Ξένια Ξενοφώντος: Ποια η σχέση του Facebook με τα media;

Οι προκλήσεις που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τα ψηφιακά μέσα σε μια εποχή που η διάδοση των ειδήσεων μέσω των Social Media αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ανέφερε μεταξύ άλλων η Ξένια Ξενοφώντος, Πρόεδρος της ΚΟΕΔ. 

Πολλά έχουν αλλάξει από το 2015 μέχρι το 2018, αφήνοντας τους εκδότες σε όλο τον κόσμο, να παλεύουν με τo engagement και το traffic στα Social Media.
  
Οι αναφορές στο Facebook πέφτουν, άλλα Social Media ανεβαίνουν, το Google δείχνει να κερδίζει το παιχνίδι, το Facebook όμως παραμένει ο βασιλιάς των Social Media. 

Η ίδια τόνισε επίσης πως ο αλγόριθμος του Facebook αλλάζει, όμως όχι υπέρ των εκδοτών. Η κινητικότητα στο Facebook που αφορά τα media, πέφτει κατά 12.7% στο δεύτερο μισό του 2016 και το δεύτερο μισό του 2017. Η αλλαγή συμπεριφοράς των χρηστών, μείωσε τον χρόνο παραμονής τους σε μια ιστοσελίδα κατά 5%. Την ίδια ώρα οι χρήστες δείχνουν να προτιμούν τα βίντεο και τα live streaming αντί τα links. 

Το 2018 αποτέλεσε ένα πολύ ενδιαφέρον χρονιά αλλά και δύσκολη για τους εκδότες. Το Facebook προωθεί ειδήσεις που προέρχονται από έμπιστες πηγές και αφήνει πίσω τον κίτρινο τύπο. 

Την αλλαγή του αλγόριθμου, προκάλεσε η έντονη αύξηση του επιμερισμού πολιτικού περιχεομένου, η αύξηση των μη παραδοσιακών πηγών μέσων ενημέρωσης αλλά και λόγω της σημαντικής κριτικής που έγινε στο Facebook για το Cambridge Analytica Scandal, με αφορμή την προώθηση παραπλανητικών ή ψευδών ιστοριών.

Τόνισε επίσης πως η εμπιστοσύνη και η ποιότητα είναι το νέο trend στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι εκδότες. Ένα ακόμη trend αποτελεί η προτεραιότητα που δίνεται στα τοπικά νέα. 

Έφτασε το τέλος της σχέσης του Facebook και των εκδοτών; 
Βλέπουμε μια νέα πραγματικότητα καθώς το 2018 φτάνει στο τέλος του. Η αλήθεια είναι ότι έφτασε το τέλος για τις trash, χαμηλής ποιότητας ειδήσεις, ενώ την ίδια ώρα βγαίνουν νικητές οι εκδότες που επενδύουν σε υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία και περιεχόμενο και κατάφεραν να διατηρήσουν ή να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αναγνωστών τους.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά