ΥΠΟΙΚ: Θετική ανάπτυξη καταγράφουν όλοι οι τομείς της Οικονομίας

Η κυπριακή οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 απώλεσε πέραν του 10% του ΑΕΠ της, μια περίοδο οικονομικής κρίσης με άμεσες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο 4ο International Funds Summit, προσθέτοντας πως την περίοδο που ακολούθησε η κυπριακή οικονομία ανέκτησε το χαμένο έδαφος, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως ανάπτυξη καταγράφουν όλοι οι τομείς της κυπριακής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο τομέα των επενδυτικών ταμείων και ο τομέα της διαχείρισης επενδυτικών ταμείων αποτελεί ένας από τους τομείς της κυπριακής οικονομίας οι οποία καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία, να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να δημιουργηθεί ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει τροχοδρομήσεις τις διαδικασίες  για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, υπάρχουν σκέψεις για εισαγωγή στρατηγικής για block chain τεχνολογίας.  

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μετά από περίοδο μη βιώσιμης ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα και της αλόγιστης παραχώρησης χορηγήσεων δάνειων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπογράμμισε πως ο τραπεζικός τομέας έχει καταστεί βιώσιμος και πως μια σειρά από νομοθεσιών βοήθησε ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να μειώσουν στο ήμισυ του όγκου των κόκκινων δανείων.

Σημείωσε πως η μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών θα γίνει σταδιακά, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι η Κύπρος από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αξιολογηθεί στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα το οποίο δίνει την δυνατότητα στην Κύπρο να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο.

Δειτε Επισης

Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY