχοντες από την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και την Τουρκία. Το TechCamp Cyprus, με θέμα «Digital Citizenship in the Disinformation Age», είχε ως στόχο να βοηθήσει νέους 18-35 χρόνων από την Κύπρο και τις άλλες χώρες να γίνουν πιο δημοκρατικοί πολίτες, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της αυξανόμενης επιρροής των ψηφιακών μέσων και έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν.

«Καθημερινά χρησιμοποιούμε τη ψηφιακή τεχνολογία, όπου μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενημερωνόμαστε και ανταλλάσσουμε απόψεις, οργανώνοντας παράλληλα και την εργασία μας. Την ίδια ώρα όμως μερικές χρήσεις αυτής της τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην κοινωνία μας», υπέδειξε η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Kathleen A. Doherty, σε έναν από τους τελευταίους δημόσιους χαιρετισμούς της πριν αναχωρήσει για την πατρίδα της, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση της Αμερικανικής Διπλωματικής Ακαδημίας.

Η Πρέσβης τάχθηκε υπέρ της τεχνολογίας που μας βοηθά να κάνουμε σπουδαία πράγματα, ενώ ως «ψηφιακοί πολίτες είμαστε συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον μέσα από τη χρήση της διαδικτυακής πληροφόρησης», όπως τόνισε, επισημαίνοντας όμως και τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης. Μέσω διαδραστικών εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες του TechCamp Cyprus εργάστηκαν μαζί με ειδικούς και επαγγελματίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, βελτιώνοντας έτσι τη ψηφιακή τους παιδεία και τις τεχνολογικές δεξιότητες τους, και αναπτύσσοντας παράλληλα μεθόδους αναγνώρισης και αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης.

«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι περήφανο που διοργανώνει το πρώτο TechCamp στην Κύπρο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που διανύουμε, την λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση», επισήμανε ο Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, όσον αφορά στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, παράλληλα όμως και στη μάθηση αλλά και την παραπληροφόρηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, ενώ μίλησε και για τις δραστηριότητες της απερχόμενης Πρέσβη, που όπως υπέδειξε κέρδισε τις καρδιές των Κυπρίων, ιδιαίτερα για τις προσπάθειες της για την επανένωση της Κύπρου.

Τα TechCamps είναι σειρά από εργαστήρια που διοργανώνονται από το Γραφείο Διεθνών Προγραμμάτων Πληροφόρησης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Από το 2010, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 60 TechCamps σε όλο τον κόσμο, εκπαιδεύοντας πάνω από 3,200 συμμετέχοντες από περισσότερες από 110 χώρες.

 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;