Η διαδοχή στις κυπριακές επιχειρήσεις

Η διαδοχή στις κυπριακές επιχειρήσεις

Η διαδοχή στις κυπριακές επιχειρήσεις

Ιδιοκτήτες κυπριακών επιχειρήσεων διαφόρων τομέων και μεγεθών παρουσίασαν τα μοντέλα διαδοχής τους και συμμετείχαν σε συζήτηση με  θέμα  τη διαδοχή στις κυπριακές επιχειρήσεις.
Στο μικροσκόπιο τέθηκαν θέματα όπως:
 
  • Πόσο απασχολεί η διαδοχή τους Κύπριους Επιχειρηματίες
  • Τι πρέπει να κάνει ένας επιχειρηματίας για να διασφαλίσει ομαλή μετάβαση της διοίκησης από την πρώτη στην δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη γενιά
  • Οι προβληματισμοί, οι δυσκολίες και τα εμπόδια
  • Η ψυχολογία του Ιδρυτή / Ιδιοκτήτη / Μεγαλομετόχου
  • Τα συναισθηματικά διλήμματα για τη διαδοχή
  • Το Πλάνο Διαδοχής
  • Η προετοιμασία της Νέας Γενιάς
 
Μέλη του πάνελ ήταν οι Νίκος Σαρρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Εύρηκα, Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος από VitaTrace Nutrition Ltd (VTN) και Χριστόδουλος Στεφανής, Ιδιοκτήτης & Γενικός Διευθυντής, Αλέξανδρος της Στεφανής & Σία Λτδ. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Φίλιππος Κ Σώσειλος, Συνέταιρος, Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού από PwC.
 
Νίκος Σαρρής: Η σωστή διαδικασία διαδοχής είναι το κλειδί
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Εύρηκα, δήλωσε πως θα αποχωρήσει από την εταιρεία στα 67 του, φροντίζοντας πως θα γίνει σωστή διαδοχή, ευχόμενος πως θα βρεθεί το άτομο που θα αφοσιώσει τη ζωή του στην εταιρεία. Τόνισε επίσης πως είναι πολύ σημαντικό ο ηγέτης να έχει την ικανότητα να κατανοήσει τα όσα του προτείνουν οι επιχειρηματικοί του σύμβουλοι και να τα εφαρμόσει στην πράξη, μέσω των αποφάσεών του. Η μεγάλη του αγωνία είναι να μην πωληθεί η εταιρεία, πριν ο ίδιος συνταξιοδοτηθεί.
 
Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης: Η διαδοχή είναι θέμα εξωτερικού συμβούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VitaTrace Nutrition Ltd (VTN), τόνισε πως η διαδικασία διαδοχής πρέπει να γίνει σωστά. Ο ηγέτης έχει ευθύνη για τους εργαζομένους του, υποχρεώσεις έναντι των πελατών, των τραπεζών και των πιστωτών του κι όχι μόνο προς τους διαδόχους. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως άλλο είναι η συμμετοχική δομή στο κεφάλαιο της εταιρείας και άλλο η διαχείριση της εταιρείας. Αισθάνεται όπως δήλωσε, πως οι διάδοχοι σήμερα είναι πιο έτοιμοι για την διαδικασία διαδοχής παρ’ ότι ο ίδιος όταν ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση. Πρέπει όπως τόνισε ο ηγέτης να έχει την ικανότητα να καταλάβει ποιοι είναι έτοιμοι και ικανοί να συνεχίσουν αυτό που δημιούργησε ο ίδιος. Πρέπει να κατανοήσει πως υπάρχουν μέλη που είναι ακόμη πιο ικανά από τον ίδιο, για να συνεχίσουν το έργο του. Στη συνέχεια πρέπει να τους αναθέσουν συγκεκριμένα καθήκοντα και ευκαιρίες ανέλιξης, με τον ηγέτη να απαλλάσσεται από κάποια καθήκοντα. Οι αποφάσεις για την διαδοχή πρέπει να παρθούν χωρίς συναισθηματισμούς με στόχο τη συνέχεια της εταιρείας. Άποψή του είναι ότι, η διαδικασία διαδοχής είναι θέμα εξωτερικού συμβούλου που μπορεί να συμβουλεύσει, να μελετήσει τη ψυχολογία του καθενός αλλά και το ποιο είναι το όραμα της εταιρείας. Η μεγάλη του αγωνία, έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας μας, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις κυπριακές επιχειρήσεις.
 
Χριστόδουλος Στεφανής: Οι διάδοχοι πρέπει να περάσουν από όλα τα στάδια της εταιρείας
Το θέμα της διαδοχή είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη & Γενικό Διευθυντή της Αλέξανδρος Στεφανής & Σία. Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει τον κάθε επιχειρηματία, ειδικά από την μέση ηλικία και άνω. Γύρω στα 50 ξεκινούν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί περί διαδοχής. Στην δική του περίπτωση η διαδικασία διαδοχής, ξεκίνησε στην δεκαετία του 80, με τον πατέρα του και ιδιοκτήτη της εταιρείας να παροτρύνει τα παιδιά του ν’ ακολουθήσουν ύφος  σπουδών που θα τους βοηθούσε να ασχοληθούν με τον χώρου του εμπορίου. Όταν έφτασε η ώρα της διαδοχής, ο καθένας πήρε από ένα κατάστημα, με τον πατέρα τους να τους ζητά να πορευθούν μόνοι τους, παρακαλώντας τους να μην γίνουν ποτέ συνέταιροι μεταξύ τους. Το θέμα της διαδοχής χωρίζεται για τον ίδιο σε τρις άξονες. Στην προετοιμασία του ηγέτη. «Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με το τι θα απασχολούμαστε, τα οικονομικά μας δεδομένα και το πως θα ζήσουμε», δήλωσε. Θα πρέπει να υπάρχει οικονομική στήριξη από τα έσοδα για τα οποία θα φροντίσουν έγκαιρα από πριν για την μετέπειτα πορεία τους. Ακολουθεί η προετοιμασία της επιχείρησης που έχει να κάνει με την στελέχωση της εταιρείας με άξια εκπαιδευμένα άτομα. Αυτό τόνισε πως είναι το κλειδί για τη συνέχιση της εταιρείας. Χωρίς τα στελέχη να την οδηγούν, όποιος κι αν είναι ο ηγέτης, δεν μπορεί να υπάρξει συνέχεια. Ο νέος ηγέτης πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και προετοιμασμένος, για να αναλάβει μια σωστά δοδημένη εταιρεία με εξιδεικευμένο προσωπικό. Κατά την προετοιμασία των διαδόχων χρειάζεται όπως τόνισε πολύ χρόνος και δουλειά. Πρέπει οι νέοι ηγέτες να είναι έτοιμοι ακαδημαϊκά για να αναλάβουν την θέση. Πρέπει επίσης όπως τόνισε, από νεαρή ηλικία, τα μέλη της οικογένειας να μάθουν την εταιρεία, περνώντας από όλα τα στάδια της επιχείρησης για να μάθουν στην πράξη πως λειτουργεί. 
 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας