Ενώπιον μεγάλων αλλαγών ο τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο αναφέρθηκαν οι επαγγελματίες του κλάδου ενώπιον του 5ου Professional Services Forum, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για το μειωμένο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Κράτος για τον κλάδο. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν τα κατάλληλα βήματα και συντονισμένες προσπάθειες ώστε να ο τομέας να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται, όπως επίσης και στις μεγάλες αλλαγές που βρίσκονται ενώπιον του κλάδου. Έγινε μάλιστα η παραδοχή ότι μεγάλο μέρος του κλάδου θα βάλει λουκέτο λόγω της πρόσφατης οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας για τις shell companies.

Για το ρόλο του Κράτους και της Πολιτείας στο μέλλον του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο Γιώργος Σαββίδης διευθύνον σύμβουλος της Fiducenter, επισημαίνοντας πως υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή από πλευράς Κράτους στο συνέδριο, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις shell companies. Τόνισε πως το Κράτος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην προώθηση του τομέα και να τον υπερασπιστεί στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πως η νέα οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας δεν δίνει περιθώρια ομαλής μετάβαση.

Παρά τις κατά καιρούς προκλήσεις ο τομέας κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ανέφερε ο Ανδρέας Μερκούρη διευθυντής της Trident Trust Company, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η ερμηνεία και υλοποίηση των εποπτικών νομοθεσιών όπως επίσης και η έλλειψη συντονισμού, είπε, αποτελούν ακόμη μια πρόκληση, όπως επίσης και η φήμη που υπάρχει για την Κύπρο.

Η αλλαγή στην οποία υπόκειται ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση ανέφερε ο Ανδρέας Αθηνοδώρου ceo της Aspen Trust Group. Πρόσθεσε πως η υλοποίηση των εποπτικών νομοθεσιών γίνεται κατά τρόπου που προκαλεί τρόμο στους πελάτες σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες δικαιοδοσίες. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι για να αναβαθμιστεί η Κύπρος από mid-holding δικαιοδοσία σε top-holding δικαιοδοσία και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Παράλληλα, υπογράμμισε πως για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες του τομέα θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και για να παραμείνουν κατά την πορεία συρρίκνωσης του κλάδου θα πρέπει να εξεύρουν πελάτες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για υπηρεσίες πρόσθετης αξίας.

Δεν έχουν γίνει αρκετά την κατάλληλη στιγμή και βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων αλλαγών ανέφερε ο Άλκης Κάιλος country executive της Alter Domus, επισημαίνοντας πως δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες αλλαγές που βρίσκονται ενώπιον μας και ιδιαίτερα στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Στο ερώτημα κατά πόσον υπάρχει χώρος για εξειδίκευση υπηρεσιών, ο κ. Κάιλος επικαλέστηκε άλλες δικαιοδοσίες επισημαίνοντας πως δεν διαθέτουν τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος.
 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά