Πανηγυρική Τελετή Αποφοίτησης Διδακτορικών Φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου

Σε πανηγυρική και ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη τελετή αποφοίτησης διδακτορικών φοιτητών του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), στις εγκαταστάσεις του ΙΚυ στην Αθαλάσσα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος και προσφώνησε την εκδήλωση.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης, απένειμε τα διπλώματα στους έξι διδακτορικούς φοιτητές που αποφοίτησαν, ενώ την τελετή προσφώνησε επίσης ο  ακαδημαϊκός Didier Roux, μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Στη διάρκεια της τελετής ανακηρύχθηκαν επίτιμοι διδάκτορες  ο τ. Γενικός Διευθυντής του CERN Καθ. Herwig Schooper εκ των ιδρυτών του ΙΚυ, ο καθ. Βάσος Καραγιώργης, για τη σημαντική προσφορά τους στη δημιουργία και την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Κύπρου και ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων Δρ. Ανδρέας Πίττας σημαντικός δωρητής και υποστηρικτής της λειτουργίας του ΙΚυ.

Την τελετή αποφοίτησης τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι προσκεκλημένοι και σημαντικές προσωπικότητες από την επιστημονική, επιχειρηματική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την επίσημη αποφοίτηση έξι επιπλέον διδακτορικών φοιτητών: «Υποσχεθήκαμε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου θα προσφέρει Διδακτορικά Πτυχία σε μια μικρή, εξαιρετικά επιλεκτική ομάδα νέων επιστημόνων, που φιλοδοξούν να γίνουν ηγέτες του αύριο στον ακαδημαϊκό χώρο, την έρευνα και την καινοτομία. Και το κάναμε. Όλοι αριστεύουν καθώς απασχολούνται τώρα στην Κύπρο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σε κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα ή σε πανεπιστήμια και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας».

Ο κ. Παπανικόλας ανακοίνωσε επίσης ότι τα καθήκοντα του προέδρου του Ινστιτούτου θα αναλάβει από την 1η Σεπτέμβριου 2019 ο διακεκριμένος καθηγητής του Imperial College London Γιώργος Χριστοφίδης, τερματίζοντας έτσι την θητεία του ως ιδρυτικού προέδρου του ΙΚυ.

Στη προσφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τόνισε, ότι το Ινστιτούτο Κύπρου έχει καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας έρευνας και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας με τον πλέον απτό τρόπο τη δυναμική της Κύπρου ως πύλης γνώσης και καινοτομίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε «θα ήθελα να συγχαρώ το Ινστιτούτο Κύπρου και να τονίσω τις εντυπωσιακές επιδόσεις του που έχουν ως αποτέλεσμα την ολοένα και αυξανόμενη εξασφάλιση ανταγωνιστικών διεθνών πόρων, τα περισσότερα των οποίων προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας». Συνεχίζοντας τόνισε: «Η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ινστιτούτου Κύπρου με τη λειτουργία των υψηλού επιπέδου διδακτορικών προγραμμάτων έχει καθιερωθεί ως ένα ευρωπαϊκό κέντρο εκπαιδευτικής αριστείας με όλη τη σημασία της λέξης».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και τη δημιουργία του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Κύπρο που θα επιτελεί τον συντονιστικό και καθοριστικό φορέα προώθησης της έρευνας σε εθνικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε διεθνή πρωτοβουλία στην οποία η κυβέρνησή του ηγείται, για τον συντονισμό των προσπαθειών που καταβάλλουν οι χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της στη Μεσόγειο. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικά επιτυχημένης διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή που διοργάνωσε το το Ινστιτούτο Κύπρου.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του προς τον Καθ. Κώστα Ν. Παπανικόλα ο οποίος όπως είπε ήταν η ψυχή του ΙΚυ και συνέβαλε όσο κανείς άλλος στην επιτυχία που σημείωσε κατά την προεδρία του, το Ινστιτούτο Κύπρου.
 

 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»
ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΙΝ Business Awards: Στην Cyprus Millers by Hadjigiorkis το βραβείο στην κατηγορία «Εμπόριο-Βιομηχανία»