ΕΒΕΛ: Η Λευκωσία σε νέα εποχή

Οι μεγάλες αναπτύξεις και τα σημαντικό έργα υποδομής που γίνονται τελευταία, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν ένα νέο πρόσωπο για τη Λευκωσία. Αυτό ανέφερε ο Προέδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) κ. Στέλιος Αναστασιάδης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του Επιμελητηρίου της πρωτεύουσας.
 
Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι πλέον γεγονός ότι η Λευκωσία αναπτύσσεται με γρήγορους σύγχρονους ρυθμούς και να καταστεί μια σύγχρονη πόλη, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια αντίστοιχή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα!
 
Η πρωτεύουσα, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, περνά σε μια άλλη νέα φάση, με βασικά χαρακτηριστικά τη δημιουργία νέων υποδομών, νέων ποιοτικών έργων και γενικά την ανάπτυξη της ως κέντρο επιχειρήσεων, έρευνας, καινοτομίας, εκπαίδευσης και υγείας.
 
Την ίδια ώρα χαιρέτισε τη συμπλήρωση των έργων ανάπλασης της περιοχής της Αρχιγραμματείας και δήλωσε με ικανοποίηση την προώθηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας και του νέου κτηρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο λόφο της ΠΑΣΥΔΥ. Έκανε αναφορά για τις αναβαθμίσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου και στην Ομήρου, την ανάπλαση οδικών αρτηριών στην Αγλαντζιά, στη Λεωφόρος Κυριάκου Μάτση και στη Λεωφόρο Καλλιπόλεως. Πρόσθεσε πως ο εξωραϊσμός και αναβάθμιση των πεζόδρομων στην εντός των τειχών περιοχή, η ολοκλήρωση των εργασιών του Δημοτικού Θεάτρου και η παράδοση του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας αποτελούν πλέον γεγονός.
 
Ιδιαίτερης σημασίας είπε, είναι  το Κέντρο Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στα ερευνητικά και ακαδημαϊκά δρώμενα, το νέο κτίριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου καθώς και η ανέγερση του μεγαλύτερου πλανητάριο της Ανατολικής Μεσογείου στην περιοχή Ταμασού.
 
Ο κ. Αναστασιάδης, εξήρε επίσης και τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα που ανταποκρίθηκε άμεσα στις εξελίξεις και ανάλαβε αξιόλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Η ανέγερση νέων επιβλητικών κτιρίων υψηλής Αρχιτεκτονικής, η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών και φοιτητικών εστιών, η έλευση μεγάλων ξένων εταιρειών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, αναμφίβολα συμβάλουν στο όραμα μας για μετατροπή της πρωτεύουσας σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κέντρο, με κεντρικό άξονα το γνωστό “Headquartering”.
 
Ιδιαίτερα δικαιωμένο είναι το ΕΒΕΛ από το γεγονός ότι από το 2016 ανέπτυξε πρωτοβουλία για ανάδειξη της Λευκωσίας ως Περιφέρεια Γνώσης, Έρευνας και Καινοτομίας στα πρότυπα των Innovation Districts που υπάρχουν στο εξωτερικό. Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη για το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και εξαίρει το διορισμό του κ. Φίλιππου Πατσαλή ως επικεφαλής του Συμβουλίου.
 
Αναφερόμενος στον τομέα του πολιτισμού, ο κ Αναστασιάδης τόνισε ότι η Λευκωσία με τα τόσα πολλά και μοναδικά αρχαιολογικά αξιοθέατα και μουσεία της θα πρέπει να αναδείξει ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό πρόσωπο της και συγχάρηκε την ΕΤΑΠ Λευκωσίας για την ανάληψη δράσης προώθησης των μουσείων και πολιτιστικών χώρων της Λευκωσίας.
 
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που καλείται η Λευκωσία να αντιμετωπίσει με τα νέα δεδομένα.
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόβλημα που εμφανίζεται πλέον σε ανησυχητικό  βαθμό  και αφορά στην εξεύρεση προσωπικού από τις επιχειρήσεις και σημείωσε ότι Μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας αδυνατούν να βρουν εργαζόμενους για τεχνικά επαγγέλματα ή/και ανειδίκευτους εργάτες στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στην εστίαση. Ζήτησε όπως η κυβέρνηση παρέχει διευκολύνσεις για την εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, τουλάχιστον στους τομείς όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους ή/και Ευρωπαίους.
 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία με το κυκλοφοριακό! Αυτή τη στιγμή η Λευκωσία χαρακτηρίζεται από έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως λόγω του αδρανούς βόρειου βραχίωνα της και της αύξησης των οχημάτων. Το πρόβλημα στις ώρες αιχμής σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές είναι τεράστιο και τόνισε ότι πρέπει τάχιστα να βρεθούν λύσεις. Πρότεινε λύσεις όπως η δημιουργία τραμ και περιφερειακού οδικού άξονα γύρω από την πόλη, νέες μονοδρομήσεις εντός της πόλης καθώς και εμπλουτισμό του οδικού δικτύου με νέες αρτηρίες. Όπως είπε ότι οφείλουμε να προβούμε σε σοβαρές επενδύσεις στις δημόσιες μεταφορές με βάση το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας.
 
Τέλος, αναφερόμενος στη δράση του ΕΒΕ Λευκωσίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το Επιμελητήριο αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, καταθέτει δημόσιες προτάσεις, παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο, λαμβάνει  μέρος σε διεθνείς και ευρωπαϊκές συνάξεις για την επιχειρηματικότητα, προωθεί τις σχέσεις του με τα Επιμελητήρια άλλων χωρών και γενικά έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα επιχειρηματικά κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού.
 
Χαιρετισμούς στη Συνέλευση απηύθυναν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστοδουλος Ε. Αγκαστινιώτης.
 
Την Ετήσια Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, ο Γενικός Εισαγγελέας, Επίτροποι, Προέδροι Οργανισμών, Ανώτερα Στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, επιχειρηματίες και Μέλη του ΕΒΕ Λευκωσίας.
 

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά