PwC: Χτίζοντας μια ενιαία στρατηγική για τα οικονομικά εγκλήματα

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανησυχούν για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, αλλά δεν γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο για την πρόληψή τους. Στην έρευνα για την Παγκόσμια Ασφάλεια των Πληροφοριών 2018 της PwC (GSISS) και στην 21η Παγκόσμια Έρευνα για τους CEOς, οι Διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διοικητικά συμβούλια κατονόμασαν τις κυβερνοαπειλές (cyberattacks) ως την επιχειρηματική απειλή που τους απασχολεί περισσότερο. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα για τους CEOs που διενεργήθηκε το 2017, το 66% των επιχειρηματικών ηγετών στην Κύπρο ανησυχεί για τις απειλές του κυβερνοχώρου όταν αυτό το ποσοστό την προηγούμενη χρονιά ανερχόταν στο 40%.

Παρά την αυξημένη ανησυχία που καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα της PwC GSISS αποκάλυψε ότι το 44% των ερωτηθέντων δεν διέθετε συνολική στρατηγική για την ασφάλεια των πληροφοριών. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της PwC “Building a United Front on Financial Crimes”, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συγκλίνουν τα συστήματα ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο, με εκείνα για την καταπολέμηση της απάτης και την καταπολέμηση για το ξέπλυμα χρήματος, για καλύτερη προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις αφενός για τη συμμόρφωση τους με τους ρυθμιστικούς κανονισμούς και αφετέρου για την προστασία τους από τις οικονομικές και επιχειρησιακές απειλές αλλά και από τους κινδύνους φήμης, ενώ παράλληλα αυξάνονται τα περιστατικά σχετικά με την απάτη, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να απορρίπτουν τις ύποπτες συναλλαγές πολύ γρήγορα, καθώς οι πελάτες τους αναμένουν ότι οι πληρωμές τους αλλά και κάθε άλλο αίτημά τους θα διεκπεραιωθούν άμεσα. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναβαθμίσουν αλλά και να ευθυγραμμίσουν τις διαδικασίες και τις ενέργειες  που αφορούν τη  διακυβέρνηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τις λειτουργικές διαδικασίες και την τεχνολογία. Η αποτελεσματική επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των ομάδων στις τρεις γραμμές υπεράσπισης είναι καθοριστικής σημασίας, σε αυτή την προσπάθεια συντονισμού της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της καταπολέμησης της απάτης και της αντιμετώπισης του ξεπλύματος χρήματος.

Ο Στέλιος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος, υπεύθυνος των Χρηματοκοικονομικών υπηρεσιών της PwC Κύπρου, δήλωσε: "Πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο πρέπει να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις διάφορες τεχνολογίες και τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα, ώστε να περάσουν επιτυχώς σε πιο αποτελεσματικές λύσεις».

Δειτε Επισης

H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα