Ν. Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει εξωστρεφή πολιτική

Ο πόλεμος στη Συρία το 2011 ήταν το έναυσμα για να ξεσπάσει η μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας πως η εν λόγω κρίση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή συνοχή. Μιλώντας ενώπιον του 9ου Limassol Economic Forum ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι με την έναρξη του πολέμου περίπου 11 εκατ. πρόσφυγες αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν κάτι το οποίο πυροδότησε τις αντιδράσεις εθνικιστικών οργανώσεων στην Ευρώπη υποδεικνύοντας μάλιστα στην ΕΕ πως θα έπρεπε να αντιδράσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ συνεργάστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο με διάφορους οργανισμούς για το πώς θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, ενώ παράλληλα υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών με τις προσπάθειες για αναθεώρηση των διαδικασιών παραχώρησης πολιτικού ασύλου.

Το 2018 ανέφερε ότι καταγράφηκε μια αύξηση πέραν του 70% των προσφύγων που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία στην οποίαν κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία. 

Η Κύπρος ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης από την αρχή προσπάθησε να διαχειριστεί το θέμα ολιστικά. Κατέστησε σαφές προς την ΕΕ πως θα πρέπει να ληφθούν δίκαιες λύσεις για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Επίσης, η Κύπρο παρέχει οικονομική στήριξη σε Ιορδανία και Λίβανο ώστε να διαχειριστούν την φιλοξενία των προσφύγων.

Η κατάσταση τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για την Κύπρο διότι η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την Κύπρο για το όλο θέμα. 

Η Ευρώπη ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης θα πρέπει να εφαρμόσει ενεργότερη πολιτική για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος πρόσθεσε ανέλαβε ρόλο σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσει στρατηγικές συνεργασίες με τις γείτονες χώρες σε διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς τομείς. 

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην  περιοχή μπορεί να αποτελέσει πόλος για περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και για την επίτευξη σταθερότητας.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει περισσότερο εξωστρεφή πολιτική και να συνάψει περισσότερες συνεργασίες και δώσει έμφαση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett