Αφιερωμένος στον Μ. Κακογιάννη ο 4ος Πολιτιστικός Μήνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Την έναρξη του Πολιτιστικού Μήνα 2019 (10-31 Οκτωβρίου) που είναι αφιερωμένος στη μεγάλη προσωπικότητα του Μιχάλη Κακογιάννη κήρυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο ΑΕ κ. Ηλίας Φωτόπουλος. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ,τιμήθηκε μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού πολιτισμού με παγκόσμια αναγνώριση. Ο Πρέσβης ανέφερε στο χαιρετισμό του για τον Κακογιάννη ότι «ανήκει σε μια ευάριθμη ομάδα ανθρώπων των τεχνών που κατάφεραν κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και 1970 να εξαγάγουν στο αγγλόφωνο κοινό – και όχι μόνο – τον ελληνικό πολιτισμό». 

Ο Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κ. Παύλος Παρασκευάς ανέφερε ότι «ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν αυτός που έφερε τον ελληνικό κινηματογράφο στο διεθνές προσκήνιο, ενώ μέσα από τις κλασικές του ταινίες και τα θεατρικά του έργα βασισμένα στο αρχαίο δράμα, μας συνέδεσε με τις ρίζες και την ιστορία μας». Ο κ. Παρασκευάς πρόσθεσε ότι «παράλληλα, με το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του «Αττίλας ’74», βγαλμένο μέσα από τις αιμάσσουσες ακόμα πληγές της καταστροφής της Κύπρου, μας κληροδότησε ένα σημαντικό μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας». 

Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος έστειλε το μήνυμα ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο χώρος γνώσης αλλά και πολιτισμού». «Επιστήμη και πολιτισμός αποτελούν ένα αδιαίρετο σύνολο, μια συνεχή αλληλεξάρτηση» είπε ο πρύτανης, για να προσθέσει ότι «μέσω του πολιτισμού δημιουργούμε συνθήκες αισθητικής διαπαιδαγώγησης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που μαστίζεται από πολύμορφη και πολύτροπη κρίση». «Η αισθητική είναι μείζον ζήτημα» υπογράμμισε ο Καθηγητής Γουλιάμος.  

Ο Πολιτιστικός Μήνας «Μιχάλης Κακογιάννης» οργανώνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο. Των χαιρετισμών ακολούθησε εσπερίδα με την συμμετοχή του Ποιητή, Μιχάλη Πιερή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου, του δημοσιογράφου-συγγραφέα κ. Χρήστου Σιάφκου και του συνθέτη κ. Κώστα Κακογιάννη. Τον συντονισμό είχε ο Adjunct Professor  του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Ρουσόπουλος.  Την εκδήλωσε έκλεισε μουσικός επίλογος με τη συμμετοχή του Κώστα Κακογιάννη στο πιάνο, του Γιάννη Μυράλη στο σαξόφωμο και της Ελεονώρας Ρούσσου στο φλάουτο/τραγούδι. 
 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»
ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»