Η εποπτεία δεν αποτελεί τροχοπέδη στην υγιή ανάπτυξη της αγοράς

Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι εθνικές νομοθεσίες που αφορούν την εποπτεία έχουν εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε οι επαγγελματικές υπηρεσίες να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εποπτείας.

Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου επισημαίνοντας ενώπιον του 5ου Professional Services Forum επισημαίνοντας πως η πρόκληση για το άμεσο διάστημα είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για παραχώρηση πληροφόρηση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι – μέτοχοι των εταιρειών κάτι το οποίο όπως είπε θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το 2020.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαφάνειας η κ. Καλογήρου χαρακτήρισε ως κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση της οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τις shell companies για ενίσχυση των προσπαθειών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που συναντά η ΕΚΚ,  η κ. Καλογήρου επισήμανε πως οι παροχείς επαγγελματικών υπηρεσιών δεν κατακρατούν στοιχεία για τις συναλλαγές των εταιρειών που ελέγχουν, ενώ είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας.

Τόνισε ότι θα πρέπει οι επαγγελματίες να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν ώστε να ενισχυθεί η φήμη της Κύπρου.

Διευκρίνισε επίσης πως η εποπτεία δεν αποτρέπει την ανάπτυξη και βελτίωση της αγοράς, αλλά τουναντίον επιδιώκει την υγιή ανάπτυξη της αγοράς και να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας των επενδυτών. 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ηροδότου μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε ότι ο ρόλος της εποπτείας δεν είναι να αποτρέπει την ανάπτυξη αλλά να καθορίζει τις παραμέτρους εντός των οποίων θα υπάρξει υγιής ανάπτυξη. Πρόσθεσε πως με βάση τα νέα στοιχεία η ανάπτυξη στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε παράλληλους ρυθμούς με το ΑΕΠ μιας χώρας είναι υγιές μέχρι ενός σημείου, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι αντιπαραγωγικό.

Αναφερόμενος στην συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, ο κ. Ηροδότου ανέφερε πως αυτό δεν οφείλεται στην εποπτεία αλλά στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει αλλάξει, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν σε εξορθολογισμό των ισολογισμών τους.

Απαντώντας στα σχόλια του προέδρου του Cyprus Fiduciary Association Χρήστου Μιχαήλ ότι υπάρχει εσφαλμένη εντύπωση για τις shell companies, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι οι shell companies χρειάζονται για νόμιμες δραστηριότητες και υπογράμμισε πως προς το σκοπό αυτό η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην έκδοση οδηγίας ώστε να υπάρχει ένα φιλτράρισμα ώστε οι shell companies που υπάρχουν προβαίνουν σε νόμιμες δραστηριότητες, διότι, όπως είπε, ορισμένοι χρησιμοποιούν τις εν λόγω εταιρείες για πραγματοποίηση μη νόμιμων δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ηροδότου διευκρίνισε ότι η οδηγία δεν αποσκοπεί στη μείωση της δραστηριότητας των shell companies και προς το σκοπό αυτό προέβη σε διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους προτού προχωρήσει στην έκδοση της οδηγίας, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα εφαρμογής της οδηγίας.

Η κ. Καλογήρου συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Ηροδότου και ανέφερε πως οι εποπτικές αρχές διαμορφώνουν τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι επαγγελματίες και εναπόκειται στις εταιρείες για το πως θα πρέπει να εφαρμόσουν την νομοθεσία και το βαθμό ρίσκου που θα επωμιστούν.

Δειτε Επισης

Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour
Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου