Τα πλεονεκτήματα των εναλλακτικών επενδύσεων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Τα ταμεία προνοίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία καλούνται να ξεφύγουν από τις παραδοσιακές μορφές επενδύσεων, επιλέγοντας εναλλακτικές επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμες, τόνισαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση πάνελ στο πλαίσιο του 9ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ. 

Επενδύσεις σε υποδομές
Όπως είπε ο Managing Partner, της MD Mindset Consulting, Μάριος Δημητριάδης, παρόλο που παραδοσιακά τα ταμεία προνοίας στην Κύπρο ήταν επενδυμένα σε μετρητά ή/και σε ακίνητα, εντούτοις οι εναλλακτικές επενδύσεις μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Η κατηγορία εναλλακτικές επενδύσεις συμπεριλαμβάνει πολλούς τύπους επενδύσεων σε ακίνητα και γη, εξειδικευμένα έργα, επενδύσεις σε εταιρείες, ναυτιλία, υποδομές, όπως επίσης πράσινη ενέργεια.
«Αξίζει τον κόπο για τα ταμεία προνοίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να κοιτάξουν για επενδύσεις σε υποδομές», επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι αναμένονται πάρα πολλές επενδύσεις σε υποδομές στην Κύπρο λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένους επενδυτές.
Εξηγώντας ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές τα επόμενα χρόνια, κάλεσε τα ταμείο προνοίας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία να μελετήσουν το ενδεχόμενο να ξεφύγουναπό  παραδοσιακές επενδύσεις, ίσως και από τα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι τα οφέλη επενδύσεων σε υποδομές είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ο μειωμένος κίνδυνος αφού συνήθως αφορούν μεγάλες επενδύσεις από αξιόλογους οργανισμούς και/με την κυβέρνηση.
 
Ταυτόχρονα, μπορούν να έχουν σημαντικές ταμειακές ροές, ενώ προσφέρουν διασπορά από άλλες επενδύσεις όπως μετοχικοί τίτλοι και ακίνητα.
 
Δημοφιλή παραμένουν τα ακίνητα
Πρώτη επένδυση μετά τις καταθέσεις παραμένουν οι επενδύσεις των ταμείων προνοίας σε ακίνητα, τόνισε η διευθύντρια της μονάδας διαχείρισης ακινήτων, REMU (Real Estate Management Unit) της Τράπεζας Κύπρου, Άννα Σωφρονίου, σημειώνοντας τη δημοφιλία των ακινήτων στα ταμεία προνοίας.

Όπως εξήγησε, τόσο τα μέλη όσο και οι διαχειριστικές επιτροπές των ταμείων νιώθουν ότι αντιλαμβάνονται καλύτερα τέτοιου είδους επενδύσεις. «Διαφάνηκε ότι η επένδυση ταμείων προνοίας σε ακίνητη περιουσία είναι σημαντική, παρόλο που εγκυμονούν κίνδυνοι ότι δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα», είπε η κ. Σωφρονίου, τονίζοντας ότι ακριβώς έρχεται η έμμεση συμμετοχή στα ακίνητα  

Στο πλαίσιο διευθέτησης χρεών, η Τράπεζα Κύπρου έχει αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό ακινήτων, μέσω ενός ταμείου εναλλακτικών επενδύσεων (AIF), υπό την ομπρέλα του οποίου περιλήφθηκαν 20 μεγάλα ακίνητα που προσφέρουν μία μεγάλη απόδοση από τα ενοίκια κάθε χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποια από τα ταμεία προνοίας έχουν επενδύσει σε αυτό το ταμείο.

Σύμφωνα με την κ. Σωφρονίου, τα ταμεία προνοίας προσφέρουν χρηστή διακυβέρνηση, διασπορά κινδύνων, καλύτερη ρευστότητα και διαφάνεια.
 
Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορούν να γίνουν επενδύσεις από τα ταμεία στο εξωτερικό, ανέφερε ότι οποιοδήποτε ταμείο μπορεί να καθορίσει οποιαδήποτε επενδυτική πολιτική, χωρίς η γεωγραφική κατανομή να επηρεάζει αυτή την πολιτική, όπως για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ένα mall στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Η σημασία της επενδυτικής ομάδας
Αν και η βιομηχανία των επενδυτικών ταμείων είναι σχετικά νεαρή στην Κύπρο, εντούτοις προσελκύει συνεχώς νέους διαχειριστές, τόνισε ο Managing Partner της Loggerhead Partners, Μάριος Σ. Καλοχωρίτης, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο διαχείρισης και διακυβέρνησης.

Η συμμετοχή σε επενδυτικό ταμείο προϋποθέτει τη συμμετοχή σε μία συγκεκριμένη δομή και ομάδα, η οποία διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, μεγάλη προοπτική και παραμένει στην κορυφή της δυναμικής του τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Καλοχωρίτη, μί ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών που έχουν ελεγχθεί από τον επόπτη είναι πιο κατάλληλα εξοπλισμένη για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, αφαιρώντας τυχόν προκαταλήψεις από οποιαδήποτε άτομο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

«Ένα από τα καρκινώματα της κυπριακής οικονομίας είναι ο καθένας μας είναι κουμπάρος με κάποιον άλλο», ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας ότι ένα οργανωμένο επενδυτικό όχημα, όπως το επενδυτικό ταμείο εξακολουθεί και σε περιόδους κρίσεως να τις διαχειρίζεται, να τεκμηριώνει και να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν οι εναλλακτικές επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται μέσω του χρηματιστηρίου, επεσήμανε ότι αν και αυτή είναι η σωστή οδός, «εντούτοις το ΧΑΚ, πέραν της κακοφημίας που του έχει μείνει από παλιά, δεν είναι και το πιο συναρπαστικό, λόγω των χαμηλών όγκων συναλλαγών». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δούμε σαν οικονομία πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρηματιστήριο καλύτερα».
 
Η προοπτική της ναυτιλίας
Από την πλευρά του ο Chief Investment Officer της Hanseatic Capital Management , Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι είναι σχετικά καινούργια για τα κυπριακά συνταξιοδοτικά ταμεία η επένδυση στη ναυτιλία.

Ωστόσο, σε χώρες με ναυτιλιακή παράδοση, όπως η Νορβηγία, γίνονται επενδύσεις από συνταξιοδοτικά ταμεία στον τομέα της ναυτιλίας, με τις εναλλακτικές επενδύσεις να δρουν αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια στη μεταμόρφωση της ναυτιλίας.
«Οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν προσφέρουν απλώς τη δυνατότητα για ένα σταθερό εισόδημα, αλλά για κέρδη αν η προσφορά και η ζήτηση κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι αναμενόμενες αποδόσεις των επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας είναι πέραν του 10% σε σταθερή βάση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.​
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett